Ενημερωτικό Δελτίο για την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής

1aaa-delti-lsk

 

Δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλία Σταμέλου

 

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής.
Σε αυτήν εκλέχτηκε το Προεδρείο του καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες που καθόρισαν οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ για την λεγόμενη «Κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ. Αλλαγές που αποτελούν ακόμα ένα αντιδραστικό βήμα στο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι διαδοχικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι).


Ειδικότερα και ανάμεσα σε άλλα, με τις νέες διατάξεις θεσμοθετείται η απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου στα όργανα διοίκησης του Δήμου (δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα νομικά πρόσωπα) άσχετα με το ποσοστό που αυτή συγκέντρωσε στις εκλογές και τους δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται σε αυτά τα όργανα μια σειρά αρμοδιότητες που βρίσκονταν στην ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου.

 

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ηλίας Σταμέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Συνολικά ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης με τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον καινούριο νόμο τον Αύγουστο, πατάει στις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλεισθένη και η οποία έχει καθορισμένα χαρακτηρίστηκα και στόχους.
Στόχος είναι η καλύτερη προσαρμογή στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν και οι αλλαγές που έγιναν στο όνομα της «Κυβερνησιμότητας» που στην ουσία καταργούν την κουτσουρεμένη απλή αναλογική που έφερε ο Κλεισθένης. Και την ονομάζουμε έτσι, καθώς αυτή θεσπίστηκε μόνο για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου.
Δίνονται πλέον ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο.
Το αποτέλεσμα είναι να δίνονται πλειοψηφίες όχι με βάση τη θέληση του λαού και φυσικά να δίνονται αρμοδιότητες, οι οποίες δεν μπορούν ούτε πρέπει να παίρνονται από όργανα που δεν απηχούν την πλειοψηφία της πόλης μας.
Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Τις πολεμήσαμε και θα τις πολεμήσουμε με μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού, με το οποίο απευθυνθήκαμε και στις εκλογές και μας ανέδειξε σε 1η παράταξη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Τέλος, θεωρούμε ότι η θέση του αντιπρόεδρου, τόσο από την πείρα μας όσο και από τα όσα ορίζονται στο νόμο, είναι διακοσμητικού χαρακτήρα, καθώς αποφασιστικό ρόλο δίνεται μόνο στον Πρόεδρο, που αποφασίζει για όλα. Ως εκ τούτου δεν θα δεχθούμε την πρόταση αυτή, όπως έχουμε δικαίωμα, και δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα».

 

Για τον Χατζησάββα


Για την ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου κ Χατζησάββα, ο οποίος εκλέχθηκε με την παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), και αποχώρησε από αυτήν πριν ακόμα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο, για να καταλάβει θέση αντιδημάρχου με την παράταξη της διοίκησης, ο Ηλίας Σταμέλος προχώρησε στο εξής σχόλιο:

«Δεν μας προκαλεί εντύπωση η δήλωση ανεξαρτητοποίησης στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Άλλωστε αυτό συμβαίνει σε όλα τα αστικά κόμμα. Το είδαμε και το προηγούμενο διάστημα με τις αλλαγές από σχήμα σε σχήμα. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει γιατί η βάση είναι κοινή, οι θέσεις και η πολιτική είναι κοινή, με σκοπό το πώς θα εξυπηρετηθούν στόχοι που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα».


Τελικά, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καισαριανής εκλέχτηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ως τακτικό μέλος ο Σίμος Πολυχρονάκης και ως αναπληρωματικό ο Ηλίας Σταμέλος. Αντίστοιχα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ως τακτικό μέλος ο Ηλίας Σταμέλος και ως αναπληρωματικό ο Νικόδημος Κατσαρέλης.
Και από τις θέσεις αυτές, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συνεχίσουν αταλάντευτα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και την εξυπηρέτηση των αναγκών και δικαιωμάτων του.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Χωρίς απολυμάνσεις και τις μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Χωρίς απολυμάνσεις και τις μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

«Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής δεν δίνει ούτε 1 ευρώ για τις ανάγκες των σχολικών μο..

Readmore

Κατάθεση ερωτήσεων  της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα

Κατάθεση ερωτήσεων της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα

«Προς: -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα -Δήμαρχο Βύρωνα -Δημοτικούς Συμβούλου..

Readmore

Χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» για το άνοιγμα των σχολείων στο Δήμο Αθηναίων  ..

Readmore

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών με 2μηνες συμβάσεις στο Δήμο Βύρωνα

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών με 2μηνες συμβάσεις στο Δήμο Βύρωνα

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών καθαριότητας, κήπων και φυλάκων παιδικών χαρών με 2μηνες ..

Readmore

«Δημιουργική ασάφεια» για τα σχολεία της Καισαριανής

«Δημιουργική ασάφεια» για τα σχολεία της Καισαριανής

«Δημιουργική ασάφεια για παραχώρηση χώρων των σχολείων στα πλαίσια αντιλαϊκών επ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.