Τι βαρίδια κουβαλάει ο προϋπολογισμός του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ;

1aaa-lsk-kemiΣτις 11/2/2020 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ με μόνο θέμα τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου για το 2020. Ενημερωτικό δελτίο για την συνεδρίαση αυτή εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής:

 


«Εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, μέλος του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ, κος Κατημερτζής ζήτησε το λόγο και αποκάλυψε ότι η Δημοτική Αρχή πήρε την πρωτοβουλία να συμμετέχει το ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ σε ένα συνέδριο (1ο Συνέδριο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στην Λάρισα, στις 20-22 Μαρτίου 2020 ), χωρίς να το θέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο, παρότι μεσολάβησε η προηγούμενη συνεδρίαση. Ζήτησε να έρθει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.
Στην συνέχεια άνοιξε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε κατά του προϋπολογισμού αυτού και της λογικής που εκφράζει. Συγκεκριμένα είπε:
«Ο προϋπολογισμός όλου του δήμου καταρτίζεται εντός πολύ ασφυκτικών ορίων που ορίζουν οι κεντρικές πολιτικές επιλογές που θέλουν την τοπική διοίκηση το μακρύ τους χέρι. Επίσης, επιβαρύνεται ή προικοδοτείται από την προηγούμενη χρήση. Ας μην επαναλάβουμε, όμως, όσα ειπώθηκαν στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση ένας προϋπολογισμός δεν είναι μοιραίος, άχρωμος και άοσμος, έχει πολιτική κατεύθυνση, προτεραιότητες και ανοίγει ακόμα και διεκδικητικούς δρόμους, αν το επιλέξει η δημοτική αρχή. Στον κεντρικό προϋπολογισμό προδιαγράφονται και τα οικονομικά των νομικών προσώπων. Εξειδικεύεται, φωτογραφίζεται η σημασία που η κάθε δημοτική αρχή δίνει στο νομικό πρόσωπο, στην δοσμένη στιγμή.
Έτσι, οι επιμέρους προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων ενός δήμου κουβαλάν τις προτεραιότητες και τα βαρίδια, τα οράματα και τις διεκδικήσεις που διαγράφηκαν στον κεντρικό προϋπολογισμό του Δήμου. Και αυτοί οι επιμέρους προϋπολογισμοί έχουν την αξία τους, βάζουν τις προτεραιότητές τους.
Έναν τέτοιον προϋπολογισμό συζητάμε και σήμερα, τον οποίο θα καταψηφίσουμε καθώς εκτιμάμε ότι έχει στοιχεία υποβάθμισης του ΚΕΜΙΠΟ –ΑΣΙ πρώτον με βάση τις νέες οικονομικές δυνατότητες που εξασφαλίστηκαν για τον Δήμο από τη διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και δεύτερον με βάση τα νέα καθήκοντα που έχει να υλοποιήσει το διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου μετά την ένταξη σε αυτό του Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.

Ρωτάμε: Τι βαρίδια κουβαλάει ο Προϋπολογισμός του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ;

 

