«Χάσατε την ψυχραιμία σας…»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

 

1aaa-kyp-sw

 

Κλιμακώνει την «κόντρα» ο Σύλλογος Εργαζομένων με τη Δημοτική Αρχή Καισαριανής, με νέα ανακοίνωση του προς τον Τοπικό Τύπο.
Πριν λίγες μέρες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ των άλλων έκανε λόγο για ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας, έλλειψη αντισηπτικών στους χώρους του Δήμου, που αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι εργαζόμενοι με δικά τους έξοδα, απουσία του γιατρού εργασίας από τους χώρους δουλειάς και μη τήρηση των όρων των συμβάσεών τους για συμβασιούχους.


Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε η Δημοτική Αρχή, προσωποποιώντας την αντιπαράθεσή της στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κυπραίο, εγκαλώντας τον για έλλειψη ευθύνης και αήθεις, ψευδείς κατηγορίες.

Ακολουθεί η νέα ανακοίνωση-απάντηση του Συλλόγου:

 

 


«Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας, καταδικάζει την συνειδητή προσπάθεια στοχοποίησης του προέδρου του σωματείου μας από τη Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συκοφαντική ανακοίνωση που αφορά τη συλλογική μας δράση και τις αποφάσεις μας.

Καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία μας στους χώρους δουλειάς και η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων για την υγεία και την ασφάλειά τους, χαλάει τη σούπα της ομοψυχίας της ενοχής της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Το ότι με ευθύνη σταθήκαμε απέναντι στην ανάγκη να πάρουμε όλα τα μέτρα για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε την υγεία των διπλανών, χωρίς όμως να το βουλώνουμε, είναι κάτι που σίγουρα εκνευρίζει την δημοτική αρχή που έχει την κύρια ευθύνη για τις ελλείψεις στο δήμο μας.

Αλλά κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής χάσατε την ψυχραιμία σας. Γιατί τι να πει κανείς για μια ανακοίνωση που εισάγει νέα ήθη στην αντιπαράθεση με το σωματείο μας: φακέλωμα εργαζομένων, ψέματα και συκοφαντίες, προσωπικές επιθέσεις πεζοδρομίου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν:

 

1. Είναι ξεκάθαρο σε μας ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (εξωτερικών και εσωτερικών χώρων) στις συνθήκες πανδημίας πρέπει να έχουν συγκεκριμένα μέσα προστασίας: ολόσωμες φόρμες αδιάβροχες μιας χρήσης, μάσκες υψηλής προστασίας, χειρουργικές μάσκες, γάντια, γυαλιά και ποδονάρια. Είναι σκόπιμη η σύγχυση με τις χλωρίνες και τα γάντια που έχουν πάρει οι εργαζόμενες από τη σχολική επιτροπή πριν από αρκετούς μήνες. Ανάλογες “συγχύσεις” έχουμε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο βοήθεια στο σπίτι που οι συνάδελφοι μπαίνουν σε σπίτια δημοτών μόνο με χειρουργικές μάσκες και γάντια με κίνδυνο της δικής τους υγείας αλλά και των ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούν. Η αλήθεια είναι ότι μετά από παρέμβαση του σωματείου δόθηκαν γάντια και μάσκες και μάλιστα όχι σε αρκετή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των συναδέλφων. Ενδεικτικά δόθηκε μια φιλτρόμασκα σε κάθε συνάδελφο για να τη χρησιμοποιεί 15 συνεχόμενες μέρες. Όμως δεν έχουν παραγγελθεί στολές μιας χρήσης ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ μόλις προχθές, πάλι μετά από παρέμβαση του σωματείου μας ήρθαν αντισηπτικά που δεν φτάνουν ούτε για 3 μέρες. Άραγε ο γιατρός εργασίας είναι στο χώρο εργασίας για να συντονίζει αυτήν την προσπάθεια; Με ποιανού ευθύνη; Την ευθύνη για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δημοτών την έχει η δημοτική αρχή όσο και αν προσπαθεί να την αποποιηθεί με συκοφαντίες.

 

2. Σε συνθήκες πανδημίας, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα με βάση τη σύμβαση τους, δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δε δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας (πρέπει να βρουν οι ίδιοι άνθρωπο για να τους αντικαταστήσει). Το σωματείο μας θεωρεί ότι η μετακίνηση τους είναι απαράδεκτη. Εργαζόμενες που έπιαναν δουλειά μετά τη 1 μ.μ. και ένα μεγάλο τμήμα τους έχει και 2η εργασία για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα (που ξεκινά από τα 300 ευρώ ), τους κάλεσαν να εργαστούν στο δήμο χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους. Θυμίζουμε πως το ωράριο ως σήμερα των σχολικών καθαριστριών καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία. Αυτά τα ζητήματα για όλες τις σχολικές καθαρίστριες ανέδειξε ο πρόεδρος του σωματείου μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Αυτό που φέρνει στην επιφάνεια σκοτεινές εποχές, είναι το φακέλωμα συγκεκριμένων καθαριστριών, με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο διαχωρισμός των συναδέλφων ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Το σωματείο μας ποτέ δε ρώτησε τι ψηφίζει κάποιος συνάδελφος για να κρίνει αν θα υπερασπισθεί το δίκαιο αίτημά του.

