Νίκος Χαρδαλιάς: Για εμένα η αυτοδιοίκηση είναι τρόπος ζωής

xardaliassite

 

Παρών στις εκλογές του 2014, με πολύ διάθεση και μεράκι να συνεχίσει να προσφέρει, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στη ΖΩ2 ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς. Αφήνει ανοιχτό από ποιο μετερίζι θα συνεχίσει. Όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό είναι κάτι που θα το συναποφασίσει με τους συνεργάτες του, όμως, «… όπως και να έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είναι σίγουρο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δηλώσω παρών.» Ο Νίκος Χαρδαλιάς δίνει το στίγμα των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων του Βύρωνα, κάνει έναν απολογισμό της περίπου 11ετούς θητείας του στο δημαρχιακό θώκο και στέκεται «κάθετα» αντίθετος στα όποια σενάρια καταργήσεων – συγχωνεύσεων Νομικών Προσώπων των Δήμων.

 

κ. Χαρδαλιά έχετε αισίως κλείσει 10 χρόνια στο δημαρχιακό θώκο του Βύρωνα. Τι άλλαξε για την πόλη τα χρόνια αυτά;

 

Ξεκινήσαμε δειλά δειλά, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, μ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο ήταν το απαύγασμα του οράματος που είχαμε για την πόλη. Δουλέψαμε σκληρά, ειδικά τα πρώτα χρόνια της προετοιμασίας, για να ετοιμάσουμε όλες τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής, καθώς το βασικό συστατικό της προσπάθειάς μας ήταν η απορρόφηση κονδυλίων σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Κάτι το οποίο ήταν και η ειδοποιός διαφορά μας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, νομίζω ότι η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά. Έχουν γίνει έργα πνοής που αφορούν και τις σημερινές γενιές αλλά και τις επόμενες. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο έργο το οποίο να έχει χρηματοδοτηθεί από το δημοτικό μας κορβανά και είμαστε πολύ περήφανοι που ως Δήμος έχουμε απορροφήσει πλέον των 75 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και ελληνικά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα.
Εφτά καινούρια σχολικά κτίρια, ένας καινούριος παιδικός σταθμός, άλλος ένας που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, κλειστά γυμναστήρια, έργα υποδομής με απέραντα χιλιόμετρα οριστικών δικτύων αποχέτευσης με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοτική συγκοινωνία μας, η δημοτική αστυνομία μας, τα ΚΕΠ μας, το Κέντρο Υγείας είναι μεταξύ άλλων ένα μικρό κομμάτι του απολογισμού μας. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια πλέον του 90% των θέσεων μας και του προγραμματισμού μας έχει υλοποιηθεί. Με χαμηλότερο ρυθμό βέβαια σ’ αυτή την τετραετία, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που υπάρχουν. Παρά ταύτα ακόμα και αυτή τη στιγμή, σήμερα δηλαδή που συζητάμε, παραδώσαμε το βιοκλιματικό Γυμνάσιο του Καρέα, σε λίγες μέρες παραδίνουμε το Σταθοπούλειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, παραδίνουμε το κλειστό βιοκλιματικό γυμναστήριο στον Καρέα, σε μία περιοχή που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε κλειστές αθλητικές υποδομές. Ήδη ξεκινήσαμε και κατασκευάζουμε, εδώ και ενάμιση μήνα, καινούριο παιδικό σταθμό στη συμβολή των οδών Γρανικού και Ζακύνθου με χρήματα του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη το μεγάλο όνειρο των πολιτών, το κλειστό κολυμβητήριο της πόλης, το οποίο θα παραδοθεί μέχρι το Μάιο του 2014. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, ένα έργο διπλό, γιατί αφορά και στην ανακατασκευή και ένταξη σε βιοκλιματική λογική και του παρακείμενου -κατασκευασμένου το 1979- δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου.

 

Ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διοίκησή σας; Πώς σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

 

Το μεγάλο στοίχημα που είχαμε να κερδίσουμε την τρίτη τετραετία μας ήταν καταρχήν η δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που αφορούσε όλους τους ΟΤΑ της χώρας, η οποία συνοδευόταν με την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης όλων των ζητημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ένταξή μας στους Κόμβους, με τα τριμηνιαία δελτία, με την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, ζητήματα τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι κάποια θέματα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει και που ανέφερα πριν, προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας έχουν μείνει πιο πίσω. Πιο συγκεκριμένα, να πω ότι ένα πολύ μεγάλο έργο η πράσινη διαδρομή, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή λόγω της κατάρρευσης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου είχε ενταχθεί, έσπασε σε δύο υποέργα. Το ένα έχει υποβληθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει ήδη εγκριθεί η ένταξή του και περιμένουμε τη χρηματοδότησή του από τα υπόλοιπα των έργων που έχουν προηγηθεί από τους διαγωνισμούς. Επίσης, υπάρχει το δεύτερο κομμάτι για το οποίο περιμένουμε να ανοίξει σχετικό μέτρο που αφορά τις αναπλάσεις στο ΕΣΠΑ μετά τον Ιούνιο, για να το εντάξουμε και αυτό. Άρα, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πόλη παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις επιχορηγήσεις μας. Να προτάξουμε το κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, που είναι το πρώτιστο ζήτημα και για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά. Να μη χάσουμε τίποτα από τα ζητήματα της καθημερινότητάς μας και τον προγραμματισμό μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ζητήματα εκπαίδευσης και παιδείας, και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε σε όποια ζητήματα έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις και μέσα από σκληρή δουλεία, να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

Εκτός από δήμαρχος, είστε ταυτοχρόνως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, πρόεδρος του πνευματικού κέντρου και νομίζω, γενικώς του οργανισμού πολιτισμού και αθλητισμού. Αυτό δείχνει συγκεντρωτισμό; Γιατί υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να το αποδώσουν σε ανασφάλεια.

