Να περιοριστούν σε επείγοντα θέματα τα δημοτικά συμβούλια διά περιφοράς

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου

 

1aaa-lsizoΠριν από δυο εβδομάδες, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε από κοινού, σε επίπεδο παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Επιτροπών του Δήμου αλλά και για την ίδια την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώθηκε, για το διάστημα που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι ακόμα και σ αυτές τις ώρες κάποιοι θα βρουν την ευκαιρία να δείξουν ότι δεν υπολογίζουν ούτε στο ελάχιστο την γνώμη των υπόλοιπων παρατάξεων. Στο διάστημα αυτό γίναμε πολλές φορές αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς εκ μέρους της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποτέλεσμα να ακολουθούνται διαδικασίες παρωδίας όπως η χθεσινή στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου η πρόεδρος αρνιόταν χρησιμοποιώντας μια σειρά δικαιολογίες και χωρίς καμία απόφαση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση που γινόταν και στήριζαν η πλειοψηφία των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και περιλάμβανε:

Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους από:
1. Τέλος καθαριότητας και φωτισμού κλπ. δημοτικούς φόρους και τέλη σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, μέχρι 31 .12 . 2020.
2. Από ενοίκια για τους μισθωτές δημοτικών εγκαταστάσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με διοικητική απόφαση.
Είχε προηγηθεί η κίνηση από την ίδια την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην κοινοποιήσει στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόταση που είχε καταθέσει από τις 23/3/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση για: «Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών της πόλης και την προστασία των εργαζομένων του Δήμου». Για όλους τους παραπάνω λόγους καταθέσαμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη λειτουργία των συνεδριάσεων χωρίς τις αυθαιρεσίες από πλευράς της προέδρου του ΔΣ. Παραθέτουμε αυτούσια την τοποθέτηση μας.
«Με αφορμή την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία, αν δεν γίνει σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την εισαγωγή των δυο εκτάκτων θεμάτων, δηλώνουμε, ότι θα απέχουμε από την ψηφοφορία εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση μας σε τέτοιου είδους διαδικασίες με τον τρόπο που γίνονται (αν και ο επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ παρουσιάστηκε ο ίδιος στο δημαρχείο και έχει εκφράσει την άποψη και την ψήφο μας).

 

Καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο και σας καλούμε να τοποθετηθείτε.

 

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:
 Κεκλεισμένων των θυρών.
 Δια περιφοράς
 Τηλεδιάσκεψη.
Οι δημοτικές αρχές, όπως και η δική σας, επιλέγουν κατά κανόνα τη συνεδρίαση διά περιφοράς όπου προκύπτουν ζητήματα όπως:
 Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη "Διαύγεια".
 Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
 Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.
Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Οι συνεδριάσεις "διά περιφοράς" να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα».

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου
Ζωγράφου 31/3/2020

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.