Στο επίκεντρο του εκλογικού θεάματος τα exit poll

2aggelntar - ΑντίγραφοΤα exit poll βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του εκλογικού θεάματος που παρουσιάζουν τα κανάλια το βράδυ των εκλογών. Κι αν τα exit poll είχαν καταφέρει με την ακρίβειά τους να καταστρέφουν όλο το σασπένς της εκλογικής βραδιάς, που παλιά κράταγε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις τους δεν ήταν τόσο πετυχημένες.
Η ρευστότητα του πολιτικού συστήματος, από κοινού με την απροθυμία των πολιτών να συμμετέχουν σε έρευνες, έχει οδηγήσει τόσο τα exit poll όσο και τις δημοσκοπήσεις σε αποτελέσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που δίνει η κάλπη -η οποία, σύμφωνα με ορισμένους, «είναι η καλύτερη δημοσκόπηση».

Η αποτυχία έτσι των exit poll να δώσουν με αξιοπιστία και σχετική ακρίβεια την "πρόβλεψη αποτελέσματος", όπως υπόσχονται, τα μετατρέπει από επιστημονικό εργαλείο εκλογικής συμπεριφοράς σε στοιχείο τηλεοπτικού θεάματος, που δίνει τη δυνατότητα στα τηλεοπτικά πάνελ να βερμπαλίζουν πολιτικολογώντας πάνω σε μια πιθανότητα. Τουλάχιστον στα exit poll λείπει η κατηγορία - άλλοθι 20% "αναποφάσιστοι" που μπορούν να ανατρέπουν εξ ολοκλήρου μια δημοσκόπηση.
Ήδη, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα exit poll στις 7.00 το απόγευμα ακριβώς, όπως υπόσχονται, έδειξαν την αμηχανία τους με πολλούς τρόπους:

-Δεν δίνουν πλέον μια πρόβλεψη για τους συνδυασμούς, αλλά μια "γκάμα" προβλέψεων ±2%. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για ένα, δίνουν τρία νούμερα, ένα κατώτατο, ένα πιθανότερο και ένα ανώτατο για τον κάθε συνδυασμό.
-Αμέσως μετά, περί τις 8.00 το βράδυ, αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, οπότε η "γκάμα" μετατοπίζεται προς τα πάνω ή κάτω, δίνοντας τρία επιπλέον νούμερα ως πιθανά για τον κάθε συνδυασμό.
-Οι προβλέψεις τελειώνουν γύρω στις 10.00 το βράδυ, με την τελική πρόβλεψη, η οποία όμως βασίζεται στο πραγματικό αποτέλεσμα που δίνει η ροή των αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η Singular Logic, «ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» για τις 13 Περιφέρειες και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης θα δώσει μετά τις 10.30 και έως τις 11.00 το βράδυ, από το 20% των εκλογικών τμημάτων: από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.900 εκλογικών τμημάτων θα λάβει αντίστοιχα sms, από τα οποία θα προκύψει η πρόβλεψη.
Εν τω μεταξύ μεγάλο θέμα έχει προκύψει με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συνδυασμών, πιο συγκεκριμένα με τα «χρώματα» που θα συμβολίζουν την κομματική προέλευση των υποψηφίων. Μεγάλη μερίδα «ακομμάτιστων» (sic) δημάρχων έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβολίζονται με λευκό χρώμα, με την απειλή μάλιστα εξωδίκων. Η Singular επεξεργαζόταν το λογισμικό της μέχρι χθες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των «ανεξάρτητων».


Αναδημοσίευση από την Αυγή

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Τι ισχύει για τους αντιδημάρχους και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων

Τι ισχύει για τους αντιδημάρχους και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων

Αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών και το σχηματισμ..

Readmore

Πάνω από 40000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Πάνω από 40000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Περισσότερα από 40.000 είναι τελικά τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθ..

Readmore

Όλοι οι άνθρωποι του Χρήστου Βοσκόπουλου-Ειδήσεις και απορίες…

Όλοι οι άνθρωποι του Χρήστου Βοσκόπουλου-Ειδήσεις και απορίες…

Μέρος του σχήματος της νέας διοίκησης ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαρια..

Readmore

Η Αυτοδιοίκηση στο «γύψο» της κυβερνησιμότητας

Η Αυτοδιοίκηση στο «γύψο» της κυβερνησιμότητας

Του Σπύρου Τζόκα Πανεπιστημιακού-Συγγραφέα     Μια συνολική προσέγγιση απ..

Readmore

Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την επόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.