Αναβίωση του «Κλήδονα» στην Καισαριανή

klhdonasΜε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 26 Ιουνίου το βράδυ, η αναβίωση του «Κλήδονα» στην Καισαριανή. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής. Η εκδήλωση έλαβε χώρα μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο στην είσοδο του Σκοπευτηρίου, στο χώρο που προορίζεται για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου.

 

Στο χαιρετισμό που απηύθυναν ο Δήμαρχος της πόλης Αντώνης Καμπάκας, η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Στέλλα Σαρρηπαναγιώτου -  Λήλου  και ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Κώστας Αναγνωστάκης, τόνισαν μεταξύ άλλων, την απόλυτη αναγκαιότητα της συνέχισης, με κάθε κόστος, της προσπάθειας για τη διατήρηση του παραδοσιακού μικρασιάτικου πολιτισμού της πόλης τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η απαγγελία στίχων σχετικά με το έθιμο του Κλήδονα από τον καισαριανώτη καλλιτέχνη, Βαγγέλη Ατραίδη.

 

Η θεατρική ομάδα του Μικρασιατικού Συλλόγου, σε κείμενα που επιμελήθηκε η. Σούλα Αλάτση (μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ), μετέφερε με ένα πρωτότυπο δρώμενο, το διάλογο δυο γυναικών της Καισαριανής από τη Μικρά Ασία που αναφερόταν στο έθιμο μεταδίδοντας σε όλους τον τρόπο με τον οποίο οι προγονοί μας μετέφεραν από τη Μικρά Ασία τον Κλήδονα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του Συλλόγου που γέμισε το χώρο με νοσταλγικές νότες από μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με χορούς από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου και γλέντι υπό τη συνοδεία  παραδοσιακών τραγουδιών από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

 

Στην αναβίωση του εθίμου παρέστησαν μεταξύ άλλων,  η δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων της πόλης ενώ για το άναμμα της καθιερωμένης φωτιάς φρόντισαν πρόσκοποι και εθελοντές πυροσβέστες της ομάδας του Δήμου Καισαριανής.  

 

Λίγα λόγια για τον Κλήδονα

Το έθιμο του «Κλήδονα», συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Η ίδια η λέξη απαντάται από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία. 

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.