 

Καταρχάς μετά από δέκα χρόνια που είμαι δήμαρχος δεν νιώθω καμία ανασφάλεια, ούτε έχω κάποια ματαιοδοξία να ικανοποιήσω αναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες ευθύνες. Απλά έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος οργάνωσης των νέων νομικών προσώπων αλλά και των διαδικασιών που ακολουθούν και, πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος συντονισμός, ο οποίος ναι μεν φαίνεται συγκεντρωτικός αλλά είναι αναγκαίος αυτή τη στιγμή ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τους βηματισμούς μας και να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούν στη στοχοθεσία της κάθε δομής. Διότι η στοχοθεσία ενός νομικού προσώπου δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τη στοχοθεσία του Δήμου. Ο Δήμος, τα νομικά πρόσωπα και η δημοτική επιχείρηση πρέπει να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.
Το σημαντικό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή υπάρχει μία γενικότερη συνεργασία με όλους τους ανθρώπους και τους δημοτικούς συμβούλους που εμπλέκονται και για μένα το ποιος είναι επικεφαλής ενός νομικού προσώπου δεν παίζει κανένα ρόλο. Όλοι είμαστε στρατιώτες σε μία κοινή προσπάθεια και επί ίσοις όροις προσπαθούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα

 

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου;

 

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε υποστεί μία λαίλαπα δημοσιονομική όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι πρωτόγνωρη. Μια επίθεση στα οικονομικά μας, η οποία δεν είχε προηγούμενο. Η επίθεση αυτή δεν είχε να κάνει μόνο με οικονομικά δεδομένα αλλά και με μία προσπάθεια δαιμονοποίησης και ισοπέδωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν φταίει για τα προβλήματα της Ελλάδας. Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το 0,9% του συνόλου του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Από εκεί και πέρα αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι ο Δήμος Βύρωνα μέσα σε αυτή τη συγκυρία μπόρεσε και στάθηκε όρθιος προχωρώντας σε όλα του τα μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα πρέπει να σας θυμίσω ότι αυτός ο Δήμος δεν προέκυψε με παρθενογένεση. Δεν είναι ένας Δήμος ο οποίος ιδρύθηκε το 2003 που ανέλαβα την ευθύνη της διοίκησης, μαζί με τους συνεργάτες μου, ως νέα δημοτική αρχή. Είναι ένας Δήμος ο οποίος ταλανίστηκε πάρα πολλά χρόνια από πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα και απαράδεκτες πολιτικές επιλογές και τακτικές. Δεδομένων όλων αυτών, προσπαθήσαμε και χαράξαμε ένα πλάνο, που οδήγησε το Δήμο μας το 2008 και το 2009 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια! Δυστυχώς όμως το 2010, με την δραματική μείωση των επιχορηγήσεων, αλλά και με το άνευ προηγουμένου, βίαιο κουτσούρεμα των χρημάτων που δίνονταν σε συγκεκριμένους κωδικούς που αφορούσαν στα ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής περίθαλψης, που αφορούσαν στη συντήρηση των σχολείων, που αφορούσαν στη ΣΑΤΑ,, η οποία ήταν πάρα πολύ σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών, όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μας βγάλουν εκτός αρχικού προγραμματισμού. Παρά ταύτα αντιστεκόμαστε, αντέχουμε και έχω ξαναπεί στο δημοτικό συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι σε μία λογική κάποιων που προβλέπει την σταδιακή κατάρρευση κάποιων Δήμων, βεβαίως εν τέλει θα καταρρεύσουμε κι εμείς μαζί με όλους τους άλλους, αλλά θα είμαστε οι τελευταίοι που θα καταρρεύσουμε.
Θέλω να τονίσω κάτι σε αυτό το σημείο: ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να υπάρχει μία γενικότερη κριτική. Πρέπει να αποφασίσουμε τελικά αν για τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους φταίνε οι Δήμαρχοι ή φταίει η γενικότερη κατάσταση ή μπορεί να φταίνε και τα δύο. Ο δικός μας Δήμος είναι ένας Δήμος, που μετά από 25 χρόνια, το 2008 και το 2009 είχε θετικούς ισολογισμούς. Είναι ένας Δήμος που έχει, βέβαια, προβλήματα λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων. Εμείς, ως δημοτική αρχή, συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέσα από τοπικά προγράμματα εξυγίανσης, τα οποία δεν φοβόμαστε σε καμία περίπτωση, να εξορθολογήσουμε από τη μία τα οικονομικά μας και από την άλλη να κεφαλαιοποιήσουμε τις όποιες γνώσεις και την όποια εμπειρία έχουμε, ώστε αυτό να το μεταλαμπαδεύσουμε στους ίδιους τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες. Διότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός, ο οποίος να μην απευθύνεται στις επόμενες εκλογές αλλά στις επόμενες γενιές των ανθρώπων που ή θα υπηρετήσουν στο Δήμο ή θα ζήσουν σε αυτή την πόλη.

