Χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα

 

1aaa-map-vironasΕνώ βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα (ΜΑΡΤΗΣ) του 2019 συνεχίζει να εκκρεμεί η παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) για το έτος 2018 στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, ενώ δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού και προληπτικός Ιατρικός έλεγχος, δεν παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα για την καθυστέρηση αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα την ελλειπή προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Γιατί ευθυγραμμισμένη με την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης –ΣΥΡΙΖΑ- , υποτιμά ακόμα και ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των εργαζομένων στην διάρκεια της εργασίας. Δεν διασφαλίζει ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται από την νομοθεσία, ώστε να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο κοπιάζουν καθημερινά για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ούτε φωριαμοί δεν υπάρχουν για το ρουχισμό εργασίας των εργαζομένων. Μεγάλο μέρος του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων είναι πλέον παλαιωμένος. Σε πολλούς χώρους δεν υπάρχει επαρκείς και κατάλληλος φωτισμός, εξαερισμός, θέρμανση κ.λ.π. Ατυχήματα και μικροτραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο και λόγο της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη εκπαίδευσης του προσωπικού, ιδιαίτερα σε εργασίες βαριές και ανθυγιεινές.
Το Δ.Σ. του Σωματείου επανειλημμένα έχει θέσει τα ζητήματα αυτά και έχει ζητήσει την καταβολή των ΜΑΠ του 2018. Από τη μεριά της η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί πολλές φορές για την καταβολή τους (δεχόμενη μάλιστα πρόταση του Σωματείου για αναβάθμιση της ποιότητας – ποσότητας μέσω αύξησης του ποσού), ωστόσο και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου του 2019, συνεχίζει να μην υλοποιεί την υποχρέωσή της, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες τεχνικού χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ., που μετά από μεγάλη πίεση και απαίτηση του Σωματείου βρέθηκε τρόπος και τους αποδόθηκαν τα Μ.Α.Π. Παράλληλα δεν υπάρχει καμιά πρόοδος όσον αφορά τον εμβολιασμό των εργαζόμενων, τις ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. παρόλο ότι αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία και εδώ και καιρό στο Δήμο υπάρχει Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφαλείας.
Το Δ.Σ. του Σωματείου όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις επαφές που είχε με τη Δημοτική Αρχή προσπάθησε και συνέβαλε, στο βαθμό που του αναλογεί, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα και στην ώρα της και ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού, Ιατρικών Εξετάσεων κ.λπ. Ωστόσο θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο αναμονής και υπομονής και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλο. ΕΑΝ δεν δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας θα οδηγηθούμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους να σταματήσουν να εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας.
Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χρονοτριβές να προχωρήσει στην υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει απέναντι στους εργαζόμενους, καταβάλλοντας τα Μ.Α.Π. και συμβάλλοντας παράλληλα σε ότι χρειάζεται έτσι ώστε το γρηγορότερο δυνατό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, οι Ιατρικές Εξετάσεις, να βελτιωθούν οι χώροι και οι συνθήκες εργασίας.

 

Το Δ.Σ.

Εφημερίδα - Τεύχος 75

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου το «Μusic now- μέρες μουσική..

Readmore

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέ..

Readmore

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

  Με τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ..

Readmore

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Δελτίο πληροφόρησης του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Με μεγάλη καθυστέρησ..

Readmore

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

«Αγαπητά μου παιδιά, Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις εξετάσεις σας..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.