«Στο δρόμο» 7000 απολύσεις και νέο μισθολόγιο

apolys137Ο ατομικός μισθός βάσει απόδοσης και άλλες 7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 βρίσκονται στην ατζέντα της τρόικας για το Δημόσιο, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί ο στόχος της ένταξης 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολύσεις σχεδιάζεται να προέλθουν κατά κύριο λόγο από τους διαθέσιμους, για τους οποίους δεν θα ανοίξουν κενές θέσεις, τη μείωση προσωπικού σε μεγάλα και μικρά Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση στις εταιρείες και οργανισμούς των υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, τις παράνομες προσλήψεις μέσω πλαστών πιστοποιητικών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Απριλίου, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην ένταξη 6.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα εντός του 2014, χωρίς όμως την ένταξη στο 8μηνο της διαθεσιμότητας, ως μεταβατικού σταδίου του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, το οποίο φιλοδοξεί να εγκαταστήσει το ΥΔΜΗΔ ώς τον Μάρτιο του 2015. Ήδη για τον σκοπό αυτό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη 3.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, με τη σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπ. Εσωτερικών να ορίζεται για το τέλος Αυγούστου.

Στο ίδιο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου παρατίθεται «ενδεικτικός στόχος» το πρώτο τρίμηνο του 2015 η δέσμευση της κυβέρνησης για 2.000 απολύσεις, οι οποίες θα προέλθουν απ’ τις πειθαρχικές υποθέσεις, καθώς και από παράνομες προσλήψεις και μετατροπές συμβάσεων. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε, όπως αναφέρεται ρητώς στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η τρόικα, αναλόγως της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, θα εξετάσει την «ενδεχόμενη ανάγκη να καθοριστούν (σ.σ.: εκ νέου) επίσημα στόχοι απολύσεων».

 

Μισθοί βάσει απόδοσης

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το νέο μισθολόγιο βάσει απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, προσχέδιο του οποίου θα έχουν στα χέρια τους μέχρι την αναχώρησή τους οι δανειστές από τα συνεργαζόμενα υπουργεία Οικονομικών και

Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τη μνημονιακή συμφωνία, η αναθεώρηση του μισθολογίου θα είναι «δημοσιονομικά - ουδέτερη, με σκοπό την ανακατανομή των εισοδημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: προς πάνω και προς τα κάτω) σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης του προσωπικού».

Το νέο μισθολόγιο θα νομοθετηθεί τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ σ’ αυτό θα περιλαμβάνεται η συνολική αναθεώρηση και όλων των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως π.χ. αργίες, μέθοδοι χορήγησης ετήσιων αδειών ανάπαυσης, εκτός έδρας αποζημιώσεις κ.λπ.

Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης στον Τύπο, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στους μισθούς θα ψαλιδίσει περαιτέρω τις αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή θα μεγαλώσει η ψαλίδα των μισθών που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες σε σχέση με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των οποίων οι αμοιβές θα ενισχυθούν με τη μορφή του λεγόμενου «μπόνους αποδοτικότητας».

 

mixelakisΟ Γ. Μιχελάκης

-Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην ερώτηση ανα γίνουν ή δεν θα γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απαντά:

«Με νομοθετική πρωτοβουλία που ανέπτυξα πριν ένα εξάμηνο,  καθιερώθηκε ο θεσμός της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Αντικαταστάθηκε έτσι το χαοτικό καθεστώς των μετατάξεων από ένα πρόγραμμα βασισμένο σε αξιοκρατικές διαδικασίες και διαφανή κριτήρια, που σέβεται τις προτιμήσεις των εργαζομένων σχετικά με τον τόπο και το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα εξορθολογίζει και την κατανομή τους στους ΟΤΑ. Εφαρμόζοντας το θεσμό αυτό  μπορεί πράγματι  να μην γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ.»  

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Καταθέσαμε 6 συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη του ..

Readmore

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

«Ο χρόνος ήταν λίγος, θα ήθελα μια ζωή ακόμα. Η δίψα μου για δουλειά και δημιουργί..

Readmore

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Την ανοιχτή συνέλευσή της πραγματοποίησε με επιτυχία, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συ..

Readmore

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτία..

Readmore

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Την αξιοποίηση του κινήματος άσκησης που αναπτύχθηκε την περίοδο της καραντίνας ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.