«Δουλειά μου είναι να δουλέψω και να υπερασπιστώ το κόμμα των δημοτών του Ζωγράφου»

kkmesaΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ

 

Έτοιμος να διεκδικήσει δεύτερη θητεία δηλώνει στη συνέντευξή του προς τη Ζω2 ο δήμαρχος Ζωγράφου, Κώστας Καλλίρης, επανιδρύοντας την αυτοδιοικητική του παράταξη, με κριτήρια υπερκοομματικά και αυτόνομα, απευθυνόμενος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες. Ο κ. Καλλίρης δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να κρύψει τη διαδρομή του στην πολιτική, τις πολιτικές και ιδεολογικές του αναφορές,  όμως-όπως λέει χαρακτηριστικά- η κοινωνία αναζητεί συνθέσεις, συμφωνίες, ενότητα και συνεργασίες.

Ο δήμαρχος κάνει μια αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε στα τρία περίπου χρόνια της θητείας του, καθώς και στις προτεραιότητες της διοίκησης χστον υπολειπόμενο ως τις εκλογές χρόνο. «Ψηλά στην ατζέντα» βάζει τη Βίλα, τη διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου του Δήμου, που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας.

 

 

 

Είμαστε περίπου 6 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είστε έτοιμος να ανακοινώσετε την υποψηφιότητα για μια νέα θητεία;

Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2014. Θα ζητήσω μαζί με τους συνεργάτες μου την ψήφο των συνδημοτών μας, ανεξάρτητα από τις κομματικές αναφορές και εντάξεις τους. Θα επανιδρύσουμε την αυτοδιοικητική μας παράταξη, θα απευθυνθούμε στους ενεργούς συνδημότες μας και θα συγκροτήσουμε μία διευρυμένη, υπερκομματική, αυτόνομη αυτοδιοικητική παράταξη.

 

Κε Καλλίρη στις εκλογές του 2010 είχατε κατεβεί ως υποψήφιος με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.  Στις εκλογές του Μαΐου έχετε συζητήσει κάποιο χρίσμα, θα συζητήσετε κάποια συνεργασία με κάποιο κόμμα;

Οι καιροί έχουν αλλάξει κ. Πολύζο. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει και η πατρίδα μας, οι πολίτες, εμείς οι ίδιοι, η πολιτική, οι πολιτικοί, νέα κόμματα έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις.

Τίποτα το 2013, δεν είναι το ίδιο με το 2010.

Έτσι, έχει περάσει η εποχή των χρισμάτων. Τα κόμματα και οι πολίτες ωριμάσαμε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλαξε, το κράτος περιορίστηκε, οι κομματικοί φανατισμοί και «πατριωτισμοί» ξεθώριασαν, οι αυτοδυναμίες τελείωσαν.

Η κοινωνία μας αναζητεί συνθέσεις, συμφωνίες, ενότητα και συνεργασίες.

Αυτές τις νέες συνθήκες επιθυμώ να εκφράσω.

Αυτά τα νέα “ήθη και έθιμα”, αυτές τις νέες απαιτήσεις του λαού μας και της νέας εποχής.

Σέβομαι, όπως έκανα πάντα τα κόμματα.

Αποτελούν το βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας. Δε θα ζητήσω όμως χρίσμα.

Για όλους αυτούς του παραπάνω λόγους και για έναν ακόμη. Το 2010 δεν ήμουν Δήμαρχος.

Σήμερα είμαι χάρη στην ψήφο του 60% περίπου (57,5%  για την ακρίβεια) των συνδημοτών μου.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ψηφοφόροι ενός μόνο κόμματος, είναι ψηφοφόροι πολλών κομμάτων.

Στις εκλογές λοιπόν του 2014 οι δημότες θα κρίνουν το έργο που οι συνεργάτες μου κι εγώ κάναμε αυτά τα 3 χρόνια. Θα κρίνουν επίσης οι δημότες το ύφος και το ήθος μας, την ειλικρίνεια και την εντιμότητά μας, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στη λειτουργία του Δήμου, την υπερκομματική στάση μας και το σεβασμό που δείξαμε προς τους πολίτες.

 

Άρα αποκλείετε τη συζήτηση με  τα κόμματα ή θα τη συζητήσετε αλλά προτάσσετε τη συζήτηση με την κοινωνία;

Ο διάλογός μου είναι με την κοινωνία με όλους τους δημότες απευθείας, σε όποιο δημοκρατικό κόμμα ανήκουν. Έχοντας ήδη ένα δείγμα γραφής αυτήν την 3ετία, που πολιτεύθηκα χωρίς κομματική ταυτότητα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, θα συνεχίσω ακόμη πιο αποφασιστικά με αξιοκρατία, δημοκρατικό διάλογο, συνεργασίες και μεγάλες συναινέσεις. Η συμφωνία μου θα είναι με την τοπική μας κοινωνία.

Είναι η ώρα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για το Έθνος, το Λαό μας, τους Πολίτες, για όλους εμάς, να ενωθούμε στις γειτονιές μας, να συγκροτήσουμε το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 δεν θα αποφασίσουμε για την Ελλάδα και το μέλλον μας. Αυτό θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές και ο καθένας θα επιλέξει το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο. Στις δημοτικές εκλογές θα αποφασίσουμε για την περιοχή μας, για τη γειτονιά μας. Θα αποφασίσουμε για το πώς θα κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, πιο καθαρή και πώς θα βελτιώσουμε και θα επεκτείνουμε το πλαίσιο αλληλεγγύης που ήδη ως Δήμος έχουμε δημιουργήσει. Ήδη λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία του Δήμου και της Αρχιεπισκοπής, το κοινωνικό φροντιστήριο, το κοινωνικό φαρμακείο, το κέντρο διά βίου μάθησης, το δίκτυο των «Συμμάχων υγείας» με εθελοντές ιατρούς και άλλους λειτουργούς της υγείας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 θα αποφασίσουμε για προβλήματα κι ανάγκες που μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν, που είναι πέρα και πάνω από κομματικές διαφορές και διαχωρισμούς. Θα αποφασίσουμε για τους ρεαλιστικούς τρόπους, για τους οποίους θα αποκτήσουμε καλύτερες υποδομές στην πόλη μας, πιο λειτουργικά σχολικά κτίρια, για παιδικούς σταθμούς που δε θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς (όπως γίνεται και σήμερα), για ΚΑΠΗ που θα φροντίζουν και θα δίνουν χαρά στους ηλικιωμένους μας.

Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας και με το κράτος να έχει μειώσει τα χρήματα που δίνει στους δήμους κατά  60% από το 2011 μέχρι σήμερα, αυτά τα έργα αλλά και άλλα προϋποθέτουν ενότητα και συναινέσεις. Χρειάζονται πλέον διακομματικές και υπερκομματικές προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί και όχι μικροκομματικές και αδιέξοδες αφαιρέσεις και διαιρέσεις.

Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους συνδημότες μας και τους καλώ σε συστράτευση, ώστε να συγκροτήσουμε το “Αυτοδιοικητικό Κόμμα” των πολιτών του Δήμου Ζωγράφου. Μια μεγάλη “Παράταξη της Κοινωνίας” αφού τα προβλήματα στην πόλη είναι κοινά.

Στο διευρυμένο ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσουμε, έχουν θέση όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες του Ζωγράφου, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης. Έχουν θέση οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού, εκπαιδευτικοί, εργάτες και υπάλληλοι, πολίτες με μεράκι, ενδιαφέρον κι αγωνία για την πόλη μας.

 

Να πάμε λίγο στο έργο όμως που έχετε επιτελέσει αυτά τα τρία χρόνια ως Δήμαρχος κε Καλλίρη. Ποιόν απολογισμό κάνετε; Ποιες θεωρείτε σημαντικότερες από τις επιτεύξεις σας;

Παραλάβαμε ως γνωστό κ. Πολύζο ένα Δήμο καταχρεωμένο με οικονομική, διοικητική και οργανωτική δυσλειτουργία, ένα Δήμο που δυστυχώς έγινε διάσημο παγκοσμίως με αφορμή το δάνειο για την αγορά του 50% της Βίλας Ζωγράφου από τον προκάτοχό μου.

 

Αναφέρεστε στην περίπτωση  με το μπλέξιμο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ακριβώς. Ο Δήμος μας έγινε γνωστός μέχρι τα πέρατα της οικουμένης εξαιτίας του δανείου που είχε συνάψει ο κ. Γ. Καζάκος με μία Αυστριακή Τράπεζα, ύψους 25.000.000 € για την αγορά του ημίσεως της Βίλας Ζωγράφου. Δε θα μείνω όμως στο παρελθόν. Ο κ. Γ. Καζάκος εκρίθη από τους συνδημότες μας και δεν είναι πλέον Δήμαρχος. Τι κάναμε εμείς λοιπόν με λίγα λόγια:

-Νοικοκυρέψαμε το Δήμο.

-Από τα 10.000.000 € περίπου χρέος προς προμηθευτές που παραλάβαμε από τον κ. Γ. Καζάκο, έχουμε ήδη, σε 3 χρόνια εξοφλήσει τα 8.500.000 € περίπου.

-Ιδρύσαμε κοινωνικά παντοπωλεία, αυτόνομα ως Δήμος και μαζί με την “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” που είναι Μ.Κ.Ο. της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

-Ιδρύσαμε κοινωνικό φροντιστήριο όπου γίνεται ενισχυτική διδασκαλία σε 140 παιδιά του Ζωγράφου από εθελοντές εκπαιδευτικούς.

-Ιδρύσαμε Κέντρο διά Βίου Μάθησης με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ όπου μαθαίνουν 400 περίπου δημότες μας χρήσιμα επαγγέλματα και δεξιότητες καθώς και ξένες γλώσσες, ενώ μαθαίνουν Ελληνικά μετανάστες της περιοχής μας, ώστε να ενσωματωθούν καλύτερα στην καθημερινότητα της πόλης μας.

-Μειώσαμε εφέτος κατά 13% τα δημοτικά τέλη για όλα τα σπίτια και τα καταστήματα, ενώ μειώσαμε σημαντικά και τα τέλη καθαριότητας στο Κοιμητήριο.

-Πολεμήσαμε το παραεμπόριο και το περιορίσαμε σημαντικά.

-Εγκαινιάσαμε δύο νέες παιδικές χαρές στα Άνω Ιλίσια (Αγ. Γεράσιμος, Πλ. Τερζάκη) και ανακαινίζουμε άλλες δύο στου Γουδή και στου Ζωγράφου.

-Προχωρούμε σύντομα σε ανάπλαση του άλσους Ιλισίων.

-Διατηρούμε με μεγάλη προσπάθεια, το πρόγραμμα ΑμεΑ στα Άνω Ιλίσια.

-Τοποθετήσαμε νέο παρκέ στα κλειστά γήπεδα Ωρίωνος  και κλειστό γήπεδο Γουδή.

-Δεχθήκαμε τη δωρεά της οικογένειας Ζωγράφου κι έτσι αποκτήσαμε ολόκληρη την έκταση της Βίλας Ζωγράφου με το ποσό που οι προκάτοχοί μας είχαν ξοδέψει για τη μισή έκταση. Έτσι αυξήθηκε η δημοτική περιουσία χωρίς την εκταμίευση ούτε ενός ευρώ.

-Διώξαμε τους ιδιώτες που εκμεταλλεύονταν τα γκαράζ του Δήμου και το κυλικείο του Κοιμητηρίου. Τώρα τα δουλεύουμε μόνοι μας, ως Δήμος, μέσω της δημοτικής επιχείρησης, και έχουμε μειώσει περίπου στο ½ το κόστος για τους δημότες, σε σχέση με αυτό που είχαν με τους ιδιώτες.

-Εξωραΐζουμε κάθε χρόνο τις υποδομές των παλαιών σχολικών κτιρίων, ενώ επιταχύναμε τη λειτουργία του 1ου και 19ου δημοτικών σχολείων σε συνεργασία με τον ΟΣΚ, το οποίο εγκαινιάστηκε εφέτος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

-Σιτίζουμε, για πρώτη φορά, όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών (750 περίπου) ενώ όσοι γονείς έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 € δεν πληρώνουν τροφεία.

-Οργανώνουμε μαθήματα γυμναστικής και σεμινάρια προληπτικής ιατρικής στα ΚΑΠΗ, εκδρομές και διαλέξεις για τους ηλικιωμένους καθώς και μουσικές βραδιές και εκδηλώσεις.

