Ιδρύεται φορέας διαχείρισης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων

1aaa-goudi ilissia

 

Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισίων, αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση τις επόμενες μέρες. Στο κείμενο που είχε σταλεί από τις 13 Μαρτίου στην περιφερειάρχη Αττικής και στους δημάρχους Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου - Χολαργού και Καισαριανής, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, ορίζεται η χωρική αρμοδιότητα, η διοίκηση και διαχείριση του Φορέα.

 

Η χωρική αρμοδιότητα και περιοχή ευθύνης του φορέα περιγράφεται ως εξής:

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο πυρήνας του πάρκου αποτελείται από:

- Τις εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Άλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

- Εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα που συνόδευε τον Ν. 732/1977 (Α' 310) συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με εξαίρεση το στρατόπεδο «Ζορμπά» και το πέραν του ρέματος Ιλισού δομημένο τμήμα του στρατοπέδου «Φακίνου». Όπως είναι γνωστό, τότε παραχωρήθηκε έκταση 965 στρεμμάτων περίπου, αλλά δεν έγινε οριστική παράδοση του συνόλου της έκτασης.

- Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, είτε εκτός σχεδίου είτε εντός σχεδίου, χαρακτηρισμένες ώς «κοινόχρηστοι χώροι» των οποίων η βλάστηση προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία.

- Εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι.

- Τη ζώνη ιδιοκτησίας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναπτύσσεται κατά μήκος της λεωφόρου Κατεχάκη και το αλσύλλιο στο Ο.Τ. 189 (υπουργείο Μεταφορών), που αποδίδονται σε κοινή χρήση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. 5-6 του ΓΟΚ, χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης.

- Την παραρρεμάτια ζώνη που συνδέει τον πυρήνα με την Α ζώνη προστασίας του Υμηττού στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων, ο πυρήνας του πάρκου περιλαμβάνει τις εξής περιοχές:

- Τα συνεχόμενα πάρκα Συγγρού - Ιλισίων των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.

- Τα τμήματα της ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία της Πανεπιστημιούπολης.

- Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, είτε εκτός σχεδίου είτε εντός σχεδίου, χαρακτηρισμένες ως «κοινόχρηστοι χώροι», των οποίων η βλάστηση προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία, ιδίως δε τις παραρρεμάτιες εκτάσεις του Ηριδανού ποταμού, νότια και ανατολικά της Πανεπιστημιούπολης.

Στα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό εκτείνεται από τα όρια του πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια των ζωνών, περιλαμβάνει δε και το ακίνητο εντός του οποίου στεγάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης εντός της έκτασης του πυρήνα.

Η ακριβής οριοθέτηση μπορεί να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η οριοθέτηση μπορεί να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί με προσαρμογές ορίων με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, χωρίς να επιτρέπεται καταρχάς μείωση της συνολικής έκτασης και χωρίς να αλλοιώνονται οι αρχές και τα κριτήρια της οριοθέτησης.

Για το Μπάντμιντον, που καταλαμβάνει 117 στρέμματα στην καρδιά του πάρκου, οι προσωρινές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που μετά έγιναν μόνιμες και το Π.Δ. προβλέπει την κατεδάφισή τους μετά τη λήξη της «τρέχουσας σύμβαση με τον ανάδοχο», το νομοσχέδιο ορίζει πως «με την έναρξη ισχύος του παρόντος» η διαχείριση, διοίκηση και εκμετάλλευση περιέρχεται στον φορέα ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδικαίως στη θέση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Για την περίοδο «πριν από τη δημοσίευση του παρόντος» δίκες κ.ά. βαρύνουν την ΕΤΑΔ.

 

Διοίκηση

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα είναι εντεκαμελές με τριετή θητεία. Θα απαρτίζεται από δύο μέλη - πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους ή εγνωσμένης συναφούς, με τον σκοπό του φορέα, επαγγελματικής εμπειρίας ένα μέλος που θα προτείνεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ένα από τον υπουργό Οικονομικών, ένα από την Περιφέρεια Αττικής, ένα από τον Δήμο Αθηναίων, ένα από τον Δήμο Ζωγράφου, ένα από τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού, ένα από τον Δήμο Καισαριανής, ένα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από κοινού και ένα μέλος - εκπρόσωπο περιβαλλοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, τοπικού πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού συλλόγου από τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Δ. Παπάγου - Χολαργού και Καισαριανής από κοινού.

 

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, οπότε και κοινές πρέπει να είναι οι προσ..

Readmore

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Ανακοίνωση της ΡΕΚ   «Στις 28 Ιουνίου 2019 μέσω δελτίου τύπου εκφράσαμε την ανησυ..

Readmore

Μια ξένη «Αριστερά»

Μια ξένη «Αριστερά»

Του Σπύρου ΤζόκαΠανεπιστημιακός-συγγραφέας     «…Φτάσαμε στο θλιβερό σημε..

Readmore

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Συνέχεια στο διάλογο με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, που άνοιξε μέσω της ιστοσελίδας ΖΩ 2, ..

Readmore

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγιώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.