«Στο δρόμο» 7000 απολύσεις και νέο μισθολόγιο

apolys137Ο ατομικός μισθός βάσει απόδοσης και άλλες 7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 βρίσκονται στην ατζέντα της τρόικας για το Δημόσιο, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί ο στόχος της ένταξης 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολύσεις σχεδιάζεται να προέλθουν κατά κύριο λόγο από τους διαθέσιμους, για τους οποίους δεν θα ανοίξουν κενές θέσεις, τη μείωση προσωπικού σε μεγάλα και μικρά Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση στις εταιρείες και οργανισμούς των υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, τις παράνομες προσλήψεις μέσω πλαστών πιστοποιητικών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Απριλίου, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην ένταξη 6.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα εντός του 2014, χωρίς όμως την ένταξη στο 8μηνο της διαθεσιμότητας, ως μεταβατικού σταδίου του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, το οποίο φιλοδοξεί να εγκαταστήσει το ΥΔΜΗΔ ώς τον Μάρτιο του 2015. Ήδη για τον σκοπό αυτό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη 3.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, με τη σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπ. Εσωτερικών να ορίζεται για το τέλος Αυγούστου.

Στο ίδιο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου παρατίθεται «ενδεικτικός στόχος» το πρώτο τρίμηνο του 2015 η δέσμευση της κυβέρνησης για 2.000 απολύσεις, οι οποίες θα προέλθουν απ’ τις πειθαρχικές υποθέσεις, καθώς και από παράνομες προσλήψεις και μετατροπές συμβάσεων. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε, όπως αναφέρεται ρητώς στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η τρόικα, αναλόγως της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, θα εξετάσει την «ενδεχόμενη ανάγκη να καθοριστούν (σ.σ.: εκ νέου) επίσημα στόχοι απολύσεων».

 

Μισθοί βάσει απόδοσης

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το νέο μισθολόγιο βάσει απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, προσχέδιο του οποίου θα έχουν στα χέρια τους μέχρι την αναχώρησή τους οι δανειστές από τα συνεργαζόμενα υπουργεία Οικονομικών και

Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τη μνημονιακή συμφωνία, η αναθεώρηση του μισθολογίου θα είναι «δημοσιονομικά - ουδέτερη, με σκοπό την ανακατανομή των εισοδημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: προς πάνω και προς τα κάτω) σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης του προσωπικού».

Το νέο μισθολόγιο θα νομοθετηθεί τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ σ’ αυτό θα περιλαμβάνεται η συνολική αναθεώρηση και όλων των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως π.χ. αργίες, μέθοδοι χορήγησης ετήσιων αδειών ανάπαυσης, εκτός έδρας αποζημιώσεις κ.λπ.

Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης στον Τύπο, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στους μισθούς θα ψαλιδίσει περαιτέρω τις αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή θα μεγαλώσει η ψαλίδα των μισθών που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες σε σχέση με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των οποίων οι αμοιβές θα ενισχυθούν με τη μορφή του λεγόμενου «μπόνους αποδοτικότητας».

 

mixelakisΟ Γ. Μιχελάκης

-Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην ερώτηση ανα γίνουν ή δεν θα γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απαντά:

«Με νομοθετική πρωτοβουλία που ανέπτυξα πριν ένα εξάμηνο,  καθιερώθηκε ο θεσμός της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Αντικαταστάθηκε έτσι το χαοτικό καθεστώς των μετατάξεων από ένα πρόγραμμα βασισμένο σε αξιοκρατικές διαδικασίες και διαφανή κριτήρια, που σέβεται τις προτιμήσεις των εργαζομένων σχετικά με τον τόπο και το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα εξορθολογίζει και την κατανομή τους στους ΟΤΑ. Εφαρμόζοντας το θεσμό αυτό  μπορεί πράγματι  να μην γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ.»  

Εφημερίδα - Τεύχος 80

    

marketinn

 

1aaa-bitsakhs

1aaa-faslis

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Άγνωστοι επιτέθηκαν σε εργαζόμενους της καθαριότητας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Άγνωστοι επιτέθηκαν σε εργαζόμενους της καθαριότητας

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων «Επίθεση από δυο νεαρούς δέχθηκαν εργαζόμε..

Readmore

Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Επί θύραις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Η κυβέρνηση επιταχύνει την εί..

Readmore

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»

Μάλλον θα χρειαστεί να ξανασυζητήσει τον ορισμό διοίκησης διοίκηση στο «Λ. Μανωλί..

Readmore

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

Πάνω από 6000 συμμετοχές στον 37ο αυθεντικό Μαραθώνιο

  Ως μία μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού που συμβάλλει στην τουριστική ..

Readmore

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

  Του έκτακτου συνεργάτη της ΖΩ2 Α.Ν.   Φαίνεται ότι τα πέντε Tweets του Αμερικα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.