-Απομακρύναμε από το Δήμο 267 παράνομες κι επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες, που δεν απέφεραν έσοδα για το Δήμο ενώ συγχρόνως ήσαν επικίνδυνες για τροχαία ατυχήματα.

 

Πρόσφατα σε μία κομματική συγκέντρωση, ο επιλεχθής απ’ τον κο  Καζάκο διάδοχός του στη ΔΑΔΑ αποκάλεσε το Δήμο διάσημο, ότι έγινε διάσημος απ’ τον προκάτοχό σας, και ειπώθηκε ότι εσείς δεν ήσαστε παρά ένας κλασσικός εκπρόσωπος του δικομματισμού στην πόλη, κάτι το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί. Αν θέλετε ας μείνουμε λίγο σ’ αυτό...

Εκπλήσσομαι κ. Πολύζο και παρ΄ ότι δε συνηθίζω να μιλώ για το παρελθόν αναγκάζομαι να σας απαντήσω. Τον κ. Γ. Καζάκο τον έκρινε ο λαός του Ζωγράφου και γι’ αυτό τον έβγαλε από τη θέση του Δημάρχου. Από εκεί και μετά το να επιχειρεί με ανάρμοστο τρόπο να προσάψει σε εμένα σχέση με το παρελθόν δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ποιοί μιλούν για το παρελθόν και για το δικομματισμό; Ο κ. Γ. Καζάκος, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος το 1968 για πρώτη φορά επί δικτατορίας και εξελέγη από το 1998 έως 2010 από το λαό του Ζωγράφου για 3 θητείες, μπορεί να μιλάει για το παρελθόν και να το συνδέει με εμένα, που είμαι Δήμαρχος 3 ετών;

Ένας άνθρωπος, τον οποίο επιχειρεί να ορίσει διάδοχό του στον Δήμο με τρόπο που θυμίζει παλιές και καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος μπορεί να μιλάει για “επιτυχίες” του Δήμου στο παρελθόν και να με αποκαλεί εκπρόσωπο του δικομματισμού και “Δήμαρχο του χθες” . Ποιοί τα λένε αυτά;  Ποιοί μιλούν για το χθες; Οι άνθρωποι του “προχθές” και του μακρινού παρελθόντος μιλούν για το δικό μου παρόν και μέλλον. Αν ήθελα να ενταχθώ στο “παιχνίδι του δικομματισμού” είχα τη δυνατότητα να θέσω υποψηφιότητα με κάποιο από τα κόμματα του δικομματισμού ή και κάποιο άλλο για βουλευτής ή να διεκδικήσω κυβερνητική θέση ή θα μπορούσα να είχα διατελέσει Αντιδήμαρχος Πειραιά επί 8ετία και να έρθω να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου Ζωγράφου. Τίποτα από αυτά δεν έκανα. Αντίθετα διεκδίκησα την ψήφο των συνδημοτών μου, οι οποίοι με γνώριζαν ως γιατρό Πνευμονολόγο ώστε να συνεχίσω την κοινωνική μου προσφορά που ως γιατρός παρείχα, από τη θέση του Δημάρχου. Τόσο η διαδρομή μου στην ιατρική επιστήμη όσο και στην αυτοδιοίκηση στηρίζονται στη λογική, στις αρχές την ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Άσκησα κι ασκώ λειτούργημα και δεν προσπάθησα ούτε να πλουτίσω, ούτε να κάνω “καριέρα” “πατώντας” πάνω στην ιατρική ή την αυτοδιοικητική μου εμπειρία. Θεωρώ ότι αυτή η στάση ζωής μου έχει εκτιμηθεί από τους συνδημότες μου.

 

Ποιους τομείς του έργου σας πιστεύετε  ως  σημαντικούς. Το κοινωνικό έργο, το νοικοκύρεμα του Δήμου; Διότι αυτά τα χρόνια οι Δήμοι έγιναν και προπύργιο κοινωνικής πρόνοιας.

Σημαντικοί τομείς προτεραιότητας για μένα είναι:

1.         Κοινωνική αλληλεγγύη.

2.         Νοικοκύρεμα του Δήμου.

3.         Οικονομική εξυγίανση.

4.         Κατάργηση της σπατάλης και πολυδάπανων δημοσίων σχέσεων.

5.         Διαφάνεια και αξιοκρατία.

6.         Κατάργηση πελατειακής λογικής και ρουσφετολογικής αντίληψης.

7.         Ειλικρίνεια.

8.         Σεβασμός στους δημότες.

 

Ποιά πιστεύετε εσείς ότι ήταν η μεγάλη σας  συνεισφορά  αυτά τα τρία χρόνια κε Καλλίρη;

Σε όλους τους παραπάνω τομείς είχαμε πολύ θετικό έργο και θεωρώ ότι κατά την επόμενη θητεία θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Δίνω όμως ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι  Δήμοι πλέον υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος που διελύθη. Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες συνέπειες του μνημονίου για τη χώρα μας. Είναι λοιπόν ύψιστη προτεραιότητα για τους δήμους, παρά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 60% να υποκαταστήσουν το κοινωνικό κράτος και να συγκροτήσουν τον “Κοινωνικό Δήμο”. Αυτόν το κοινωνικό δήμο ξεκινήσαμε να χτίζουμε και θα τον ολοκληρώσουμε κατά την επόμενη θητεία μας με τη βοήθεια της Εκκλησίας, των Προσκόπων, των Εθελοντών συνδημοτών μας, των Φορέων του Δήμου μας.

 

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς του Δήμου μας που εθελοντικά διδάσκουν στο κοινωνικό φροντιστήριο 140 παιδιά συνδημοτών μας. Να ευχαριστήσω επίσης δημότες, φορείς, κόμματα, οργανώσεις που προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στο κοινωνικό μας παντοπωλείο, ώστε να καταλήγουν σε αδύναμους οικονομικά συνδημότες. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου δια βίου Μάθησης όπου 400  περίπου συνδημότες μας διδάσκονται ξένες γλώσσες και κάποιες επαγγελματικές δεξιότητες που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον για τη διεκδίκηση μιας εργασίας. Επίσης μετανάστες της περιοχής μας διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στις δραστηριότητες της ελληνικής κοινωνίας και να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και να αναγκάζονται να εκδηλώνουν αντίστοιχες συμπεριφορές.

