Προτεραιότητα η προσχολική αγωγή για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ανδρέας Καραβίδας: Δίνουμε μάχη για σύγχρονες και ολοληρωμένες υποδομές

 

1aaa-zografoy-ekdhlosh-4

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την «Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων - Οι ανάγκες δικτύου Προσχολικής Αγωγής στο δήμο μας», διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου στην αίθουσα εργατών δήμου, με ομιλητές την Αγγελική Γκούσκου, νηπιαγωγό και μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ και τον Βαγγέλη Φιλέρη, πολιτικό μηχανικό, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Ανδρέας Καραβίδας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αν. Καραβίδας επισήμανε πως διαχρονικά για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και καθημερινό ζήτημα πάλης. Ξεκινώντας από θέση αρχής ότι η ανατροφή των παιδιών είναι πρώτιστο κοινωνικό καθήκον, η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί να υπάρξουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες υποδομές, ικανές να καλύπτουν επαρκώς και ολόπλευρα τις σύγχρονες ανάγκες στην Προσχολική Αγωγή.

Με το θέμα να έχει πάρει εκρηκτικότατες διαστάσεις σε όλους τους δήμους της χώρας, η δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου (ΣΥΡΙΖΑ) ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου επέλεξε να μην κάνει τίποτα, να μη λάβει κανένα μέτρο και να αφήσει το Σεπτέμβρη 300 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, δημιουργώντας και αντιπαλότητα σε τμήμα γονιών και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο τμήμα βρεφών και νηπίων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό τομέα της εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αγγελική Γκούσκου, ανοίγοντας περαιτέρω τη «βεντάλια» της συζήτησης σε θέματα που αφορούν το περιεχόμενο και τη μέθοδο της Προσχολικής Αγωγής, το περιεχόμενο μέσα στους παιδικούς σταθμούς. Αναδείχτηκε πως κρίσιμης σημασίας για την ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού ως προσωπικότητας σε συνάρτηση με την κοινωνία είναι η Προσχολική Αγωγή όπου εκεί γίνονται τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα κοινωνικοποίησης, με το παιδί να διαμορφώνει τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Υπό το πρίσμα αυτό ξεχωριστή σημασία, εξετάζοντας το Νηπιαγωγείο των αναγκών μας, έχει η διάθεση των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούν και θα επιτρέπουν μια τέτοια προσέγγιση, κάτι από το οποίο η σημερινή εικόνα απέχει παρασάγγας, όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Φιλέρης, αναφερόμενος στον έτερο άξονα που συνθέτει την Προσχολική Αγωγή, αυτό των υποδομών, της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να αντιληφθεί το γεγονός ότι από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, προκύπτει για την Προσχολική Αγωγή πως για τους παιδικούς σταθμούς καταγράφεται ότι το 67% αυτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις, το 72% δεν έχει αύλιο χώρο, το 26% στεγάζεται σε πολυκατοικίες, ενώ το 27% των τάξεων δεν έχει καν παράθυρο!

Παιδιά να στοιβάζονται σε ανθυγιεινούς χώρους, ακατάλληλους για το σκοπό που λειτουργούν, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστούς χώρους σίτισης, ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και άλλα. Επίσης, δεν σπανίζουν τα φαινόμενα, λόγω έλλειψης χώρων, Νηπιαγωγεία να συστεγάζονται με Δημοτικά Σχολεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα συναυλισμού.

Σε πείσμα των εκάστοτε δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων που μετρούν με το κόσκινο τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να γίνει αλλιώς και απόδειξη γι αυτό αποτελεί ο τεράστιος πλούτος και τα μέσα που υπάρχουν γύρω μας και που επιτρέπουν σε απόλυτο βαθμό να υπάρξουν σύγχρονες και ικανοποιητικές υποδομές για όλο το λαό. «Ο μόνος λόγος που αυτού του είδους τα έργα δεν προχωρούν, είναι πως από τη φύση τους, δηλαδή από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, δεν είναι ανταποδοτικά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Φιλέρης, παρουσιάζοντας αναλυτικά πώς πρέπει να είναι οι σύγχρονες υποδομές Προσχολικής Αγωγής.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Αν. Καραβίδας τόνισε πως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» συνοδοιπόρους τους στην Τοπική Διοίκηση είχαν και έχουν κοινή συνισταμένη την απαξίωση των υποδομών της Εκπαίδευσης στη χώρα μας και όχι τυχαία. Γιατί ως πρώτο μέλημα δεν είχαν και δεν έχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την αποκομιδή κέρδους για τους μεγάλους ομίλους και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, επιλέγουν την πλήρη εγκατάλειψη ή τη συντήρηση μιας κατάστασης που τελικά οδηγεί σε χειροτέρευση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μονόδρομος για τα νέα ζευγάρια που μοχθούν να φτιάξουν μια οικογένεια, τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, συνολικότερα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι η ισχυροποίηση της πάλης που στην πρώτη γραμμή θέτει τις ανάγκες τους και όχι το τι είναι εφικτό σήμερα, μετρήσιμο πάντα με τα «θέλω» και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές είτε λέγονται δημοτικές - περιφερειακές είτε λέγονται ευρωεκλογές έρχεται ακριβώς να συμβάλει και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πάλης του λαού, ώστε από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα να πάρουν κεφάλι οι ανάγκες μας δίχως μεσοβέζικες και κολοβές λύσεις, «παρηγοριά στον άρρωστο».

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αδιάλειπτα βάζει το θέμα της κάλυψης των αναγκών μας σε σχολικές υποδομές, τόσο μέσα στη Βουλή με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όσο και σε όλους τους δήμους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αγωνίζεται και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, αλλά και στο γονεϊκό κίνημα για να ανατραπεί η πολιτική της κερδοφορίας του κεφαλαίου θέτοντας παντού το σύνθημα «Πρώτα οι ανάγκες μας».

Εφημερίδα - Τεύχος 80

    

marketinn

 1aaa-gefseis

1aaa-giorthathl

1aaa-faslis

Τελευταία Νέα
Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Η κυβέρνηση επιταχύνει την εί..

Readmore

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Μάλλον θα χρειαστεί να ξανασυζητήσει τον ορισμό διοίκησης διοίκηση στο «Λ. Μανωλί..

Readmore

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

  Ως μία μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού που συμβάλλει στην τουριστική ..

Readmore

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

  Του έκτακτου συνεργάτη της ΖΩ2 Α.Ν.   Φαίνεται ότι τα πέντε Tweets του Αμερικα..

Readmore

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων   Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.