Γιορτάστηκαν στην Καισαριανή τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

1aaa-epon kaisariani3

 

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ, νεότεροι και μεγαλύτεροι συμμετείχαν στην όμορφη εκδήλωση που επιμελήθηκαν το παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το Λαϊκό Φροντιστήριο Καισαριανής.


Η εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα μιας πολυήμερης προσπάθειας, τόσο για να προετοιμαστεί και να είναι αντάξια της ιστορίας που έγραψε η ΕΠΟΝ, όσο και να γίνουν γνωστά στις νεότερες ηλικίες τα οράματα και η δράση που ανέπτυξε. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια καθηγητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου ενημέρωσαν τους μαθητές τους τις προηγούμενες ημέρες για το τι ήταν η ΕΠΟΝ, ποια η δράση της, ποια η συνεισφορά των μελών της στο μέτωπο του αγώνα, αλλά και η μορφωτική, πολιτιστική και αθλητική της δράση. Αντίστοιχα, μέλη της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πήραν συνέντευξη από τους εν ζωή πρωταγωνιστές της ΕΠΟΝ, Μαρία Σιδέρη και Γιάννα Τρικαλινού, και του αετόπουλου Νίκου Μαρμαρινού.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στο ″σπίτι″ δηλαδή της Αντίστασης στην Καισαριανή, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος και καθηγήτρια στο Λαϊκό Φροντιστήριο Εύα Παπακωνσταντίνου ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε χαρακτηρίστηκα ότι «σήμερα συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και τα οράματα, για τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες αγωνίστηκαν και πότισαν με το αίμα τους τη γη αυτού του τόπου, μένουν ακόμη επίκαιρα, ζωντανά και ανεκπλήρωτα. Το έργο, που άφησε πίσω της η μαζικότερη οργάνωση νεολαίας που γνώρισε η Ελλάδα, είναι χαραγμένο ακόμη και σήμερα στο νεολαιίστικο κίνημα, που αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα οράματά της είναι σήμερα ζωντανά στα μάτια των νέων ανθρώπων που έχουν πάρει τη σκυτάλη των ΕΠΟΝιτών…» υπογραμμίζοντας ότι «σαν καθηγήτρια θεωρώ βαρύνουσας σημασίας τέτοιες εκδηλώσεις, όπως τη σημερινή, καθότι οι μαθητές μας -πολύ από τους οποίους βρίσκονται και εδώ σήμερα μαζί μας-έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και να μάθουν για τους αγώνες που με αυταπάρνηση έδωσε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας για την οποία τα βιβλία του σχολείου δεν αναφέρουν το παραμικρό. Αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα, στα σχολεία είναι εκτός ύλης.». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ, στους βασικούς σκοπούς της, την τεράστια συνεισφορά των μελών της στον ένοπλο αγώνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κάστρο του Υμηττού. Στάθηκε στη μάχη που έδωσε για την καταπολέμηση της πείνας, στην τεράστια εκπολιτιστική της δραστηριότητα και στην συνεισφορά της στη συνολική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου με τη συγγραφή βιβλίων, το θέατρο του βουνού αλλά και στη μεγάλη προσοχή που έδειξε για την ενίσχυση και ανάπτυξη του αθλητισμού με τη δημιουργία εκατοντάδων αθλητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Στην ομιλά της τέλος στάθηκε στην τεράστια δράση της ΕΠΟΝ στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, με τις ειδικές δράσεις και την καμπάνια μέσα από το περιοδικό της «Νέα Γενιά» ώστε να αποκρουστεί αυτός ο κίνδυνος στη νεολαία.
Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη συγκίνηση οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν video με τις συνεντεύξεις των Μαρία Σιδέρη, Νίκο Μαρμαρινό και Γιάννα Τρικαλίνου. Μέσα από αυτές ζωντάνεψαν η οργανωμένη δράση και η προσφορά τους στους αγώνες εκείνη την περίοδο μέσα από την ΕΠΟΝ και τα Αετόπουλα, οι θυσίες που έκαναν, αλλά και το μήνυμα ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει στη ζωή μας αποτελέσματα. Επίσης, στην διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές διάβασαν ποιήματα σχετικά με τους αγώνες της ΕΠΟΝ, από τον Καλαντζή «Θεσσαλό», τον όρκο του ΕΠΟΝίτη κ.ά.

 

