«Μαζί για τον Βύρωνα»: Τα «αγκάθια» του Κλεισθένης 1

1aaa-mpantis-kleisthenisΜε αφορμή τη συζήτηση του «Κλεισθένης 1» στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα, η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βύρωνα», με το σκεπτικό ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί απλά να απορρίπτει αλλά οφείλει να προτείνει, ναι μεν τονίζει την αντίθεση της σε συγκεκριμένα σημεία του, ωστόσο θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να αξιολογηθούν και τα 237 άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Η απλή αναλογική περιορίζεται ΜΟΝΟ στη διαδικασία εκλογής των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναρωτιέται μάλιστα, κανείς γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η ταλαιπωρία να πας σε β’ γύρο, όταν η κατανομή του συνόλου των εδρών θα έχει γίνει από τον α’ γύρο.
Αυτό που γίνεται επί της ουσίας, είναι ότι στους Δήμους που δεν καταφέρνουν να σχηματιστούν πλειοψηφίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις, θα έρχεται το κράτος να αποφασίζει αντί των τοπικών συλλογικών οργάνων.

Το γεγονός αυτό θα καθυστερεί τη λήψη των αποφάσεων, θα γίνεται από κάποιους που δεν γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες και τελικά θα δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι αδύνατο να μπορεί κάποιος να ασκήσει αξιόπιστη διοίκηση, όταν οι εκλεγμένοι από τον α’ γύρο σύμβουλοι, οι οποίοι θα ανήκουν σε όλες τις παρατάξεις, θα «παζαρεύουν» μια αντιδημαρχία υποστηρίζοντας συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο στον Β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Είναι και αυτός ένας τρόπος να εξυπηρετηθεί έμμεσος σκοπός του «Κλεισθένης 1» του να μην υπάρχουν παρατάξεις μετά τις εκλογές και να μπορούν οι σύμβουλοι να διαπραγματεύονται για τον εαυτό τους μια θέση ισχύος.
Με το νομοσχέδιο αυτό, τίθεται αυτομάτως και το θέμα υλοποίησης προγραμμάτων δίχως τους απαραίτητους πόρους που θα μπορούσαν να αντληθούν, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, τη στιγμή που σκοπός είναι ο σκόπελος αυτός να μειωθεί στο ελάχιστο, εάν όχι- ιδανικά- να εξαλειφθεί. Το αλαλούμ δε συνεχίζεται και με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Τέλος, «αγκάθι» αποτελεί το άρθρο που αναφέρεται στην ένταξη και των εργαζόμενων στο πράσινο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες εντάσσονταν μόνο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τον οδοφωτισμό.
Για τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν ένα προς ένα τα άρθρα του «Κλεισθένης 1» και να διεκδικηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η διόρθωση ή η απόρριψη όσων υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές». Χρειάζεται συνολική επανεξέταξη της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και τη μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπου η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Ο.Τ.Α θα αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων όπως ορίζει το Σύνταγμα. Είναι δε βέβαιο ότι χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να διευκολυνθούν οι Δήμοι να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Εφημερίδα - Τεύχος 67

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών Αθηνών κος Σωτήρης Σίμνος, επέβαλλε με την υπ΄ αρ. 1313/..

Readmore

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση τους, τα μέλη της παράταξης του ιδρυτή και δημάρχου Κ..

Readmore

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τα θερ..

Readmore

Ολοκληρώθηκε η 3η αθλητική γιορτή του Δήμου Καισαριανής

Ολοκληρώθηκε η 3η αθλητική γιορτή του Δήμου Καισαριανής

  Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η αθλητική γιορτή του Δή..

Readmore

Πέντε αυτοδιοικητικούς τίμησε ο ΣΠΑΥ για την προσφορά τους στην ανάπτυξή του

Πέντε αυτοδιοικητικούς τίμησε ο ΣΠΑΥ για την προσφορά τους στην ανάπτυξή του

Εκδήλωση τιμής και βράβευσης για την προσφορά τους στην προστασία του Υμηττού και..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.