Δημήτρης Βούρλος: Προτεραιότητά μου είναι η πόλη και τίποτε πέραν αυτής

vourlosmesa

 

Ο Δημήτρης Βούρλος με τις ιδιότητές του ως αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών – αναπληρωτής του δημάρχου σήμερα, αλλά και ως αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στο πρώτο μισό της θητείας του, ανήκει στο επιτελείο διοίκησης της Καισαριανής. Αν και είναι βέβαιο, ότι ο ίδιος, λόγω του ομαδικού πνεύματος που τον διακρίνει, θα διέγραφε την λέξη «επιτελείο».

Για μας που τον γνωρίσαμε μέσω του ρεπορτάζ, η ομαδικότητα αποτελεί και ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της δουλειάς του. Άλλωστε, νομίζουμε ότι αποτυπώνεται με πειστικό τρόπο στη συνέντευξη που ακολουθεί, αφού πιο πολύ μιλάει για το έργο της «ομάδας», της διοίκησης, του δημάρχου και πολύ λιγότερο για τον εαυτό του…

 

 

 

 

 

 

 

Κ. Βούρλο η νέα Διοίκηση του Δήμου έχει κλείσει δυόμιση χρόνια ζωής. Πώς αποτιμάτε εσείς αυτή την περίοδο; Τι άλλαξε για την πόλη της Καισαριανής;

 

Η τραγική οικονομική συγκυρία και όσα βρήκαν τον τόπο μας, δε θα μπορούσαν να μην έχουν απήχηση και στην πόλη μας. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε γιατί ξέραμε πως χωρίς κομπασμό, με φιλοτιμία, οργάνωση και κυρίως σκληρή δουλειά θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο και γι αυτό παλέψαμε και παλεύουμε καθημερινά. Για παράδειγμα, μπορώ να σας αναφέρω ότι και οι δυο οικονομικές χρονιές (’11 – ’12) παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμα, σ’ αυτά τα δύο χρόνια δημιουργήθηκαν δυο νέοι παιδικοί σταθμοί, έτσι ώστε να στηρίξουμε όλες τις εργαζόμενες οικογένειες χωρίς να μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.
Δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνική ιματιοθήκη, κοινωνικό φαρμακείο, ενώ σιτίζονται καθημερινά 140 άποροι συνδημότες μας.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου με σκληρή δουλειά κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες ακόμα παραδείγματα το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι θεωρώ ότι η καθημερινότητα της πόλης μας βελτιώθηκε σημαντικά προς το καλύτερο και πάντα στα προβλήματα βρίσκεται άμεσα ένας υπεύθυνος να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

 

Ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Καμπάκας σας έχει εμπιστευθεί, ως Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών λειτουργιών, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον ζόρικα χαρτοφυλάκια του Δήμου, καθότι συνδυάζει τη διοικητική εποπτεία και συνάμα τα οικονομικά. Τι κατάσταση αντιμετωπίσατε όταν αναλάβατε; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, ένα χρόνο πριν τις εκλογές;

 

Πράγματι η ενασχόλησή μου με αυτό το… «ζόρικο» χαρτοφυλάκιο με έχει κάνει το τελευταίο διάστημα να σκέφτομαι περισσότερο και κυρίως να μην προκαταλαμβάνομαι με απόψεις και ιδέες που διαχέονται χωρίς κρίση και γνώση….
Και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου ως αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, αλλά και τώρα ακόμα περισσότερο, ήρθα σε άμεση επαφή με αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «καθημερινότητα του Δήμου». Αντιλήφθηκα για άλλη μια φορά τι σημαίνει δηλαδή να παλεύει ο δημότης να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του τρέχοντας δεξιά και αριστερά…αφήνοντας τη δουλειά του, τις υποχρεώσεις του…. Είδα τους εργαζόμενους να προσπαθούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις με τσαλακωμένο ηθικό μετά τη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων.
Όμως όταν είσαι στη «μέση» και έχεις την ευθύνη να διοικήσεις αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκύψεις το κεφάλι, με σκληρή δουλειά και με διαρκή διάθεση διαλόγου, να προσπαθήσεις να είσαι χρήσιμος στους πολίτες, αλλά και να βρίσκεσαι κοντά στους εργαζόμενους και νομίζω ότι αυτό προσπαθώ να πετύχω… εξάλλου είναι κοινό το καθήκον της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων να είναι στην υπηρεσία του πολίτη.
Τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι περικοπές, αλλά και το μεγάλο χρέος που βρήκαμε στο Δήμο μας απαγορεύει να μπορούμε να σχεδιάσουμε όσα θέλαμε…. Ωστόσο, με μπροστάρη το Δήμαρχο Αντώνη Καμπάκα αλλά και με θερμό συμπαραστάτη τις υπηρεσίες του Δήμου, χουμε καταφέρει τουλάχιστον να υλοποιούμε τον προϋπολογισμό μας χωρίς να αφήνουμε χρέη και σταδιακά να εκτελούμε όσα ορίζει με αυστηρότητα και προσήλωση το πρόγραμμά μας, αλλά και να αποπληρώνουμε τα χρέη παρελθόντων ετών.