 

Οπότε αυτή τη στιγμή συνεχίζει να υπάρχει έλλειμμα το μέγεθος του οποίου συγκρατείται;

 

Κοιτάξτε, γίνεται μία σημαντική προσπάθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 95% των Δήμων, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κλείνουν με ελλειμματικούς ισολογισμούς και προβλήματα ισοσκελισμού. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι. Αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς προβλήματα ρευστότητας και αυτό έχει να κάνει πολλές φορές και με τον τρόπο και τους χρόνους που δίνονται οι επιχορηγήσεις. Νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής και όσο θα υπάρχουν τα μνημόνια, η κρίση και η αναξιοπιστία του κράτους σε σχέση με τις υποχρεώσεις του προς τους Δήμους, τόσο κι εμείς θα δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε σε επί μέρους ζητήματα. Παρά ταύτα είμαστε εδώ. Προβλήματα ουσίας, που να αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και στις άλλες μας υποχρεώσεις μπορεί να μην έχουμε, όμως παραμένουμε αφυπνισμένοι και προσπαθούμε για το καλύτερο.

 

Υπάρχει περίπτωση λόγω στενότητας πόρων και στενότερης διοικητικής εποπτείας, όπως αυτή επιχειρείται, να αναγκαστείτε να κόβετε και να ράβετε μεταφέροντας οικονομικούς πόρους από την μία υπηρεσία στην άλλη;

 

Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι ο τρόπος σκέψης αυτών που προσπαθούν να αποφασίσουν για τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ δεν συνάδει και δεν προσεγγίζει την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Βεβαίως όλη αυτή η κατάσταση μας αφαιρεί τα αυτοδιοικητικά στοιχεία της προσπάθειάς μας. Πρέπει όμως, από την άλλη, να τονιστεί ότι εμείς δεν φοβόμαστε κανέναν έλεγχο. Δεν φοβόμαστε καμία ένταξή μας σε διαδικασίες κατά τις οποίες θα έχουμε στόχους, θα τους παρακολουθούμε και θα αξιολογούμαστε γι’ αυτούς, διότι έχουμε ξεκάθαρο όραμα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα. Είναι τραγικό όμως, σε αυτή τη δύσκολη περίσταση, το κράτος να προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική στους ΟΤΑ, την οποία, αν στον ίδιο βαθμό, εφάρμοζε στους δικούς του μηχανισμούς, νομίζω, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα πρωτογενούς ελλείμματος για τη χώρα μας. Εάν οι θυσίες, δηλαδή, που έχουμε κάνει οι ΟΤΑ, όλα αυτά τα χρόνια, γίνονταν παράλληλα στο επίπεδο όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης, η χώρα μας δεν θα είχε κανένα πρόβλημα και δεν θα χρειαζόταν να υπογράψει όλα αυτά τα μνημόνια.

 

Καλλικράτης

 

Τον Μάιο του 2010 σε συνέντευξή σας είχατε εκφραστεί θετικά κατά βάση, αν και με επιφυλάξεις, απέναντι στον Καλλικράτη. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του, πώς τοποθετήστε απέναντί του;

 

Καταρχάς τον Καλλικράτη τον ζητήσαμε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, τα συλλογικά μας όργανα. Η τότε ΚΕΔΚΕ, η τότε ΤΕΔΚΝΑ, οι τοπικές ενώσεις όλων των Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας είχαμε πει ότι θα έπρεπε να επικαιροποιήσουμε το διοικητικό μας χάρτη. Αυτό που έγινε, δυστυχώς, τη χρονική στιγμή που έγινε, απετέλεσε και τον απόλυτο βραχνά στο λαιμό όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι, ενώ θα έπρεπε να συνοδευτούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις με τα ανάλογα κονδύλια, με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό, με την ανάλογη ευέλικτη διαδικασία και συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να προσπαθούν να επιβάλλουν νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τις υποστηρίξουν. Γι’ αυτό έρχεται το ίδιο το κράτος και ουσιαστικά παρατείνει τους χρόνους ανάληψης αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ. Δεν ήμασταν έτοιμοι για έναν Καλλικράτη, που θα συνοδευόταν από τρία μνημόνια, τα οποία δεν θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν. Να σας θυμίσω, ότι η πεμπτουσία της εφαρμογής του Καλλικράτη ήταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΕΛΛΑΔΑ». Ναι μεν ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε και υποχρεωθήκαμε να τον εφαρμόσουμε, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» όμως έχει μείνει στις καλένδες. Άρα, όταν ζητάει το κράτος να είναι αξιόπιστοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει πρωτίστως να είναι αξιόπιστο το ίδιο. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Διότι ναι μεν γίνεται μια προσπάθεια δαιμονοποίησης των ΟΤΑ, η οποία είναι επιλεκτική, από την άλλη όμως, σε όλους τους μεγάλους ελέγχους και σε όλα τα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει είτε το Γενικό Λογιστήριο, είτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε ο Γενικός Επιθεωρητής το ποσοστό προβλημάτων στους ΟΤΑ είναι μονοψήφιο και το μεγάλο ποσοστό, πάνω από 90% των προβλημάτων, που αφορούν σε αλόγιστες δαπάνες, σε έξοδα τα οποία το Ελεγκτικό δεν έχει εγκρίνει, σε έξοδα που έχουν καταλογιστεί, αφορά τους φορείς και τα Νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, καθώς και τα επιμέρους υπουργεία.