Τέλος, υπενθυμίζω τη μεγάλη μείωση (ίσως τη μεγαλύτερη πανελλαδικά) που κάναμε στα δημοτικά τέλη των σπιτιών και των καταστημάτων του Ζωγράφου. Η μείωση αυτή για μεν τα σπίτια και τα καταστήματα έφτασε στο 13%, ενώ για ορισμένες ειδικές, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έφτασε το 50%.

 

Ναι αλλά συγγνώμη που σας διακόπτω. Μειώνοντας τα Δημοτικά Τέλη 13% δεν βάζετε σε  κλυδωνισμό τα οικονομικά του Δήμου;

Αντιθέτως, και θα εξηγήσω γιατί. Με τη μείωση των δημοτικών τελών μειώνουμε το κόστος για τους μικρούς καταστηματάρχες της περιοχής και τους δίνουμε τη δυνατότητα να μειώσουν λίγο και τις τιμές προς όφελος των δημοτών μας ή και να δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας για ανέργους, νέους κυρίως του Δήμου μας. Με τη μείωση στις κατοικίες, δίνουμε επίσης μία μικρή οικονομική ανάσα στους κατοίκους και δημότες, ώστε να μπορέσουν, εάν έχουν ένα μικρό “περίσσευμα” να το διαθέσουν στην τοπική αγορά. Πρέπει κ. Πολύζο να ενισχύσουμε την τοπική αγορά. Πρέπει να ζούμε, να ψωνίζουμε, να διασκεδάζουμε στου Ζωγράφου. Πρέπει να “τρώμε”, να “πίνουμε” και να διαθέτουμε τον ελεύθερο χρόνο μας στου Ζωγράφου. Έχουμε εξαιρετική αγορά, καλές τιμές, ειρηνική και φιλική ατμόσφαιρα στους δρόμους μας. Έχουμε χτυπήσει το παραεμπόριο , υπάρχει αίσθημα ασφάλειας σε σχέση με πολλές άλλες γειτονιές, είμαστε μια μεγάλη φοιτητική νεανική πόλη, που μπορεί να ενσωματώσει τους φοιτητές στην καθημερινή ζωή.

Τέλος, έχουμε ήδη μειώσει τα χρέη προς τους προμηθευτές που παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα οποία ήσαν περίπου 10.000.000 € και τα φτάσαμε περίπου στο 1.200.000 €. Με την οικονομία αυτή καταφέραμε να σιτίζουμε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς  όλα τα παιδιά (περίπου 780) και να απαλλάξουμε από τα τροφεία όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 €. Καταφέραμε ακόμα με την εξόφληση των παλιών χρεών προς τους προμηθευτές να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας ως Δήμος να μπορούμε να προμηθευόμαστε τρόφιμα για τους παιδικούς σταθμούς και υλικά που δε μας έφερναν γιατί πίστευαν ότι δε θα τους πληρώσουμε. Επίσης, παρ΄ ότι είναι αυτονόητο είμαστε συνεπέστατοι στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου, γεγονός που δε συμβαίνει δυστυχώς με όλους τους Δήμους, ενώ δεν έχουμε προσλάβει κανένα νέο υπάλληλο στο Δήμο. Οι διαδικασίες μας είναι διαυγείς και δημόσιες και οι λίγες προσλήψεις συμβασιούχων 5 ή 8 ή 2 μηνών δημοσιεύονται στο site του Δήμου, στη Διαύγεια και τις εφημερίδες.

Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε ότι η χώρα μας, ο Δήμος και όλοι εμείς βιώνουμε τη χειρότερη κρίση που έχει υπάρξει στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, τα παραπάνω αποτελέσματα θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά και απόλυτα αλλά και σε σχέση με την πολλή κακή συγκυρία.

 

Σε ότι αφορά την καθημερινότητα των Δημοτών της πόλης κε Δήμαρχε, δηλ. την καθαριότητα, το πράσινο αυτές τις μικρές παρεμβάσεις γύρω απ’ τα σπίτια μας που θέλουμε όλοι και τις ζητάμε και σα ρουσφέτια μερικές φορές…

Είναι πολύ σωστές και πολύ δίκαιες οι απαιτήσεις των δημοτών. Θέλω να πω ότι αισθάνομαι ικανοποίηση, υπό μία έννοια διότι οι δημότες έχουν καταλάβει και ξέρουν καλά ότι οι δήμοι πια δεν έχουν τους πόρους για να κάνουν μεγάλα έργα. Πρέπει να σας πω ενδεικτικά ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έχουμε μία μείωση κατά 60% περίπου των χρημάτων που το κράτος δίνει στο Δήμο μας. Αυτό ευτυχώς οι δημότες το ξέρουν και το καταλαβαίνουν, άρα και οι απαιτήσεις τους δεν είναι αναντίστοιχες με τις ανάγκες. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε και εξοικονομούμε χρήματα. Δεν κάνουμε μεγάλα έργα, κάνουμε όμως έργα σε τομείς προτεραιότητας. Ξέρουμε ότι πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι παλιά κτίρια. Όσα χρήματα λοιπόν εξοικονομούμε τα διαθέτουμε για να βελτιωθούν οι υποδομές των σχολείων.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι προσπαθούμε παράλληλα να εξασφαλίσουμε στέγη σε ένα ειδικό σχολείο, παιδιών με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

 

Αυτό που σας κατηγορούν ότι θα’ ναι σε κοντέϊνερ.

Αυτό που κατηγορούν δήθεν για κοντέινερς, η πραγματικότητα όμως είναι πως πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα από τον ΟΣΚ κτίρια και που οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών τα θεωρούν  κατάλληλα και ζητούν τη βοήθεια του Δήμου γι’ αυτό. Τη δίνουμε τη βοήθεια. Ο Δήμος έχει να κάνει κοινωνικό έργο. Το κάνει μόνος του, το κάνει με τους δημότες, το κάνει με την εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή με τους Προσκόπους, και με όποιον άλλον φορέα ή σύλλογο είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε βοήθεια δεν πάμε ούτε να καπελώσουμε ούτε να προβάλουμε ως δικά μας έργα κάποια που τα κάνουμε όλοι μαζί.