 

3. Τι να πει κανείς για το απίθανο “δεν υπάρχουν συμβασιούχοι στο Δήμο μας” που αναφέρεται στην ανακοίνωση! Οι συμβασιούχοι στο Δήμο μας που έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους ξεπερνούν τους 50! Είναι αυτοί για τους οποίους το σωματείο μας έδωσε μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για να τους στηρίξει η δημοτική αρχή στα δικαστήρια, όπως και αυτοί στο νομικό πρόσωπο του δήμου Λ. Μανωλίδης, που ακόμα δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση που πήρε με την παρέμβασή μας. Συμβασιούχοι που παραμένουν στην εργασία τους γιατί έγκαιρα το σωματείο μας εδώ και πολλά χρόνια δίνει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

 

4. Ο πρόεδρος του σωματείου μας είναι οδηγός απορριμματοφόρου και μαζεύει αδιαλείπτως μαζί με τους εργάτες τα σκουπίδια της πόλης μας. Η μόνη άδεια που έβαλε ήταν 2 ημερών κανονική άδεια, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ακριβώς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και τους δημότες. Ας αναλογισθεί η δημοτική αρχή ποιος είναι υπεύθυνος για όλο αυτό το ντόμινο που περιγράφει. Μήπως η κυβερνητική πολιτική στο θέμα των προσλήψεων και όλα αυτά για τα οποία μας ζητάει να βάλουμε πλάτη και να το βουλώσουμε, όπως προφανώς κάνει η δημοτική αρχή, που δεν κατονομάζει τις κυβερνητικές πολιτικές ως υπεύθυνες για τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά τον συνδικαλιστή που παίρνει 2 μέρες κανονική άδεια;! Έλεως!!!

 

5. Μάλλον όσοι πρόθυμοι πληροφορούν την Δημοτική Αρχή για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μας δεν της δίνουν καλές πληροφορίες. Μας εντυπωσιάζουν πάντως οι “δημοκρατικές” της ευαισθησίες την ίδια στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο έχει να συνεδριάσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ενώ και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης γίνεται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Να είναι βέβαιη η δημοτική αρχή πάντως ότι οι ανακοινώσεις και οι παρεμβάσεις μας έχουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, σίγουρα με “δημοκρατικότερες” διαδικασίες από αυτές που εφαρμόζει εν μέσω πανδημίας η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση.

 

6. Όσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις του προέδρου, αυτές κρίνονται από τους συναδέλφους του, ακόμα και από αυτούς που διαφωνούν μαζί του, αλλά αντιλαμβάνονται πως αν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές να μπαίνουν μπροστά στις δύσκολες αυτές συνθήκες, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους τους εργαζόμενους. Η δράση και η ζωή ενός κομμουνιστή δεν έχει “ένσημα”, έχει αγώνες και θυσίες για την τάξη του. Μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

7. Τέλος όσον αφορά την οικογένεια του προέδρου του σωματείου και το που νόμιμα εργάζεται, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ η αντιπαράθεση γίνεται από τη Δημοτική Αρχή με όρους πεζοδρομίου. Ξεκάθαρα καταδικάζουμε αυτού του είδους την αντιπαράθεση και καλούμε την Δημοτική Αρχή να τοποθετηθεί αν την εκφράζει στο σύνολό της. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να αναφέρουμε δήμους και κρατικές υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται οι οικογένειες του καθενός, Δημάρχου, Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων μόνο και μόνο για να τους στοχοποιήσουμε, όπως ακριβώς κάνει η δημοτική αρχή στη περίπτωση του προέδρου μας. Ντροπή σας…

Θεωρούμε πως η επίθεση στο πρόεδρο του σωματείου μας πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα. Είναι μία επίθεση που αφορά τη συλλογική δράση του σωματείου μας και προετοιμάζει το έδαφος για τις αντιδραστικές πολιτικές που επιδιώκει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Δείχνει ότι το σωματείο μας έχει σωστό προσανατολισμό, έχει μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας του, ακριβώς γιατί παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, σε ιδιαίτερες συνθήκες.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας εκφράζει την στήριξη του στον πρόεδρο και την οικογένειά του και δηλώνει πως με περισσότερο πείσμα και αποφασιστικότητα θα δίνει τη καθημερινή μάχη για τα προβλήματα όλων των συναδέλφων μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από εχθές από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μας γεμίζουν με δύναμη και αισιοδοξία. Δεν θα σιωπήσουμε, έχουμε φωνή…

 

Υ.Γ.

Θεωρούμε πως η Δημοτική Αρχή έχει τουλάχιστον την υποχρέωση να δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του σωματείου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας ως απάντηση των όσων δημοσίευσε η ίδια.»

 

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτη φορά Καισαριανή»   «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

Με 100 περίπου μαθητές ξεκίνησε σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και τα μηνύμ..

Readmore

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα “Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την..

Readmore

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων των Βρεφών και Νηπίων για τους Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.