 

Συν τοις άλλοις περνάει ένα σωρό νέες αρμοδιότητες χωρίς ωστόσο να σας παρέχει και τα απαραίτητα κονδύλια. Πώς σκοπεύετε να ανταποκριθείτε σε αυτές;

 

Δυστυχώς, ο κάθε Δήμος με βάση τα δικά του δεδομένα παλεύει αποσπασματικά. Κι αυτό είναι και το μεγάλο μου παράπονο από τα συλλογικά μας όργανα. Θέτουμε θέματα και προβλήματα στα οποία θα μπορούσαμε να αντισταθούμε, αλλά επειδή κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν ότι εκείνοι μπορούν να τα λύσουν δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και νομίζουν ότι αυτά αφορούν μόνο τους υπόλοιπους. Θα πω ένα παράδειγμα. Εμείς έχουμε καινούριες αρμοδιότητες, δεν έχουμε τα απαραίτητα χρήματα και ταυτόχρονα, έχουμε μια μείωση προσωπικού που ξεπερνά το 35% τα τρία τελευταία χρόνια. Όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί και που αφορούν στα ασφαλιστικά θέματα, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις εθελούσιες εξόδους, την κινητικότητα, έχουν προκαλέσει συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο δικό μας το Δήμο. Έχουν φύγει με συνταξιοδότηση 3 ΠΕ Οικονομικού που είχαν θέσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων και αυτή τη στιγμή στην Οικονομική Υπηρεσία δεν υπάρχει κανένας ΠΕ Οικονομικού. Προσπαθούμε με μετατάξεις και αποσπάσεις να φέρουμε κάποιους ανθρώπους, και η προσπάθεια αυτή είναι σε εξέλιξη. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια περίοδο μας ζητάνε στοχοθεσίες, μας ζητάνε εντάξεις σε Κόμβους, που χρειάζονται εξειδικευμένη οικονομική γνώση, την οποία δεν διαθέτουμε και αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες.

 

Έχετε καθιερώσει έναν πολιτιστικό θεσμό με εμβέλεια που ξεπερνάει τα όρια του Δήμου Βύρωνα το «Φεστιβάλ Βράχων». Φέτος με δεδομένη την προαναφερόμενη στενότητα πόρων πώς σκοπεύετε να το φέρετε εις πέρας; Η νέα εταιρεία που έχετε κάνει με τη Δάφνη – Υμηττό σας δίνει τη δυνατότητα να το πραγματοποιείστε, θα στραφείτε σε μεγαλύτερο βαθμό σε χορηγούς ή θα κάνετε περικοπές στον τρόπο πραγματοποίησής του;

 

Καταρχάς θέλω να πω ότι δεν είναι ο μόνος θεσμός. Είναι ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός τον οποίο τον βρήκαμε, τον συνεχίσαμε και καταφέραμε να τον διεθνοποιήσουμε. Η διαδικασία του Καλλικράτη άλλαξε τα δεδομένα και μετά από την ενοποίηση του Δήμου Υμηττού με το Δήμο Δάφνης χρειάστηκε να επικαιροποιήσουμε λιγάκι και τον τρόπο σκέψης αναφορικά με το φεστιβάλ. Ξεφύγαμε από τη λογική του δύο μήνες το καλοκαίρι ο ένας Δήμος δύο μήνες ο άλλος, ενοποιήσαμε τη διοργάνωση, όπως πολύ σωστά λέτε, σε μία αστική μη κερδοσκοπική με βάση το άρθρο 101 του Καλλικράτη για να αποφύγουμε και τα προβλήματα που είχαμε με το δημόσιο λογιστικό. Προχωρήσαμε με τον τρόπο αυτό σε ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ πέρυσι, το οποίο άφησε και κέρδη που διανεμήθηκαν στους δύο Δήμους ώστε να γίνουν οι Γειτονιές Πολιτισμού δωρεάν στις γειτονιές της κάθε πόλης. Φέτος το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό και μένει να ανακοινωθεί. Αυτό το οποίο εμείς κάναμε είναι ότι σε συνεννόηση με τα σχήματα προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε τα οικονομικά στα πραγματικά δεδομένα και θα δείτε ότι υπάρχουν τεράστιες μειώσεις τιμών και στις παραστάσεις, κάτι για το οποίο είμαστε χαρούμενοι. Διότι και οι καλλιτέχνες έχουν αντιληφθεί πλέον την κατάσταση. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος είναι ένα πρόγραμμα 34 παραστάσεων, όπου πέρα από τα μουσικά υπάρχουν και τα θεατρικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρεμιέρες είτε μετά την Επίδαυρό είτε πρεμιέρες πανελλαδικές.
Πρέπει να ευχαριστήσω και δημόσια το συνάδελφο δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον Πρόεδρο του ΔΣ Τάκη Κωστάκη, γιατί η συνεργασία που έχουμε είναι πάρα πολύ καλή και μαζί με τους εργαζομένους μας θα παρουσιάσουμε και φέτος άλλη μια διοργάνωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη που έχει ο μέσος πολίτης να αντισταθεί σε όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα από τον πολιτισμό, την έκφραση και τη δημιουργία.
Για μας το κομμάτι του πολιτισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν εξαντλείται μόνο στο Φεστιβάλ Βράχων. Θα το είδατε αυτό από την αρχή της χρονιάς μέσα από τη Μικρή Σκηνή, τις Βραδιές Πολιτισμού, τις Γειτονιές Πολιτισμού, το Παιδικό Φεστιβάλ. Η απάντησή μας είναι η ολομέτωπη αντίσταση στην κρίση, με μέσο τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την παιδεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από όλα όσα γίνονταν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, και ως απάντηση στην έκπτωση επιχορηγήσεων και αξιών που προσπαθεί να επιβάλει το κράτος, εμείς θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τους θεσμούς μας.