 

Τώρα με την ευκαιρία μιας που το θέτετε έτσι κε Δήμαρχε, θέλω να ρωτήσω το εξής: Βέβαια εσείς έχετε ένα πρόγραμμα, μια πολιτική την οποία προσπαθείτε να την εφαρμόσετε. Σ’ αυτή την καθημερινή προσπάθεια έχετε όλο το Δήμο μαζί;  Έχετε όλους τους υπαλλήλους μαζί;

Εντάξει. Ποτέ δεν μπορείς να έχεις όλους μαζί. Ούτε όλους τους Δημότες ούτε όλους τους υπαλλήλους. Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλές κατεστημένες αντιλήψεις που δεν αγγίζουν μόνο τα «ψηλά» στρώματα της κοινωνίας. Αγγίζουν όλους μας. Και εμάς και άλλους που βρισκόμαστε στην ίδια κοινωνική κατηγορία. Λοιπόν πραγματικά και μέσα στο Δήμο, όπως και σε κάθε δουλειά και σε κάθε χώρο, υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις αδράνειας, δυνάμεις αντίστασης που έχουν μάθει ένα τρόπο λειτουργίας, ένα τρόπο που δε σέβεται κάποιες φορές το Δημότη, έναν τρόπο που αφορά μόνο το πρόσωπο του καθενός και το προσωπικό του όφελος. Αντίθετα υπάρχουν και πάρα πολλοί, η πλειοψηφία, κι αυτό πρέπει να το πω, εργαζόμενοι του Δήμου μας οι οποίοι έχουνε την ευαισθησία και την κοινωνική συνείδηση και συμμετέχουν στην καθημερινότητα του Δήμου και στις διεκδικήσεις και είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πάντα παλεύει το παλιό με το καινούργιο, πάντα παλεύει η αδράνεια με την ενέργεια, πάντα παλεύει στη ζωή ο κατεστημένος τρόπος σκέψης με τον προοδευτικό. Θεωρώ ότι εμείς εκφράζουμε και τον προοδευτικό τρόπο και το σύγχρονο και τον κοινωνικό τρόπο σκέψης όπως και πάρα πολλοί εργαζόμενοι του Δήμου. Πάντα όμως θα υπάρχουν κι αυτοί που λειτουργούν ανασχετικά και που θα πρέπει να τους διαπαιδαγωγήσουμε,  να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν, με πειθώ και όχι με πειθαρχικά μέτρα, και να τους εντάξουμε στην κοινή προσπάθεια. Είναι κοινή η προσπάθεια. Δημότες, Δήμος και εργαζόμενοι.

 

Πως αντιμετωπίζετε τις διάφορες μικροπαρατηρήσεις που γίνονται από δημότες για διάφορα προβλήματα τις καθημερινότητας;

Ακούω και προσπαθώ να διορθώνω τα λάθη. Οι δημότες άλλωστε έχουν (σχεδόν) πάντα δίκιο.

 

Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : Είπαμε ότι έχουμε μέχρι τις εκλογές περίπου έξι μήνες. Ποια είναι τα ένα, δύο, τρία πράγματα που θα βάζατε εσείς ως προτεραιότητες, που θα θέλατε δηλαδή καλά και σώνει, να τελειώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου…

Το πρώτο είναι να τελειώσουμε οριστικά την εκκρεμότητα της Βίλας Ζωγράφου. Η οποία θα τελειώσει πιστεύω μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Είναι τόσο κοντά;

Είναι τόσο κοντά. Όπως ξέρετε εσείς καλά, η Βίλα και ο περιβάλλων χώρος αγοράστηκε απ’ τη διοίκηση του κου Καζάκου έναντι 20.000.000 € συν άλλα 5.000.000 € που πήγανε σε δάνεια για κάλυψη άλλων υποχρεώσεων. Εμείς με τις ενέργειες που κάναμε, καταφέραμε να πάρουμε  με την προσφορά της οικογένειας Ζωγράφου, και το υπόλοιπο 50%, χωρίς να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ. Το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Ζωγράφου και τη Διοίκησή μας, αλλά κυρίως και  όσων υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο όπου με πολλή μεγάλη πλειοψηφία αυτό το έργο θα υλοποιηθεί, κι επομένως θα παραδώσουμε στους δημότες μας, μια έκταση διπλάσια απ’ αυτήν που μας ανήκε, χωρίς δεσμεύσεις από την οικογένεια Ζωγράφου, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ. Ένα λοιπόν είναι αυτό.

 

Τι θα κάνετε με τους καταληψίες της Βίλας;

Μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση και του υπολοίπου 50% της Βίλας, θα καλέσω τους καταληψίες και τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, για να παραδοθεί η Βίλα στο λαό του Ζωγράφου. Με ηρεμία, με διάλογο, με συναίνεση, χωρίς καταστολή.

Ας πάμε όμως πάλι στις προτεραιότητες…

Το δεύτερο είναι η συγκρότηση του κοινωνικού Δήμου και του κοινωνικού δικτύου, της προσπάθειας να είναι μία γειτονιά του Ζωγράφου, με αλληλεγγύη, ανθρωπιά και συμπαράσταση. Μια ήρεμη γειτονιά και ασφαλής κάτι που νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει. Δηλαδή, η γειτονιά μας δεν είχε επεισόδια ποτέ αυτά τα χρόνια, δεν είχε ξυλοδαρμούς, όπως βλέπουμε δυστυχώς αλλού. Παλεύουμε την καθημερινότητα στην καθαριότητα με δυσκολίες γιατί δεν έχουμε και το εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς ο Δήμος αυτός έχει πολλούς υπαλλήλους σε άλλες αρμοδιότητες απ’ αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το απαραίτητο προσωπικό στην καθαριότητα, πρέπει να το πούμε, κάνουμε προσπάθεια πολύ έντονη σ’ αυτό τον  τομέα. Ζητούμε μια επιείκεια, ξέρουμε ότι απ’ αυτό  θα κριθούμε. Προσπαθούμε να το βελτιώσουμε αλλά υπάρχουν κι αυτές οι δυσκολίες. Θεωρώ ότι έχουμε ένα θετικό έργο, το οποίο επιτεύχθηκε με διάλογο με την κοινωνία. Δεν αυθαιρετήσαμε. Με συναίνεση, αξιοκρατικά, χωρίς ρουσφέτια, με δικαιοσύνη, νοικοκυρέψαμε το Δήμο.