Τιμάμε τους αγωνιστές


Μετά τις συνεντεύξεις το λόγο πήρε η Χρύσα Γκικα , καθηγήτρια του Λαϊκού Φροντιστηρίου. Μέσα από την παρέμβασή της συνέδεσε τους αγώνες της νεολαίας του χθες με το σήμερα. «Τιμάμε τους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, που δεν δίστασαν να μπουν στον αγώνα για αυτό που σε κάποιους εκείνα τα χρόνια έμοιαζε παράτολμο και αδύνατο. Μας διδάσκουν με τον καλύτερο τρόπο, πως ό,τι κατέκτησε ο λαός μας, δεν του χαρίστηκε, αντίθετα το κέρδισε με σκληρές ταξικές αναμετρήσεις… Η στάση ζωής τους, τα ιδανικά τους μας εμπνέουν σήμερα, ώστε αυτά που είναι ″εκτός ύλης″ στα σχολικά βιβλία, όπως εύστοχα αναφέρθηκε, να γίνουν ″όπλο″ στον δίκαιο αγώνα των μαθητών, των γονιών τους, συνολικά του λαού, για Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία, που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση χωρίς εμπόδια, με δημιουργικά σχολεία και όχι πανάκριβα εξεταστικά κέντρα. Σχολεία που θα καλλιεργείται η αγάπη για τη γνώση, η συνεργασία, όχι ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.» Αναφέρθηκε στα ιδανικά της ΕΠΟΝ που καμία σχέση δεν έχουν σήμερα με όσα μας καλούν να αποδεχθούμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Τα μέλη της ΕΠΟΝ κράτησαν, παρά τα βάσανα, τις διώξεις, ψηλά τη σημαία του αγώνα, τη σημαία που ποτίστηκε με ποτάμια αίμα. Αλήθεια, αυτή η κατακόκκινη σημαία του αγώνα, η σημαία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, μπορεί να μπει δίπλα στη σημαία του NATO; Τη σημαία που η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη, πήρε αγκαζέ και σήκωσε ψηλά, μετατρέποντας τη χώρα σε ″γεωπολιτικό μεντεσέ″ συμφερόντων ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων; Εξάλλου, με τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις μετατρέπουν ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή αλλά και στόχο. Δίνουν Γη και νερό σε αυτούς που σφάζουν τους λαούς για τα πετρέλαια και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, που γεννούν την προσφυγιά και μετατρέπουν τη μεσόγειο, σε θάλασσα νεκρών.

Την προσφυγιά που γνωρίσαμε στην πόλη της Καισαριανής, αφού χτίστηκε ουσιαστικά από πρόσφυγες. Ως καθηγητές στο Λαϊκό φροντιστήριο, γνωρίζουμε ότι στα σχολεία μας υπάρχουν παιδιά προσφύγων και μεταναστών, παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα τους, με τις οικογένειές τους για μια καλύτερη ζωή και μας έχει απασχολήσει πώς πιο ολόπλευρα θα τους στηρίξουμε.» Στάθηκε επίσης στη μάχη ενάντια στον φασισμό που έδωσε η ΕΠΟΝ και που αποτελεί παρακαταθήκη στον δικό μας σημερινό αγώνα. Σε μια εποχή που η ΕΕ πρωτοστατεί στην παραχάραξη της ιστορίας εξισώνοντας τους ναζί και τους φασίστες με αυτούς που τους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της αντιφασιστικής πάλης των λαών. «Νεότεροι και μεγαλύτεροι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία χρειάζεται να εντείνουμε τον αγώνα μας για την απομόνωση των φασιστών - ναζιστών παντού. Να δυναμώσει στη γειτονιά μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, η πάλη για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ιδεών και της ρατσιστικής δράσης.» Κλείνοντας την ομιλία της είπε: «Η πολύτιμη ιστορική πείρα από τους ηρωικούς αγώνες της ΕΠΟΝ, της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που με τόσο κόπο προσπαθούν να αποσιωπήσουν και να διαστρεβλώσουν, δείχνει ότι η κοινωνία που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, το φασισμό και τους πολέμους μπορεί να ανατραπεί!

 

1aaa-eponkai2

1aaa-epon6

 

Ο ΕΠΟΝίτης και η ΕΠΟΝίτισσα, έχοντας το βλέμμα καρφωμένο σε ένα καλύτερο αύριο, πάλευαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ζώντας όμως ολόπλευρα την ομορφιά του ανυποχώρητου αγώνα, της ανυπότακτης ζωής. Το σύνθημα τους, που έμεινε στην Ιστορία, μας εμπνέει σήμερα:

 

"Πολεμάμε και τραγουδάμε,
πολεμάμε και μαθαίνουμε".

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
«Οι θαλασσιές οι χάντρες»-Ζωγράφου 1 Αυγούστου

«Οι θαλασσιές οι χάντρες»-Ζωγράφου 1 Αυγούστου

Τη μουσική παράσταση «Οι θαλασσιές οι χάντρες» προγραμματίζει ο Δήμος Ζωγράφου τ..

Readmore

Πώς δικαιολογείται δώρο 30000 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων στον ΣΚΑΪ;

Πώς δικαιολογείται δώρο 30000 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων στον ΣΚΑΪ;

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στην τελευταία συνεδρίασή του, την Παρασκευή ..

Readmore

Με οχήματα και προσωπικό των Δήμων οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Με οχήματα και προσωπικό των Δήμων οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Το θέμα των εμβολιασμών και η συμμετοχή των Δήμων σε αυτούς συζητήθηκε στη χτεσιν..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Τι είδους εκδηλώσεις σχεδιάζει ο Δήμος για τα 100ά γενέθλια της πόλης;

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Τι είδους εκδηλώσεις σχεδιάζει ο Δήμος για τα 100ά γενέθλια της πόλης;

«Κόκκινη κάρτα» και από τον Νίκο Βερλέκη στην νεοσύστατη οργανωτική επιτροπή που ..

Readmore

Εμβολιασμένοι το 99, 3 % των Δημάρχων της χώρας

Εμβολιασμένοι το 99, 3 % των Δημάρχων της χώρας

Δ. Παπαστεργίου-Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Όλοι μαζί, χτίζουμε «τείχος ανοσίας» ενάντια στο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.