 

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες (εκτιμήσεις) για κατάργηση-συγχώνευση νομικών προσώπων του Δήμου, πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;Το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και με πλήρη επίγνωση, βασισμένη σε όλα αυτά τα χρόνια της προσπάθειάς μου-δεν είναι τα έντεκα χρόνια που είμαι δήμαρχος, είναι άλλα τόσα που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση-ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε, να δεχτούμε, να ανεχτούμε την οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένων μας στα νομικά μας πρόσωπα ή την οποιαδήποτε διαδικασία κατάργησής τους. Θα σας πω κάτι ξεκάθαρα. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω στην αξιολόγηση των υπαλλήλων. Όπως ο κόσμος αξιολογεί εμάς κάθε τέσσερα χρόνια, έτσι πρέπει να αξιολογούνται οι πάντες και όπως αξιολογούνται και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, έτσι πρέπει να αξιολογούνται και οι εργαζόμενοι σε όλους τους φορείς του δημοσίου. Ήμουν πάντα υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας του δημοσίου, θεωρώντας όμως ότι πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί διαφάνειας, ώστε η κάθε διοίκηση να μην προτάσσει τέτοια σχέδια κάτω από κομματικές ή άλλες λογικές. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτή τη στιγμή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό. Βεβαίως να προχωρήσει η διαδικασία με τους επίορκους. Βεβαίως να δούμε αν κάποιοι δεν έχουν τα προσόντα και αν πρέπει μέσα από διαδικασία κινητικότητας να προσφέρουν από άλλες ειδικότητες. Όμως η λογική που λέει ότι θα προχωρήσουν σε οριζόντια κατάργηση νομικών προσώπων δεν μπορεί γίνει αποδεκτή. Τα νομικά πρόσωπα που πλέον έχουμε οι Δήμοι είναι τα ελάχιστα και συγκεκριμένου σκοπού. Στο δικό μας Δήμο αφορούν σε θέματα πρόνοιας, παιδικών σταθμών και σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης. Εάν καταργηθεί η διαδικασία πολιτισμού, η διαδικασία αθλητισμού, οι πολιτικές εννοώ αυτές, και ειδικά το κομμάτι των παιδικών σταθμών, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε θα περάσει αυτό. Δυστυχώς, το ξαναλέω, υπάρχουν άνθρωποι που σχεδιάζουν χωρίς να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και λυπάμαι που βλέπω να βγαίνουν τόσο άκριτα διάφορες λίστες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δημιουργώντας πανικό και ανασφάλεια.

 

Κάνατε δυο διαγωνισμούς για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των χώρων στη Λαμπηδόνα και την Αγ. Τριάδα, οι οποίοι κατέληξαν άγονοι. Σκοπεύετε να επανέλθετε;

 