 

Και πάνω σ’ αυτή τη ρότα συνεχίζετε….

Και σ’ αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε. Είμαστε ειλικρινείς και αξιόπιστοι. Ακούμε πολύ, δεν ήρθαμε για να μιλάμε πολύ. Ήρθαμε για να ακούσουμε και να κάνουμε και το έργο που μπορούμε σε αυτές τις δυσμενέστατες, δυσάρεστες συνθήκες για τη χώρα.

 

Ήθελα να ρωτήσω μιας που αναφερθήκατε σ’ αυτές τις συνθήκες. Επειδή βλέπω ότι κατά καιρούς μας έρχονται και στην εφημερίδα και στην ιντερνετική μας σελίδα, οι θέσεις, οι δηλώσεις που κάνετε κατά καιρούς για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Υπερβαίνοντας θα ‘λεγα μερικές φορές, αν όχι σχεδόν πάντα, την κομματική σας ταυτότητα. Δηλ. το κομματικό στίγμα που σας έχει αποδοθεί. Ποιο είναι το σκεπτικό σας;

Κοιτάξτε κε Πολύζο ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Ο κάθε άνθρωπος, και σεις και εγώ και όλοι μας έχουμε τη διαδρομή μας έχουμε υποστηρίξει κόμματα, και θεωρώ τώρα για να μην δημιουργούνται και εντυπώσεις, ότι το 80% για να μην πω το 90% του ελληνικού πληθυσμού έχει περάσει από τα δύο μεγάλα κόμματα κάποια στιγμή. Είτε απ τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είτε απ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Επομένως κάποιοι που τώρα ξαφνικά μπορεί να μιλούν αφοριστικά για όλ’ αυτά, δεν είναι ειλικρινείς και υποκρίνονται διότι προσπαθούν να κρύψουν το παρελθόν τους. Εγώ δεν έχω κανένα σκοπό να κρύψω τη διαδρομή μου στην πολιτική, τις πολιτικές και ιδεολογικές μου αναφορές με τις συμφωνίες μου όμως και τις διαφωνίες μου. Ποτέ δε συμφώνησα σε όλα, ποτέ δε διαφώνησα με όλα. Όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς. Άλλο αυτό και άλλο το να κυριαρχεί στις δράσεις μου αυτή η τοποθέτηση που είχα από τα 17 μου χρόνια ή που άλλοτε ήτανε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από το φορέα τον οποίο υποστήριξα.  Έχουμε δικαίωμα όλοι να υποστηρίζουμε όποιο κόμμα θεωρούμε  ότι μπορεί  να δώσει λύση στα προβλήματά μας και να του κάνουμε και κριτική πιο αυστηρή  όταν είμαστε στους κόλπους του και ενδεχομένως πιο επιεική όταν δεν είμαστε. Όμως  απ’ την ημέρα που έγινα Δήμαρχος, εγώ την κομματική μου ταυτότητα, και το χω ξαναπεί  την άφησα έξω από το Δημαρχείο. Ποτέ δεν έκανα κομματική πολιτική, ποτέ δεν έκανα διαδικασία ρουσφετολογική. Πάντα ήμουν ανεξάρτητος, αδέσμευτος, υπερκομματικός Δήμαρχος Ζωγράφου. Αυτή την εντολή μου έδωσε ο λαός του Ζωγράφου και έπρεπε να τον τιμήσω. Θεωρώ ότι τον τίμησα  και θα συνεχίσω να τον τιμώ. Γι αυτό και απέφυγα κάθε κομματική δραστηριότητα αυτά τα 3,5 χρόνια και θα συνεχίσω να αποφεύγω γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου.

Δουλειά μου είναι να αναδείξω και να υπερασπιστώ το κόμμα, όπως σας το είπα και πριν, της κοινωνίας, το κόμμα των πολιτών το κόμμα των δημοτών του Ζωγράφου. Αυτό το κόμμα είναι ενιαίο γιατί οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί για όλους τους Ζωγραφιώτες, για τα παιδιά  όλων των Ζωγραφιωτών. Γιατί η καθαριότητα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο για όλους τους Ζωγραφιώτες, γιατί η φτώχεια και  οι συνέπειες των μνημονίων θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν από όλους τους Ζωγραφιώτες με τον ίδιο τρόπο. Με ενότητα, με αλληλεγγύη με ανθρωπιά και δεν ξέρω αν το κάθε κόμμα έχει για την περιοχή μας μια άλλη γνώμη. Θεωρώ ότι δεν έχει. Όλοι λοιπόν εδώ δεν παλεύουμε για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν παλεύουμε για το πώς η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της γενικά. Κοιτάμε πως η κοινωνία του Ζωγράφου θα σταθεί στα πόδια της. Πως τα σχολεία του Ζωγράφου, τα δημόσια σχολεία, θα λειτουργήσουν καλά. Πως θα είναι τα κτήρια σε μια καλή κατάσταση. Είναι πολύ εφαρμοσμένη και ρεαλιστική η δουλειά που έχουμε να κάνουμε και νομίζω πως αυτό φαίνεται κι από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολλές απ’ αυτές, οι περισσότερες, είναι με μεγάλες πλειοψηφίες.

Αυτό δείχνει ότι εμείς επιδιώκουμε την ενότητα, τις συμφωνίες και συναινέσεις.

 

Όχι όμως ομόφωνες.

Ομόφωνες είναι δύσκολο, αλλά οι μεγάλες συναινέσεις, οι μεγάλες πλειοψηφίες έχουν επιτευχθεί. Εσείς ξέρετε γιατί παρακολουθείτε και τις συνεδριάσεις ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις με μεγάλες πλειοψηφίες και θα θυμίσω, επειδή το θέσατε κι εσείς, ότι έχουν εκδοθεί και πάρα πολλά ψηφίσματα με δική μας πρωτοβουλία. Βρίσκονται σε αντίθεση με πολλές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Έχουμε βγάλει ψηφίσματα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, έχουμε υποστηρίξει την ανάγκη λειτουργίας των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, έχουμε καταφερθεί κατά της διαθεσιμότητας, βεβαίως των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των εκπαιδευτικών και των διοικητικών του πανεπιστημίου. Έχουμε στηρίξει εντελώς υπερκομματικές θέσεις απέναντι στα προβλήματα. Δεν ασκούμε κυβερνητική πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει η κυβερνητική πολιτική. Μας ενδιαφέρει η γειτονιά μας, μας ενδιαφέρουν οι κάτοικοί της, μας ενδιαφέρουν τα σχολεία της, οι παιδικοί της σταθμοί, τα ΚΑΠΗ της και εκεί είναι όλη μας η δραστηριότητα. Η καθαριότητά της, οι καλύτεροι δρόμοι. Εκεί εξαντλούμε όλο μας το ενδιαφέρον. Είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη και όχι πολιτικό κόμμα.

