Απευθείας η χρηματοδότηση των δήμων από τον Οργανισμό Ανακύκλωσης

1aaasyskepsi-forewn

 

Με το ζητούμενο της κινηματικής δράσης που μπορεί να προσλάβει η συναντίληψη των φορέων του Βύρωνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον δημόσιο κοινωνικό της χαρακτήρα, έκλεισε η δεύτερη συνάντηση που οργάνωσε στο Δημαρχείο το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Εκτός από τους εκπροσώπους των Συλλογικοτήτων, μετείχαν ο Μίλτος Μπαντής από τους Πολίτες του Βύρωνα, ο Παναγιώτης Πάλμος απ’ τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Σταύρος Τζιορτζώτης από την Αριστερή Παρέμβαση, ο σύμβουλος της διοίκησης Σωτήρης Παπαμιχαήλ και εκ μέρους της παράταξης Βύρωνας-Καθαρή Επιλογή ο Ηλίας Βαλμάς.

 


«Ψηλά» στην ατζέντα της συζήτησης η είδηση που έβγαλε η προ ολίγων ημερών συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών- που σημειωτέον αύριο έχει και νέα συνάντηση, ξανά για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- ότι με νομοσχέδιο που προωθείται θα υπάρξει πλέον η δυνατότητα οι δήμοι να χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) χωρίς την διαμεσολάβηση της ιδιωτικής Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., χωρίς να αποκλείονται ωστόσο οι ιδιωτικές εταιρείες:

 

«Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος και η επιστημονική σύμβουλος του υπουργού κ. Παπάζογλου Αγγελική. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του υπουργείου για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα,την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος εξ αιτίας της υπόχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Αναφέρθηκαν στις προτάσεις του σωματείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, για το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα που χρειάζεται να υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς τη συμμέτοχη ιδιωτικών εταιρειών και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής του Δήμου Βύρωνα να υπογράψει σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε για την ανακύκλωση, καθώς επίσης και στην εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της περισυλλογής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
Ζήτησαν ο Δήμος Βύρωνα και γενικότερα η αυτοδιοίκηση να επιδοτείται για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνει χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., κατέθεσαν την πρόταση να καταργηθεί η ιδιωτική εταιρεία και τα χρήματα που πληρώνουν οι υπόχρεες εταιρείες για το τέλος ανακύκλωσης να το διαχειρίζονται οι ΟΤΑ σύμφωνα με τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγουν. Έθεσαν στη συζήτηση και μια σειρά ζητήματα όπως η κοινωφελής εργασία που ζήτησαν να εξασφαλιστούν δικαιώματα σε όσους απασχοληθούν στο πρόγραμμα ( Βαριά και ανθυγιεινά, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ωράριο κ.λ.π.) Ζήτησαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες, να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση για το 2014-2015, να ενσωματωθούν τα Ν. Πρόσωπα στο Δήμο, να επανέλθει το 6ωρο στους Παιδικούς σταθμούς, ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα των σχολικών καθαριστριών, των συμβασιούχων, των κοινωνικών δομών, τους εθελοντές που παρέχουν εργασία και που υποκαθιστούν εργαζόμενους.


Ο κ. Πουλάκης και οι εκπρόσωποι του υπουργείου αφού άκουσαν με προσοχή τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενημέρωσαν το σωματείο για την πολιτική του υπουργείου. Αναφέρθηκαν στον αγώνα όπως είπαν που δίνει η κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία που από την έκβαση της θα εξαρτηθεί και η πολιτική του υπουργείου. Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση και δεν κλείνει η συμφωνία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα τόνισαν χαρακτηριστικά.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα των ΟΤΑ, όπως μεταξύ άλλων το παρατηρητήριο, η εποπτεία των δήμων με στόχο να ανακουφιστούν οικονομικά οι δήμοι, η επαναφορά του 6ωρου στους παιδικούς σταθμούς, η καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης. Ιδιαίτερα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας ενημέρωσαν για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση, για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που πρέπει να εκπονήσει ο κάθε Δήμος. Ανέφεραν ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα υπάρξει πλέον η δυνατότητα οι δήμοι να χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) χωρίς την διαμεσολάβηση της ιδιωτικής Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., Δεν αποκλείουν όμως και τις ιδιωτικές εταιρείες . Τα ζητήματα των προσλήψεων καθώς και μια σειρά άλλα που απασχολούν τους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης και την συμφωνία με τους θεσμούς-δανειστές. Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, έτσι ώστε εάν η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα συνέχιση να επιμένει να υπογράψει σύμβαση για τη συμμέτοχη ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης να αντισταθούμε έγκυρα και δυναμικά ώστε να ανατρέψουμε την πολιτική της. Το σωματείο εργαζομένων έχει ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο περιβάλλοντος, ενώ για το θέμα της κοινωφελής εργασίας θα επιδιώξει συνάντηση και με το υπουργείο εργασίας.»


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα

Ιούνιος 2015

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Αναδάσωση στο λόφο του Αράπη από το ΣΠΑΥ και τον Δήμο Βύρωνα

Αναδάσωση στο λόφο του Αράπη από το ΣΠΑΥ και τον Δήμο Βύρωνα

Ο ΣΠΑΥ συνεχίζει δυναμικά το εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων μέσω του σχεδίου π..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

Μεθόδευση: Ουσιαστικό θηλυκό, η λέξη που ταιριάζει για κάποιον που κρύβει τις επιλ..

Readmore

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

  Ψηφιακό παρών δίνει εφέτος το Μουσείο Γουναρόπουλου, μιας που ο κορωνοϊός κρ..

Readmore

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αγορά του απαραίτητου εξοπ..

Readmore

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

Το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.