«Ακούμε τους προβληματισμούς όλων των παιδιών»

syriza-kessarianis«Με αφορμή τις καταλήψεις σε ορισμένα σχολεία της πόλης μας, θα θέλαμε να  διατυπώσουμε τις θέσεις μας, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τα αιτήματα των μαθητών και τη βαρύτητά τους, από θέση αρχών στην αυτονομία των κινημάτων.

Τα αιτήματά τους κρίνονται από τη συμμετοχή των μαθητών κι από το κατά πόσο οι ίδιοι μαθητές θα μπορέσουν να τα διεκδικήσουν μαζικά, αλλά και προφυλάσσοντας το σχολείο τους, το ίδιο το κίνημα των μαθητών και την κατάληψη ως μορφή πάλης.

Επίσης, τις τελευταίες τρεις ημέρες, κυκλοφορούν φήμες και διάσπαρτες πληροφορίες στην πόλη, που κάνουν λόγο γι’ αστυνομική βία κατά μαθητών του ΕΠΑΛ, χρήση όπλων, μέχρι και ξυλοδαρμό μαθητή με ρατσιστικά κίνητρα…

Τα περιστατικά, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε υπάρχουν επίσημες καταγγελίες.

Στην περίπτωση, όμως, που το περιστατικό έχει συμβεί, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους και το καταδικάζουμε απερίφραστα. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη χρήση αστυνομικής βίας μέσα στην πόλη και τα σχολεία μας.

Πιστεύουμε ότι, τα όποια ζητήματα ανακύπτουν, είναι αποκλειστική ευθύνη και μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας να τα επιλύσει.

 

Είναι γεγονός ότι η δημόσια παιδεία έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας,  των μνημονίων και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησής της. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια κτιριακά  προβλήματα λόγω και της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και τη μεταβίβαση της ευθύνης συντήρησης στους δήμους, χωρίς ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης.

Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η περιορισμένη χρηματοδότηση των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών λειτουργούν ασφυκτικά για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η υποχρέωση των γονέων να πληρώνουν διδακτικά βιβλία είναι απαράδεκτη. Όλα τα βιβλία θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

Οι περικοπές της συγκυβέρνησης με ένα διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό για την Παιδεία, που  ξεκινάει από την απόλυση των σχολικών φυλάκων, την κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, το νέο τύπο Λυκείου, την τράπεζα θεμάτων κ.ά. έχουν δημιουργήσει ένα σχολείο που μοιάζει απειλητικό στα μάτια του κάθε μαθητή.

Η ανεργία που έχει χτυπήσει όλες τις οικογένειες της χώρας δημιουργεί πολλαπλά αδιέξοδα στα παιδιά, με αποτέλεσμα τη συσσωρευμένη οργή κι απογοήτευση.

Η εργασιακή ανασφάλεια που διακατέχει τους απόφοιτους των σχολών και των ΑΕΙ έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν και δεν μπορούν να βρουν εργασία, αφυδατώνοντας την κοινωνία από την πιο παραγωγική γενιά.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τους προβληματισμούς όλων των παιδιών, και τις αγωνίες τους για το μέλλον, το οποίο φαντάζει αδιέξοδο.

Παράλληλα, είναι χρέος μας να τους μιλήσουμε για το ρόλο των 5μελών και 15μελών, ως έκφραση δημοκρατίας, ισότητας και συμμετοχής στη μικρή κοινωνία του σχολείου που προετοιμάζει  εκτός των άλλων και πολίτες. Οι εκλεγμένοι μαθητικοί εκπρόσωποι πιστεύουμε ότι πρέπει να οργανώνουν το συλλογικό αγώνα, και να προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.

Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι «Τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα, όπως κι αν εκφράζονται, στη γειτονιά της προσφυγιάς και των αγώνων, δεν θα περάσουν».

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, οπότε και κοινές πρέπει να είναι οι προσ..

Readmore

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Ανακοίνωση της ΡΕΚ   «Στις 28 Ιουνίου 2019 μέσω δελτίου τύπου εκφράσαμε την ανησυ..

Readmore

Μια ξένη «Αριστερά»

Μια ξένη «Αριστερά»

Του Σπύρου ΤζόκαΠανεπιστημιακός-συγγραφέας     «…Φτάσαμε στο θλιβερό σημε..

Readmore

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Συνέχεια στο διάλογο με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, που άνοιξε μέσω της ιστοσελίδας ΖΩ 2, ..

Readmore

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγιώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.