Τι έχει αλλάξει μετά τις τραγωδίες στο Μάτι και την Ανατολική Αττική;

1aaa-martsixliΤην έμπρακτη στήριξη της Ανατολικής Αττικής και των κατοίκων της από την Περιφέρεια ζητεί η κίνηση «Ανυπότακτη Αττική», στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν χτες το Μάτι και την περιοχή της Ραφήνας. Παράλληλα, η Κίνηση θέτει ζήτημα αλλαγής προσανατολισμού στην Αυτοδιοίκηση:

 

«Την Πέμπτη 9/5 η κίνησή μας Ανυπότακτη Αττική επισκέφθηκε το Μάτι και την περιοχή της Ραφήνας με την υποψήφια Περιφερειάρχη Μαριάνα Τσίχλη και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Ανατολικής Αττικής Γιώργο Οικονόμου, Ηλία Βλάχο, Θεόδωρο Αθανασόπουλο, Τάσο Ζουλάμογλου, Χάρη Πετρόπουλο, Δυτικού Τομέα Γρηγόρη Λάσκαρη, και Κεντρικού Τομέα Ελένη Μπούκη και Ρωμανό Αγγελή.


Η ανθρώπινη τραγωδία της εκατόμβης νεκρών του περασμένου καλοκαιριού δεν μπορεί να ξεχαστεί. Το ίδιο και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και καταστροφή κατοικιών και περιουσιών στην Ανατολική Αττική. Η μεγάλη πυρκαγιά σε Μάτι – Νέο Βουτζά – Κόκκινο λιμανάκι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και από τις πλέον φονικές πυρκαγιές παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα.
Η περιφερειακή διοίκηση Δούρου, όπως και όσοι διοίκησαν προηγουμένως, δεν μπορούν να κρύβονται αποποιούμενοι ευθύνες πίσω από νομοθετικές ελλείψεις και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων.
Ο τραγικός αυτός απολογισμός κατέστησε πρόδηλες δια γυμνού οφθαλμού τις εγκληματικές ελλείψεις του κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων σε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας και πρόληψης, τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία και την ουσιαστική ανυπαρξία υπηρεσιών και σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, σε μια Περιφέρεια με γνωστό υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών.

 

Αλλαγή μοντέλου

 

Είναι, επιπλέον, επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το αδηφάγο μοντέλο ανεξέλεγκτης δόμησης στην Αττική που δεν αρκείται μέχρι να χτίσει και το τελευταίο δυνατό σημείο εντός δασικών περιοχών, που καθιστά τις ακτές αποκλεισμένες, ιδιωτικές πλαζ ξενοδοχείων, και υψώνει μάντρες για να αποτρέψει την ελεύθερη είσοδο πολιτών στην παραλία.
Η Ανατολική Αττική υφίσταται συνολικά της επιπτώσεις της χρόνιας αδιαφορίας της Περιφέρειας, αντιμετωπίζοντας μια άναρχη δόμηση, χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς επαρκείς υποδομές.
Ακόμη, τα υπάρχοντα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής, όπως το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας αντιμετωπίζονται με τα γνωστά πανάκριβα έργα- δώρο στους εργολάβους και ξεπερασμένες λογικές. Το Ρέμα απειλείται από τα σχέδια τσιμεντοποίησης και εγκιβωτισμού 15 χλμ. από τη λεωφόρο Σπάτων μέχρι την εκβολή του στη Ραφήνα.
Χρειαζόμαστε γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αντιπυρικής και δασικής προστασίας της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.
Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής για έργα που θα ωφελούν τους κατοίκους και θα σέβονται το περιβάλλον.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα συνολικό αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Όταν η Περιφέρεια Αττικής πάψει να χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματίες για να κερδοφορούν με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ή με άχρηστα malls, τότε θα είναι δυνατή μια καλύτερη και αποτελεσματική προστασία, πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών, μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των κατοίκων.»

 

1aaa-kammena

 

1aaa-ga-ma

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Ηλίας Σταμέλος: Ο κ. Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

Ηλίας Σταμέλος: Ο κ. Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

  Για «πορεία ολοταχώς προς τα πίσω» και πισωγύρισμα του Δήμου Καισαριανής κά..

Readmore

Τα Χριστούγεννα οι δωρεάν μάσκες στους μαθητές…

Τα Χριστούγεννα οι δωρεάν μάσκες στους μαθητές…

Σχεδόν ένας μήνας, μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, χρειάστηκε για να βρουν οι «..

Readmore

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε μαθητές-εκπαιδευτικούς ζητεί ο Δήμαρχος Βύρωνα

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε μαθητές-εκπαιδευτικούς ζητεί ο Δήμαρχος Βύρωνα

Δύο επιστολές προς τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Παιδείας και Θ..

Readmore

Νίκη για 18 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων

Νίκη για 18 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Μετά από πρόσφατο δικαστήριο στις 16 Οκτωβρ..

Readmore

«Εκκίνηση» για τη γραμμή 4 του Μετρό

«Εκκίνηση» για τη γραμμή 4 του Μετρό

«Ξεκλείδωσε» το έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, και συγκεκριμένα της πρώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.