Ούτε 10 λεπτά η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο

dethforoΕπιβεβαίωσε τους πιο επιφυλακτικούς με τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς καυσίμων, η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο.


Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλλάδος (ΟΒΕ), εκτιμώντας τις εξαγγελίες αυτές, θεωρεί ότι διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά οι προσδοκίες των καταναλωτών για σημαντική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

«Τελικά, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, πράγμα που ισοδυναμεί με 99 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Αν προσθέσουμε και τον συμπαρασυρόμενο ΦΠΑ 23% τότε η πραγματική μείωση θα ανέλθει στα 121,77 ευρώ, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 12,7 λεπτά το λίτρο. Με τις μειώσεις αυτές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,10 και 1,15 ευρώ το λίτρο. Η ΟΒΕ εκτιμά ότι και με αυτή την τιμή, τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν και πάλι να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού έγινε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους φορείς της αγοράς και των καταναλωτών, παρότι η ΟΒΕ το ζήτησε επανειλημμένως.
Η πρόταση της ΟΒΕ ήταν ο ΕΦΚ να επανέλθει στα επίπεδα του Απριλίου του 2011, όταν ανέρχονταν στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο και μαζί με τον ΦΠΑ 23% στα 25,83 ευρώ. Με την πρότασή μας αυτή, η συνολική μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ θα ανέρχονταν στα 380 ευρώ το χιλιόλιτρο και η τιμή ανά λίτρο θα έπεφτε στα κάτω από τα 90 λεπτά.


Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έχει η μικρή αυτή μείωση και δεν θα εισπράξει, και πάλι, αυτά που προϋπολογίζει. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε και όλες τις γνωστές, πλέον, συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, στο περιβάλλον και στον κλάδο των πετρελαιοειδών.
Την καλούμε, επίσης, να ανοίξει αμέσως διάλογο με τους φορείς της αγοράς, τους καταναλωτές και τα επιμελητήρια, ώστε να βρεθεί η πραγματική δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δράματα από εξόφθαλμα και επαναλαμβανόμενα λάθη πολιτικής των κυβερνήσεων, πάνω στα καύσιμα.»

Εφημερίδα - Τεύχος 80

    

marketinn

 1aaa-gefseis

1aaa-giorthathl

1aaa-faslis

Τελευταία Νέα
Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Η κυβέρνηση επιταχύνει την εί..

Readmore

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Μάλλον θα χρειαστεί να ξανασυζητήσει τον ορισμό διοίκησης διοίκηση στο «Λ. Μανωλί..

Readmore

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

  Ως μία μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού που συμβάλλει στην τουριστική ..

Readmore

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

  Του έκτακτου συνεργάτη της ΖΩ2 Α.Ν.   Φαίνεται ότι τα πέντε Tweets του Αμερικα..

Readmore

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων   Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.