 

Ως αντιδήμαρχος αλλά παράλληλα και ως Καισαριανιώτης, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης;

 

Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα υποδομών στην πόλη μας όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, καθαριότητα, πράσινο όπως και πολλά άλλα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και καθημερινά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη δύσκολη συγκυρία…
Μείζον θέμα για εμάς τους Καισαριανιώτες αλλά και για όλους τους ευαισθητοποιημένους Έλληνες είναι η οριστική απόδοση στο λαό και στην ιστορία του «Θυσιαστηριου της Λευτεριάς»
Ο Δήμος μας, θα σταθεί εμπόδιο και θα ασκήσει όλα τα αγωνιστικά μέσα μαζί με το λαό για να εμποδίσει την οποιαδήποτε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να ανατρέψει τα σχέδια όσων έχουν βάλει «στο μάτι» τον ιστορικό, μνημειακό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου.
Ακόμα, η πλήρης καταξίωση της μικρασιατικής παράδοσης και του πολιτισμού μας ως ένα κυρίαρχο βήμα της ταυτότητας της πόλης μας, είναι στις προθέσεις μας.

 

Με ποιο τρόπο κατά τη γνώμη σας μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν;

 

Δυστυχώς περίπου εβδομήντα χρόνια μετά το σφαγιασμό των αγωνιστών ηρώων ο τόπος αυτός δεν βρήκε λύτρωση, να είστε σίγουροι όμως πως ενωμένοι όλοι οι Καισαριανιώτες από Δήμαρχο, παρατάξεις και πολίτες θα καταφέρουμε να δώσουμε οριστικό και αίσιο τέλος στο μεγάλο πρόβλημα του Σκοπευτηρίου.
Κατά το διάστημα της δικής μας θητείας καταφέραμε να υλοποιήσουμε το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Μικρασιατικού Πολιτισμού και να προκηρύξουμε ανοιχτό διαγωνισμό για εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του Μουσείου Μικρασιατικής Κληρονομιάς …το «Σπίτι του Μικρασιάτη».
Ηδη σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταγραφεί όλα τα προβλήματα που απασχολούν το δήμο και βήμα- βήμα αντιμετωπίζονται ιεραρχώντας τις ανάγκες της πόλης.

 

Ως υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ παράταξη καταφέρατε ενωμένοι αυτό που πολλοί υποστήριζαν πως δεν γινόταν, να επικρατήσετε στις δημοτικές εκλογές. Τώρα, με δεδομένη την εκλογική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και τη διάσπαση που επήλθε στις τάξεις της παράταξης με την ανεξαρτητοποίηση τριών συναδέλφων σας πιστεύετε πως μπορείτε να πετύχετε εκ νέου μία εκλογική νίκη;

 

Κανένας από εμάς που αποτελέσαμε τον κορμό της παράταξης «Καισαριανή Δημιουργία» και με πρώτο τον επικεφαλής Αντώνη Καμπάκα δεν διεκδικήσαμε την ανάληψη της διοίκησης για κομματικά οφέλη. Η πολιτική μας ταυτότητα κατατέθηκε στα σκαλοπάτια του δημαρχείου. Το ψηφοδέλτιό μας δεν ήταν κομματικό, αποτελούνταν από Καισαριανιώτες και Καισαριανιώτισσες που η αγάπη τους για τη πόλη μας υπερτερούσε της κομματικής ιδιότητας και αυτό το ξέρουν όλοι πια στην Καισαριανή.
Παρότι μνημονεύετε την ανεξαρτητοποίηση των τριών συναδέλφων μας σας λέω ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και αυτό αποδεικνύεται από την απρόσκοπτη, δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου όλο αυτό το διάστημα…


Αν ναι, με ποιον κατά τη γνώμη σας τρόπο και συγκεκριμένες ενέργειες κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί;

 

Το βασικό στοιχείο στο οποίο επενδύουμε για τη συνέχεια και τη δεύτερη τετραετία είναι το έργο που δημιουργούμε και θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της τετραετίας…. Θεωρώ ότι οι πολίτες της Καισαριανής παρακολουθούν και έχουν αντιληφθεί πλήρως τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Αυτό για εμάς είναι το ουσιαστικό ζήτημα και όχι οι οποιεσδήποτε κομματικές ισορροπίες.

 

Πού βλέπει πολιτικά τον εαυτό του ο Δημήτρης Βούρλος στο εγγύς μέλλον;

 

Αυτό που είναι σίγουρο και δεν αλλάζει είναι ότι από οποιαδήποτε θέση θα είμαι πάντα στο πλευρό της δημοτικής παράταξης «Καισαριανή Δημιουργία» και στον επικεφαλής της Αντώνη Καμπακα, αυτό όμως που μπορώ να βεβαιώσω πως προτεραιότητά μου είναι η πόλη και «τίποτα πέραν αυτής».

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.