Σαφώς και άμεσα. Η άποψη μας είναι ότι οι χώροι αυτοί ήταν πάντα αναψυκτήρια και ως αναψυκτήρια πρέπει να μείνουν. Να εξασφαλίζουν κάποια έσοδα,, τα οποία και έχουμε δεσμεύσει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και σε κωδικό του προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε στην κοινωνική μας πολιτική και δη να ενισχύσουμε το ψυχαγωγικό πρόγραμμα των ΚΑΠΗ, αφού το κομμάτι αυτό έχει άμεση σχέση με την ίδια την ύπαρξη τους. Θέλω να πω κάτι όμως και να το ξεκαθαρίσω. Η λογική που λέει ότι ομάδες πολιτών, ανεξάρτητα με το τι πραγματικά σκέφτονται και τι θέλουν να προσφέρουν, εισβάλλουν και καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους δεν μπορεί να περάσει. Λογικές που θεωρούν ότι η άποψη μικρών μειοψηφιών ή ομάδας πολιτών μπορεί να θεωρηθεί ως ο νόμος της περιοχής είναι τουλάχιστον φασιστικές, όπως άλλωστε λέει και η ακαδημαϊκός και συντοπίτισσα μας Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε πρόσφατη συνέντευξή της. Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, το εξής: τα αναψυκτήρια θα παραμείνουν αναψυκτήρια, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν, ετσιθελικές και φασιστικού τύπου λογικές που θέλουν να καταργήσουν τα δημοτικά συμβούλια και τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών δεν μπορούν να περάσουν. Εμείς θα αντισταθούμε σε αυτή τη λογική. Είναι επικίνδυνη και ακραία και καλούμε όσους πολιτικά προσπαθούν να την καλύψουν να μη συνεχίσουν, διότι δεν προσφέρουν πραγματικά. Μπορεί να κερδίζουν κάποια πράγματα μικροκομματικά, δεν προσφέρουν όμως ουσιαστικά σε αυτό που λέγεται δημοκρατία. Εμείς ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι, και το έχουμε ξεκαθαρίσει και αποδείξει, να στηρίξουμε οτιδήποτε θετικό γίνεται από οποιαδήποτε συλλογικότητα ή οποιαδήποτε ομάδα πολιτών. Όμως, δεν παραχωρούμε σε καμιά παρέα, σε καμιά ομάδα πολιτών, δημόσιους χώρους όχι μόνο γιατί ο Νόμος το απαγορεύει αλλά και γιατί δεν μπορεί να επικρατήσει η λογική της ζούγκλας. Χρόνια τώρα τα συγκεκριμένα αναψυκτήρια λειτουργούσαν ως αναψυκτήρια. Θα παραμείνουν αναψυκτήρια εξασφαλίζοντας κάποια έσοδα για το Δήμο, που είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του. Όσες ομάδες πολιτών πιστεύουν ότι θέλουν να προσφέρουν είμαστε ανοιχτοί για να φιλοξενήσουμε τις δραστηριότητες τους, να τις στηρίξουμε και να δώσουμε κι ένα μήνυμα ότι επιτέλους υπάρχει νομιμότητα και αυτή η νομιμότητα πρέπει να είναι σεβαστή , έτσι ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια σε ακραίες λογικές και πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται.

 

Φωτογραφίζετε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που τους παρέχει στήριξη;

 

Μία απλή μελέτη των στοιχείων και των ανακοινώσεων, αλλά ακόμα κι εκείνων που βρέθηκαν στο Δημαρχείο, επικεφαλής των ομάδων πολιτών για να καταργήσουν και να μην επιτρέψουν να γίνει η δημοπρασία, νομίζω, δίνει το ξεκάθαρο στίγμα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή την προσπάθεια. Και όσο και αν μέχρι σήμερα έχω κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα αυτό, αρνούμενος να ρίξω λάδι στη φωτιά, με δεδομένη τη γενικότερη συζήτηση περί αυτοοργανωμένων χώρων, τόσο ξεκαθαρίζω ότι η εκ μέρους τους συνέχιση της ίδιας λογικής μπαχαλοποίησης των διαδικασιών των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Δήμου, δεν θα μείνει αναπάντητη ειδικά σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτών.

 

Δημοτική Επιχείρηση

 

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε απολογισμό δράσης της Δημοτικής Επιχείρησης. Η επιχείρηση αυτή που λειτουργεί από το 1990, αν δεν κάνω λάθος, αποτελεί κατά πολλούς μία αμαρτωλή ιστορία. Μιλήστε μας για την κατάστασή της όταν την αναλάβατε το Γενάρη του 2003;

 

