Στο επίκεντρο του εκλογικού θεάματος τα exit poll

2aggelntar - ΑντίγραφοΤα exit poll βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του εκλογικού θεάματος που παρουσιάζουν τα κανάλια το βράδυ των εκλογών. Κι αν τα exit poll είχαν καταφέρει με την ακρίβειά τους να καταστρέφουν όλο το σασπένς της εκλογικής βραδιάς, που παλιά κράταγε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις τους δεν ήταν τόσο πετυχημένες.
Η ρευστότητα του πολιτικού συστήματος, από κοινού με την απροθυμία των πολιτών να συμμετέχουν σε έρευνες, έχει οδηγήσει τόσο τα exit poll όσο και τις δημοσκοπήσεις σε αποτελέσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που δίνει η κάλπη -η οποία, σύμφωνα με ορισμένους, «είναι η καλύτερη δημοσκόπηση».

Η αποτυχία έτσι των exit poll να δώσουν με αξιοπιστία και σχετική ακρίβεια την "πρόβλεψη αποτελέσματος", όπως υπόσχονται, τα μετατρέπει από επιστημονικό εργαλείο εκλογικής συμπεριφοράς σε στοιχείο τηλεοπτικού θεάματος, που δίνει τη δυνατότητα στα τηλεοπτικά πάνελ να βερμπαλίζουν πολιτικολογώντας πάνω σε μια πιθανότητα. Τουλάχιστον στα exit poll λείπει η κατηγορία - άλλοθι 20% "αναποφάσιστοι" που μπορούν να ανατρέπουν εξ ολοκλήρου μια δημοσκόπηση.
Ήδη, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα exit poll στις 7.00 το απόγευμα ακριβώς, όπως υπόσχονται, έδειξαν την αμηχανία τους με πολλούς τρόπους:

-Δεν δίνουν πλέον μια πρόβλεψη για τους συνδυασμούς, αλλά μια "γκάμα" προβλέψεων ±2%. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για ένα, δίνουν τρία νούμερα, ένα κατώτατο, ένα πιθανότερο και ένα ανώτατο για τον κάθε συνδυασμό.
-Αμέσως μετά, περί τις 8.00 το βράδυ, αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, οπότε η "γκάμα" μετατοπίζεται προς τα πάνω ή κάτω, δίνοντας τρία επιπλέον νούμερα ως πιθανά για τον κάθε συνδυασμό.
-Οι προβλέψεις τελειώνουν γύρω στις 10.00 το βράδυ, με την τελική πρόβλεψη, η οποία όμως βασίζεται στο πραγματικό αποτέλεσμα που δίνει η ροή των αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η Singular Logic, «ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» για τις 13 Περιφέρειες και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης θα δώσει μετά τις 10.30 και έως τις 11.00 το βράδυ, από το 20% των εκλογικών τμημάτων: από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.900 εκλογικών τμημάτων θα λάβει αντίστοιχα sms, από τα οποία θα προκύψει η πρόβλεψη.
Εν τω μεταξύ μεγάλο θέμα έχει προκύψει με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συνδυασμών, πιο συγκεκριμένα με τα «χρώματα» που θα συμβολίζουν την κομματική προέλευση των υποψηφίων. Μεγάλη μερίδα «ακομμάτιστων» (sic) δημάρχων έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβολίζονται με λευκό χρώμα, με την απειλή μάλιστα εξωδίκων. Η Singular επεξεργαζόταν το λογισμικό της μέχρι χθες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των «ανεξάρτητων».


Αναδημοσίευση από την Αυγή

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτη φορά Καισαριανή»   «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

Με 100 περίπου μαθητές ξεκίνησε σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και τα μηνύμ..

Readmore

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα “Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την..

Readmore

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων των Βρεφών και Νηπίων για τους Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.