Από την προηγούμενη χρήση παραλαμβάνει μηδενικά με χρέη (200€ οφειλές και υπόλοιπο χρήσης 337€). Θυμίζουμε ότι το 2015, το ΚΕΜΙΠΟ ξεκινούσε με τα χρέη πάνω από 10.000€ και αφορούσαν τη μη καταβολή ενοικίων και οφειλές από εκδηλώσεις.
Ήταν μια μικρογραφία της συνολικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων (ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ, ΚΕΔΗΚ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΚΕΜΙΠΟ) που είχε «βαρέσει κόκκινο» με χρέη που άγγιζαν τα 6,5εκ€! Τον Σεπτέμβρη του 2019 είχε παραδοθεί μια άλλη εικόνα, η οποία θα μπορούσε να δώσει στα νομικά πρόσωπα μια άλλη πνοή. Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ εξασφαλίζονταν για να χρηματοδοτήσει νέες δράσεις και πρωτοβουλίες η δημοτική αρχή. Άξιζε μιας τέτοιας επιλογής το ΝΠ του ΚΕΜΙΠΟ – ΑΣΙ; Ναι. Όμως η δημοτική αρχή –παρά τις ψηφοθηρικές της διακηρύξεις για την έγνοια της γύρω από την ιστορία της πόλης- προτίμησε μια πολυέξοδη δημοτική διοίκηση, αιρετών και συμβούλων- που στέρησε κρίσιμα κονδύλια (άνω των 300.000€) και από τα Νομικά Πρόσωπα και από το Μουσείο και την μικρασιατική ιστορία του τόπου.
Θα πει κανείς το ΝΠ πήρε από τον προϋπολογισμό του δήμου χάρη στις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής 50.000 έναντι 15.000 που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραπλάνηση και εξηγούμε αναλυτικά:
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου είχε 34.000€ για τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις του δήμου (ανάμεσα τους Κούλουμα, καρναβάλι, αλλά και 1η Μάη, το Κεσκέκι, ο Κλήδονας), που δεν εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του δήμου, αλλά μεταφέρθηκαν στο Ν.Π. του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ.
ΑΡΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ! Αντιθέτως, πρόκειται για μια μεταφορά κονδυλίων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαντλούνται στις ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις. Επίσης, μας προβληματίζει η μεταφορά των αποφάσεων αυτών των εκδηλώσεων από το δημοτικό συμβούλιο στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ και η έγκρισή τους μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τους ΟΤΑ και η λεγόμενη κυβερνησιμότητα. Τι περιεχόμενο θα έχουν και πώς θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του Νομικού Προσώπου; Πώς θα εξασφαλίζεται η διαφάνεια;
Ήδη ο δήμαρχος στην εισήγησή του είπε ότι το Καρναβάλι θέλουν να γίνει απ’ αυτά τα χρήματα, χωρίς να μας παρουσιάζει κάποιο σχέδιο για την εκδήλωση αυτή, η οποία πρέπει να είναι έτοιμη σε 2 βδομάδες! Και ας είχε στη διάθεσή της η νέα δημοτική αρχή 6 μήνες να προετοιμαστούν!
Στην ουσία ο προϋπολογισμός που συζητάμε ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ! Στο νέο ΚΕΜΙΠΟ πλέον βρίσκεται και το Μουσείο με τις δικές του κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες. Πριν αυτές οι ανάγκες επιβάρυναν τον Δήμο και εντούτοις η ορθή αυτή επιλογή για τη μεταφορά του στο ΚΕΜΙΠΟ, ΔΕΝ συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια – και ας είχαν αυτά εξασφαλιστεί από την διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και ας είχε προβλεφθεί στον νέο καταστατικό του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ, δυνατότητα επιχορήγησης από τον Δήμο ύψους έως 150.000€!
Το νομικό πρόσωπο είναι με πιο φτωχό προϋπολογισμό από ποτέ. Είναι γυμνό από πρόβλεψη για ουσιαστικές επισκευές που γίνονταν μέσω του δήμου στην προηγούμενη θητεία, σχέδιο λειτουργίας και δράσεων. Ουσιαστικά προδιαγράφεται η υποβάθμισή του!»

Στην εισήγηση του Δημάρχου, αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης αν και προκλήθηκε απ’ όλους τους παριστάμενους, η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε το δικό της σχέδιο για το Νομικό Πρόσωπο, δεν μας είπε τι θα κάνει με το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με τις κρίσιμες εκδηλώσεις που έπονται, όπως η Πρωτομαγιά, με τον ιστορικό πλούτο του ΚΕΜΙΠΟ, με την προετοιμασία που απαιτείται για την ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ, την προετοιμασία μεγάλων επετείων όπως για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο αντιπρόεδρος κος Στράτος ανέφερε ότι θα έρθει επιχειρησιακό σχέδιο για την δράση του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ το επόμενο διάστημα και σημείωσε γενικά την ανάγκη συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών οικονομικών πηγών όπως … οι χορηγίες!

Το αντικείμενο και αυτού του Νομικού Προσώπου είναι πολύ κρίσιμο και αφορά όλο το λαό, αφορά την Ιστορία του τόπου μας και μάλιστα σε μια εποχή που τα διδάγματα και οι αλήθειες είναι υπό διωγμό και ωμή παραχάραξη. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα επιμένει στην ολόπλευρη στήριξη της λειτουργίας του για την υπηρέτηση των πραγματικών σκοπών του.»

 

1aaa-kout

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Το πολιτικό θάρρος εναντίον του πολιτικού θράσους     «Μέχρι τον Οκτώβριο 2..

Readmore

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

  Με ταυτόσημες σχεδόν ανακοινώσεις τους το «Μαζί για την πόλη μας» και το «Αγ..

Readmore

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Του Χρήστου Φασλή   Το καλοκαίρι του 2020 είναι αναντίρρητα πολύ διαφορετικό από..

Readmore

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

  Ένα ασημένιο μετάλλιο, δυο χάλκινα και αρκετές διακρίσεις απέσπασε ο Ποσειδ..

Readmore

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ Παναγιώτης Πελεκούδας επισκέφθηκε τον Δήμο Ζωγρά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.