Η προσπάθεια που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζητήσαμε για το θέμα, να δημιουργηθούν κάποιες εντυπώσεις χαρακτηρίζει μάλλον μια γραφική και τραγελαφική ανάγκη, κάποιων ανθρώπων, που ήδη οι συνδημότες μας έχουν αφήσει -να χρησιμοποιήσω τη γνωστή έκφραση- στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και αυτό το κάνουν για τους δικούς τους λόγους. Αυτή η δημοτική επιχείρηση, όταν αναλάβαμε, μόνο στο ΙΚΑ είχε 1,8 δισεκατομμύρια δραχμές χρέος, καθώς και 230 εργαζομένους για τους περισσότερους από τους οποίους έληγαν οι συμβάσεις και των περισσοτέρων εξ αυτών οι διαδικασίες πρόσληψής τους ήταν στα όρια της αδιαφάνειας. Κι αν σήμερα παραπέμπονται στελέχη της ΑΓΡΟΓΗΣ ή οποιοσδήποτε άλλος για τυχόν θέματα παράνομων προσλήψεων, αυτή η δημοτική επιχείρηση αποτελούσε το απόλυτο ρουσφετολογικό μέσο κάλυψης προεκλογικών αναγκών από την τότε δημοτική αρχή. Εμείς αφήσαμε πίσω μας όλα αυτά και μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο, δύσκολο πλάνο, και σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές προσπαθήσαμε να την εξυγιάνουμε και εξαντλήσαμε όλα τα μέσα, επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο, να τη διατηρήσουμε . Αυτό το κάναμε ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και ταυτόχρονα να μπορέσουμε σε ένα διάστημα χρόνου να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία αυτής της επιχείρησης και ταυτόχρονα, γιατί όχι, να μπορέσει να είναι κερδοφόρα.
Έντεκα χρόνια μετά πετύχαμε όλους μας τους στόχους. Κανένας δεν απολύθηκε, ρυθμίστηκαν όλα τα χρέη προς το ΙΚΑ. Ακόμα και σήμερα που συζητάμε, δέκα χρόνια μετά, ο Δήμος κάθε μήνα πληρώνει, ως τριτεγγυητής, 30.000 ευρώ το μήνα επί δέκα χρόνια για να ξεχρεώσει τις αμαρτωλές οφειλές των προηγούμενων δημοτικών αρχών προς το ΙΚΑ. Επίσης, ο Δήμος πληρώνει δάνεια που χρειάστηκε να πάρουμε για να μπορέσουμε να κλείσουμε ζητήματα που αφορούσαν στην Εφορία και την απόδοση φόρων. Ταυτόχρονα είχαμε όμως κι ένα κομμάτι διαδικαστικό που αφορούσε το προσωπικό. Από τη μία υπήρχαν αρμοδιότητες για τις οποίες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε άλλες προσλήψεις για να τις καλύψουμε και που χρειάστηκε να καλυφθούν με ωρομίσθιους. Παράλληλα, έπρεπε να φέρουμε εις πέρας καταρχάς τη διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου και σε δεύτερη φάση την ένταξή τους σε πλεονάζον προσωπικό ώστε και να μην απολυθεί κανένας, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε όρους που θα μας οδηγούσαν στην κερδοφορία της επιχείρησης, μειώνοντας τις υποχρεωτικές και λειτουργικές δαπάνες, όπως κι έγινε. Εκατό περίπου εργαζόμενοι πέρασαν στις υπηρεσίες του Δήμου και άλλοι εκατό μοιράστηκαν σε Νομικά Πρόσωπα και σε ασφαλιστικούς φορείς, στο ΙΚΑ, στην Περιφέρεια, σε Εφορίες, σε Νομαρχίες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν πλέον το Δήμο, αλλά παράλληλα να μπορούν να εξασφαλίσουν την εργασιακή τους προοπτική, ενώ είκοσι πέντε εργαζόμενοι παρέμειναν στη δημοτική επιχείρηση. Το πολύ σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο Δήμος Βύρωνα ήταν ο πρώτος Δήμος που εφάρμοσε την κινητικότητα στην Ελλάδα, μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε άμεσα στη μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης σε αμιγώς κοινή εμπορική, κρατώντας μόνο τις εμπορικές αρμοδιότητες, δηλαδή, το κυλικείο, το μαρμαρογλυφείο, το ανθοπωλείο και το parking, ενώ κεφαλαιοποιήσαμε και τις υποχρεώσεις της προς το Δήμο.

 

Τα περίφημα 14 + εκατομμύρια ευρώ…;

 

Ναι, τα κεφαλαιοποιήσαμε με νόμιμες διαδικασίες, που ελέγχθηκαν σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νομαρχίας και Υπουργείου, γιατί το ύψος ήταν μεγάλο, έτσι ώστε η επιχείρηση αυτή να ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση. Τα δύο τελευταία χρόνια η δημοτική επιχείρηση είναι κερδοφόρα και πέρα από τα χρήματα τα οποία φαίνονται ως κέρδος υπάρχουν και χρήματα με τα οποία, μέσα από επιλέξιμες δαπάνες, βοηθά το Δήμο, ο οποίος είναι ο κύριος μέτοχος (κατά 99%), έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και το τελευταίο ευρώ να πηγαίνει προς όφελος των ίδιων των δημοτών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήσαμε τις τιμές. Επιπλέον, προσπαθήσαμε μέσα από διάφορα προγράμματα να εξασφαλίσουμε το ελάχιστο προσωπικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί, γιατί ίσως μέσα από αυτό που θα πω να δικαιολογούνται και οι αντιδράσεις κάποιων, ότι σπάσαμε διάφορα αποστήματα τα οποία λειτουργούσαν εις βάρος αυτού που λέγεται κοινή ωφέλεια και εις βάρος της εντολής που είχαμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σήμερα υπάρχει μία δημοτική επιχείρηση, η οποία είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε έλεγχο από οποιονδήποτε, καταγράφει κερδοφορία και στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις, γιατί το ζήτημα και το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε αφορά όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, αφορά την πόλη μας.

 

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Πνευματικό Κέντρο. Αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρόστιμο του ΣΔΟΕ λόγω «σκανδαλωδών», όπως τις χαρακτήρισε, φορολογικών παραβάσεων. Μεταξύ άλλων μιλάει για ένα πρόστιμο της τάξεως των 350.000 €. Πείτε μας τη δική σας εκδοχή επί του θέματος.

