«Παραμύθι» η οικονομική κατανάλωση καυσίμων;

FiatergostasioΟι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων, υποστηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας ιταλικής καταναλωτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα μοιπόν με την Altroconsumo, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εμφανίζουν διαφορετικά αποτελέσματα σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων από αυτά που ισχύουν στην πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να έχουν εξαπατηθεί και το επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου του αυτοκινήτου τους να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν ενημερωθεί μέσα από τη διαφήμιση.


Πιο συγκεκριμένα, η Altroconsumo επέλεξε τα αυτοκίνητα Fiat Panda 1.2 και Volkswagen Golf 1.6 TDI.

Έκανε ακριβώς τα ίδια εργαστηριακά τεστ που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία από την αυτοκινητοβιομηχανία για τη μέτρηση της κατανάλωσης καυσίμου πριν κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο στην αγορά. Τα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας και άλλα προηγούμενων ερευνών, αποκάλυψαν πως η κατανάλωση καυσίμων ήταν υψηλότερη κατά 18% και 50% αντίστοιχα, απ’ αυτήν που διαφήμιζαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Αυτή η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμων οφείλεται στο ότι οι κατασκευαστές, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα κενά της σχετικής νομοθεσίας χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, για να φτάσουν σε ποσοστά κατανάλωσης σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (όπως π.χ. η διόγκωση των ελαστικών με αέρα πάνω από το όριο ή η μείωση του βάρους των οχημάτων κ.ά.).


Για πρώτη φορά στην Ε.Ε., η Altroconsumo θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό στην Ιταλία για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες αυτών των δύο μοντέλων αυτοκινήτων να αποζημιωθούν. Οι καταναλωτές που εξαπατήθηκαν ενδέχεται να έχουν πληρώσει ετησίως έως και 500,00€ παραπάνω, από αυτά που περίμεναν από τις διαφημίσεις της εταιρίας.
Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει από καιρό καλέσει την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο τρόπο ελέγχου κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων, που ισχύει σήμερα, με μία καινούρια διαδικασία που έχει υιοθετηθεί το 2014 από τον Ο.Η.Ε. ενσωματώνοντάς την άμεσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτή την περίοδο, όλες οι καταναλωτικές οργανώσεις της Ε.Ε. είμαστε σε επαφή για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους συλλογικής και συντονισμένης δράσης στο άμεσο μέλλον.


Όμως, εμείς ως καταναλωτές τι μπορούμε να κάνουμε; Πριν απ’ όλα, όταν βρισκόμαστε στην διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την δήλωση των αυτοκινητοβιομηχανιών για το επίπεδο κατανάλωσης καυσίμων. Και να λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι το κόστος κατανάλωσης καυσίμων θα είναι πάντα υψηλότερο απ’ αυτό που ισχυρίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες!

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, οπότε και κοινές πρέπει να είναι οι προσ..

Readmore

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Ανακοίνωση της ΡΕΚ   «Στις 28 Ιουνίου 2019 μέσω δελτίου τύπου εκφράσαμε την ανησυ..

Readmore

Μια ξένη «Αριστερά»

Μια ξένη «Αριστερά»

Του Σπύρου ΤζόκαΠανεπιστημιακός-συγγραφέας     «…Φτάσαμε στο θλιβερό σημε..

Readmore

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Συνέχεια στο διάλογο με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, που άνοιξε μέσω της ιστοσελίδας ΖΩ 2, ..

Readmore

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγιώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.