 

Ήθελα να σας θέσω δύο ζητήματα, είναι αλληλένδετα νομίζω και έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από το μνημόνιο.

Το πρώτο, σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα μοντέλο καινούριο που βλέπουμε να έρχεται και δεν καταλαβαίνουμε που πηγαίνει πια η τοπική αυτοδιοίκηση. Πηγαίνουν οι καλές υπηρεσίες στους ιδιώτες και μένει κάποιο έργο «δεύτερο» ας πούμε στους Δήμους ; Υπάρχει ένας προαποφασισμένος κατά τη γνώμη σας δρόμος, μιας που είστε και στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και τα παρακολουθείτε από κοντά; Ή έχουμε να κάνουμε με κάποιες συγκυριακές, τυχαίες επιλογές;

Νομίζω ότι είναι και τα δύο. Υπάρχουν ορισμένα μέτρα και αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια λογική «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Χωρίς σχέδιο, χωρίς μέθοδο, χωρίς υπολογισμό των επιπτώσεων. Κάποιοι επειδή κάτι πρέπει να κάνουν, το αποφασίζουν πρόχειρα, γρήγορα και χωρίς προγραμματισμό. Αυτή είναι μια κατηγορία. Η δεύτερη που είναι και η πιο επικίνδυνη είναι αυτή που προκύπτει από σχεδιασμούς. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν στο μυαλό τους πως θα εξυπηρετήσουν κάποια ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα. Ξεκαθαρίζω, και άλλωστε είναι σαφές, ότι με αυτόν τον τρόπο σκέψης είμαστε απολύτως αντίθετοι. Θα αντιταχθούμε, θα τον πολεμήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες έναντι χαμηλού όσο γίνεται αντιτίμου, να παραχωρηθούν σε ιδιώτες και να γίνουν πολύ ακριβότερες. Όσον αφορά στην ανευθυνότητα, στην προχειρότητα και στον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων,  μ’ αυτόν διαφωνούμε απολύτως και σ’ αυτόν στεκόμαστε απέναντι. Θεωρώ όμως ότι είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος από τον άλλον που έχει και δόλιο χαρακτήρα και σκοπό. Και στους δύο θα είμαστε απέναντι, με μεγαλύτερη επιθετικότητα σ’ αυτόν που θα επιχειρήσει να εξυπηρετήσει ιδιοτελή συμφέροντα.

 

Σ΄ αυτόν τον κύκλο των ερωτήσεων για τις επιπτώσεις του μνημονίου. Οι δημότες του Ζωγράφου, οι υπάλληλοι εδώ του Δήμου στις υπηρεσίες, είτε στις άμεσες στο Δημαρχείο  είτε  στα Νομικά Πρόσωπα κλπ έχουν να φοβούνται εξελίξεις επί τα χείρω;

Έχουμε υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το’ χουμε πετύχει, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν στη Δημοτική Αστυνομία και στους σχολικούς φύλακες που ήταν θέμα υπέρτερο των δυνάμεων μας γιατί αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση πανελλαδικώς. Βεβαίως και υποστηρίξαμε τους υπαλλήλους αυτούς με κάθε τρόπο, δεν μπορέσαμε όμως να αποτρέψουμε την κατάργηση των θέσεων εργασίας τους.  Θα υποστηρίξουμε κάθε δικαίωμα των σημερινών εργαζομένων του Δήμου όπως και άλλες φορές το έχουμε κάνει. Έχω όμως ζητήσει, και πρέπει να το πω αυτό, από μία μικρή μειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου, ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να τιμούν αυτή τη στάση και της κοινωνίας και τη δική μας απέναντι τους, και να  δικαιώσουν την υποστήριξη που και εμείς και η κοινωνία τους δίνει. Δηλαδή, ένας κακός υπάλληλος και ασυνεπής δεν πρόκειται ποτέ να βρει στήριγμα ούτε απ’ την κοινωνία, ούτε από εμάς. Ευτυχώς το αντιλαμβάνεται η συντριπτική τους πλειοψηφία. Μένει να το καταλάβουν και κάποιοι άλλοι γιατί κανείς δεν υπερασπίζεται τη θέση του αποτελεσματικά  αν δεν έχει τον πολίτη, το δημότη, σύμμαχό του. Και για να τον έχει σύμμαχό του, πρέπει να του εξασφαλίζει καλή καθαριότητα, καλές υπηρεσίες στον παιδικό σταθμό και ούτω καθεξής. Καλή υπηρεσία, σεβασμό και ευγένεια όταν έρχεται για να ζητήσει ένα πιστοποιητικό ο δημότης. Ο Δήμαρχος θα είναι πάντα ομπρέλα και υποστηρικτής των εργαζομένων και θα προσπαθεί να πείσει τους δημότες κάθε φορά, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να υποστηριχθούν και πρέπει οι θέσεις εργασίας τους να είναι αδιαπραγμάτευτες. Άλλωστε κ. Πολύζο τόσο εσείς όσο και εγώ εργαζόμενοι είμαστε και γνωρίζουμε καλά από πρώτο χέρι τις βλαβερές συνέπειες του μνημονίου στη ζωή μας.

