«Ακούμε τους προβληματισμούς όλων των παιδιών»

syriza-kessarianis«Με αφορμή τις καταλήψεις σε ορισμένα σχολεία της πόλης μας, θα θέλαμε να  διατυπώσουμε τις θέσεις μας, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τα αιτήματα των μαθητών και τη βαρύτητά τους, από θέση αρχών στην αυτονομία των κινημάτων.

Τα αιτήματά τους κρίνονται από τη συμμετοχή των μαθητών κι από το κατά πόσο οι ίδιοι μαθητές θα μπορέσουν να τα διεκδικήσουν μαζικά, αλλά και προφυλάσσοντας το σχολείο τους, το ίδιο το κίνημα των μαθητών και την κατάληψη ως μορφή πάλης.

Επίσης, τις τελευταίες τρεις ημέρες, κυκλοφορούν φήμες και διάσπαρτες πληροφορίες στην πόλη, που κάνουν λόγο γι’ αστυνομική βία κατά μαθητών του ΕΠΑΛ, χρήση όπλων, μέχρι και ξυλοδαρμό μαθητή με ρατσιστικά κίνητρα…

Τα περιστατικά, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε υπάρχουν επίσημες καταγγελίες.

Στην περίπτωση, όμως, που το περιστατικό έχει συμβεί, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους και το καταδικάζουμε απερίφραστα. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη χρήση αστυνομικής βίας μέσα στην πόλη και τα σχολεία μας.

Πιστεύουμε ότι, τα όποια ζητήματα ανακύπτουν, είναι αποκλειστική ευθύνη και μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας να τα επιλύσει.

 

Είναι γεγονός ότι η δημόσια παιδεία έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας,  των μνημονίων και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησής της. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια κτιριακά  προβλήματα λόγω και της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και τη μεταβίβαση της ευθύνης συντήρησης στους δήμους, χωρίς ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης.

Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η περιορισμένη χρηματοδότηση των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών λειτουργούν ασφυκτικά για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η υποχρέωση των γονέων να πληρώνουν διδακτικά βιβλία είναι απαράδεκτη. Όλα τα βιβλία θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

Οι περικοπές της συγκυβέρνησης με ένα διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό για την Παιδεία, που  ξεκινάει από την απόλυση των σχολικών φυλάκων, την κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, το νέο τύπο Λυκείου, την τράπεζα θεμάτων κ.ά. έχουν δημιουργήσει ένα σχολείο που μοιάζει απειλητικό στα μάτια του κάθε μαθητή.

Η ανεργία που έχει χτυπήσει όλες τις οικογένειες της χώρας δημιουργεί πολλαπλά αδιέξοδα στα παιδιά, με αποτέλεσμα τη συσσωρευμένη οργή κι απογοήτευση.

Η εργασιακή ανασφάλεια που διακατέχει τους απόφοιτους των σχολών και των ΑΕΙ έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν και δεν μπορούν να βρουν εργασία, αφυδατώνοντας την κοινωνία από την πιο παραγωγική γενιά.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τους προβληματισμούς όλων των παιδιών, και τις αγωνίες τους για το μέλλον, το οποίο φαντάζει αδιέξοδο.

Παράλληλα, είναι χρέος μας να τους μιλήσουμε για το ρόλο των 5μελών και 15μελών, ως έκφραση δημοκρατίας, ισότητας και συμμετοχής στη μικρή κοινωνία του σχολείου που προετοιμάζει  εκτός των άλλων και πολίτες. Οι εκλεγμένοι μαθητικοί εκπρόσωποι πιστεύουμε ότι πρέπει να οργανώνουν το συλλογικό αγώνα, και να προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.

Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι «Τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα, όπως κι αν εκφράζονται, στη γειτονιά της προσφυγιάς και των αγώνων, δεν θα περάσουν».

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-Afisa event

1aaa-fotis

 1aaa-goikonomou

Τελευταία Νέα
Τι πρόστιμα προβλέπονται για καπνιστές και καταστήματα

Τι πρόστιμα προβλέπονται για καπνιστές και καταστήματα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Προστ..

Readmore

Το Σωματείο Εργαζομένων Βύρωνα απαντά στον δήμαρχο για την ανακύκλωση

Το Σωματείο Εργαζομένων Βύρωνα απαντά στον δήμαρχο για την ανακύκλωση

Συνέχεια στο διάλογο με τη Δημοτική Αρχή για το θέμα της ανακύκλωσης δίνει το Σωμα..

Readmore

Δήμαρχος Καισαριανής VS Λ. Μανωλίδη

Δήμαρχος Καισαριανής VS Λ. Μανωλίδη

Είχα γράψει ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο στην Καισαριανή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρ..

Readmore

Ζωγράφου: 6 παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο Δ. Συμβούλιο

Ζωγράφου: 6 παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο Δ. Συμβούλιο

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στις 14.11.2019 οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητείται ψυχραιμία και συναίνεση ενόψει του Δ. Σ. της Παρασκευής

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητείται ψυχραιμία και συναίνεση ενόψει του Δ. Σ. της Παρασκευής

Ύστερα από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλί..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.