 

Eίστε ικανοποιημένος απ’ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκατε στενότερα; Θα αλλάζατε κάτι, θα προσθέτατε κάποιους πηγαίνοντας για  δεύτερη θητεία;

Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από τους περισσότερους. Για όποιον δουλεύει, τα λάθη είναι στην ημερήσια διάταξη, αρκεί να τα διαπιστώνουμε εγκαίρως και να τα διορθώνουμε. Κι εγώ κάνω λάθη, για τα οποία κάνω αυτοκριτική και ζητώ συγνώμη. Αλλά αναλαμβάνω τις ευθύνες και για τα όποια λάθη των συνεργατών μου, αφού συνήθως, σε μια ορχήστρα, ο μαέστρος εκτίθεται όχι μόνο από τα δικά του λάθη αλλά και από των μουσικών του. Ο δήμαρχος είναι ένας μαέστρος. Ούτε μόνος του μπορεί να υπάρξει, ούτε η ορχήστρα μπορεί να παίξει χωρίς αυτόν. Όπως έχω δεσμευτεί δημοσίως, κ. Πολύζο, πριν από τις εκλογές του 2010, θα διεκδικήσω δύο θητείες και μετά θα αποχωρήσω. Αφενός διότι είναι αρκετές δύο θητείες για να αφήσεις ένα έργο στον τόπο σου, αφετέρου διότι υπάρχουν πολλοί άξιοι συνδημότες μας για να εκλεγούν δήμαρχοι. Πιστεύω ότι ανέλαβα Δήμαρχος στις χειρότερες για την πατρίδα, το Δήμο και τους συμπολίτες μας συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής κρίσης. Οπλισμένος με τη γνώση και την εμπειρία, είμαι βέβαιος ότι η δεύτερη και τελευταία θητεία μου θα κλείσει ένα κύκλο θετικού έργου και προσφοράς στο Δήμο Ζωγράφου. Ενός έργου συλλογικού, όπου μεγάλο μερίδιο έχουν οι σημερινοί συνεργάτες μου, αλλά και οι νέοι που θα ανταποκριθούν στο ενωτικό, αυτοδιοικητικό προσκλητήριο που απευθύνω προς όλους τους δημότες.

 

Πως σχολιάζετε την πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών;

Δεν με απασχολεί το εκλογικό σύστημα. Όποιο κι αν επιλεγεί τελικά, η λαϊκή βούληση θα εκφραστεί. Σημασία δεν έχει το σύστημα αλλά η γνώμη της κοινωνίας για όλους εμάς. Σε αυτό τον τομέα είναι η προσπάθειά μου.

 

Μια τελευταία ερώτηση που ήθελα να σας κάνω, βέβαια έχει απαντηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με πολλούς τρόπους. Απλώς δεν έχει ειπωθεί η λέξη. Η λέξη λοιπόν που δεν έχει ειπωθεί ούτε από σας ούτε κι από εμένα είναι αυτή που ακούγεται κυρίως από κριτικές που έρχονται από την πλευρά της πρώην διοίκησης, της προηγούμενης διοίκησης, ότι είστε ένας Δήμαρχος διεκπεραιωτής. Θα ήθελα λοιπόν μια απάντηση σ’ αυτό. Πιστεύω έχετε απαντήσει με τα προηγούμενα που είπατε, αλλά πως σας φαίνεται η λεξη διεκπεραιωτής; Πως την εισπράτετε;

Η πρώην διοίκηση, ο κ. Γ. Καζάκος και οι επίδοξοι συνεχιστές του ολέθριου για το Δήμο έργου του, καλά θα κάνουν να δουν τη σκληρή γι΄ αυτούς αλήθεια. Οι χαρακτηρισμοί τους, μου θυμίζουν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο όπου είχαμε διδαχθεί τη γνωστή ρήση: «΄Εξεστι  Κλαζομενίοις ασχημονείν»,  δηλαδή « συνηθίζουν οι Κλαζομένιοι να ασχημονούν». Όμως, ας αφήσω το χιούμορ και ας μπω στην ουσία, για να μην αφήνουμε αναπάντητες έστω και ανάξιες σχολιασμού «αιχμές».

Λοιπόν κε Πολύζο. Αν με τον όρο «διεκπεραιωτής» που μου αποδίδουν, εννοούν τον νοικοκύρη, είμαι  υπερήφανος για το χαρακτηρισμό. Πιστεύω στη διαφάνεια, στο νοικοκύρεμα, στο ρεαλισμό, στο πραγματοποιήσιμο όραμα, στην εργατικότητα και την ειλικρίνεια και προσπαθώ αυτές τις αρχές να τις τηρώ στη ζωή μου. Είτε την ιδιωτική, είτε τη επιστημονική, είτε την αυτοδιοικητική.

Οι ίδιες αρχές με διέκριναν ως γιατρό αλλά και ως οικογενειάρχη. Το ίδιο κάνω και στο σπίτι μου. Δεν έχω μεγαλεπήβολα ανέφικτα σχέδια. Δεν σχεδιάζω σπατάλες, αγορές, δεν κάνω πολυτελή ζωή, δεν πάω πιο μακριά από εκεί που φτάνει το χέρι μου. Δεν μου αρέσουν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και οι φανφάρες. Δεν κοροϊδεύω τους δημότες, όπως δεν κοροϊδεύω και την οικογένειά μου. Οραματιστής λοιπόν και καλός διαχειριστής πιστεύω πως είμαι και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ένας «κανονικός άνθρωπος» που έταξε τη ζωή του στην προσφορά προς τους συνανθρώπους του. Είτε ως Γιατρός, είτε ως Δήμαρχος.

 

Σας ευχαριστώ πολύ κε Καλλίρη

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους δημότες με το κύρος που η εφημερίδα σας διαθέτει.

Εφημερίδα - Τεύχος 67

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών Αθηνών κος Σωτήρης Σίμνος, επέβαλλε με την υπ΄ αρ. 1313/..

Readmore

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση τους, τα μέλη της παράταξης του ιδρυτή και δημάρχου Κ..

Readmore

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τα θερ..

Readmore

Ολοκληρώθηκε η 3η αθλητική γιορτή του Δήμου Καισαριανής

Ολοκληρώθηκε η 3η αθλητική γιορτή του Δήμου Καισαριανής

  Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η αθλητική γιορτή του Δή..

Readmore

Πέντε αυτοδιοικητικούς τίμησε ο ΣΠΑΥ για την προσφορά τους στην ανάπτυξή του

Πέντε αυτοδιοικητικούς τίμησε ο ΣΠΑΥ για την προσφορά τους στην ανάπτυξή του

Εκδήλωση τιμής και βράβευσης για την προσφορά τους στην προστασία του Υμηττού και..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.