 

Καταρχάς μου έκανε εντύπωση ότι προήλθε από βουλευτή συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, χώρου που στελέχη του συμμετείχαν πολύ ενεργά στην εξωλογιστική αυτή διαχείριση τα τελευταία 23 χρόνια, και όχι μόνο κατά τη θητεία μου. Βέβαια δεν έχω κάτι μεμπτό να καταλογίσω στους ανθρώπους αυτούς και πρέπει όλοι, χωρίς μικροπαραταξιακά κόμπλεξ, να παραδεχθούμε ότι ήταν πολύ σημαντική η ενασχόληση και η συνεισφορά τους. Ίσως για λόγους μικροκομματικούς, δεν θέλω να πιστεύω μικροπαραταξιακούς, ένιωσαν κάποιοι την ανάγκη να πιέσουν τον βουλευτή να κάνει την επερώτηση. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει ταλανίσει την πόλη μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Πράγματι υπήρχε μία εξωλογιστική διαδικασία από την εποχή του αείμνηστου Δημήτρη Νικολαϊδη και μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχώρησαν σε ελέγχους. Είναι απορίας άξιο πώς ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου προσπαθεί να παρέμβει τόσο άκομψα και για προφανείς λόγους στο έργο των ελεγκτικών μηχανισμών λέγοντας γιατί δεν έγινε το ένα ή το άλλο. Για να παραπεμφθεί κάποιος στον εισαγγελέα πρέπει να υπάρχουν ποινικές παραβάσεις. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ και όλων των υπολοίπων μηχανισμών ελέγχου δεν έδειξε να υπάρχει τίποτα ποινικό, αντίθετα υπήρξαν θέματα φορολογικά. Δεν υπήρχαν χρήματα που έλειπαν. Ακόμα και στην περίπτωση παραστατικών που μπορεί να είχαν καταστραφεί, μέσα από την ανασύσταση του αρχείου, που με εντολή δική μου και σε συνεννόηση με το ΣΔΟΕ έγινε, βρέθηκαν όλες οι διαδρομές των χρημάτων, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ανοίχτηκαν λογαριασμοί, έγιναν δεκάδες διασταυρωτικοί έλεγχοι και μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν βρέθηκε τίποτα προς καταλογισμό και αξιολόγηση. Υπάρχει το πρόστιμο, το οποίο για εμάς είναι δικαστικά μαχητό, διότι 22 χρόνια, 16 διαφορετικοί έφοροι μας σφράγιζαν και μας αποσφράγιζαν τα εισιτήρια, μας έδιναν φορολογική ενημερότητα χωρίς να μας λένε πως είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε ΦΠΑ. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να μην τον καταβάλλουμε τόσα χρόνια. Όπως καταβάλαμε το φόρο μισθωτών υπηρεσιών έτσι θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε και ΦΠΑ. Και τέλος πάντων, αυτά τα χρήματα τα οποία δεν καταβλήθηκαν πήγαν σε κάποια εταιρεία ή στις τσέπες κάποιου; Ή ήταν χρήματα τα οποία παρέμεναν στο Πνευματικό Κέντρο και ανακυκλώνονταν σε εκδηλώσεις πολιτισμού; Να ξέρετε ότι με πολύ στωικότητα και ανοχή παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια μια προσπάθεια που γίνεται να ποινικοποιηθεί η ζωή της πόλης μας. Ένα ένα όμως τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Ήδη κάποια από όλα αυτά για τα οποία έχουμε κατηγορηθεί και έχουν υπάρξει μηνυτήριες αναφορές έχουν κριθεί. Λοιπόν, δεν πρόκειται να μπω στη λογική της αντιπαράθεσης αυτή τη στιγμή. Επιφυλάσσομαι, όμως, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση για όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς μας καταλογίζουν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η λογική που λέει ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά είναι μία λογική η οποία κρύβει και μία γκαιμπελίστικη άποψη, διότι πολλές φορές ο καπνός δεν είναι τίποτε άλλο από τις αναθυμιάσεις που προκύπτουν από την κοπριά της λάσπης που κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν με τον ανεμιστήρα.

 

ΣΠΑΥ εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το ΣΠΑΥ του οποίου προΐσταστε. Αφορμή της έρευνας αποτέλεσε η καταγγελία της δημοτικής συμβούλου Ηλιούπολης και τότε αντιπροέδρου του ΣΠΑΥ κας Αντωνίου για απευθείας αναθέσεις σε στενούς σας συνεργάτες. Απ’ εκεί και πέρα κυκλοφόρησαν διάφορες ιστορίες για εκτοξευτήρες νερού στην Ηλιούπολη, για διαμέρισμα του ΣΠΑΥ με υπέρογκο μέχρι πρόσφατα ενοίκιο και ούτω καθεξής. Εσείς πώς τοποθετείστε απέναντι σε όλα αυτά;

 

Είπα πριν, όταν έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες, το τονίζω και τώρα, επιφυλάσσομαι και πολύ καρτερικά περιμένω την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να αποδειχθεί το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Ότι όλα αυτά τα χρόνια διαχειριστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Συνδέσμου με απόλυτη διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στον κάθε Δήμο μέλος. Αυτό αποτυπώνεται στη διαδικασία η οποία ελέγχεται και όχι μόνο. Εμείς χαιρόμαστε όχι για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά για κάθε έλεγχο που ασκείται γιατί πρέπει κάποια στιγμή όσοι κατηγορούν και συκοφαντούν τόσο εύκολα και προσπαθούν να δημιουργήσουν ζητήματα να περιμένουν και τα αποτελέσματα, γιατί θα δούμε τελικά ποιος θα είναι αυτός που θα παραπεμφθεί και για ποιο λόγο στη δικαιοσύνη. Δεν θέλω να ασχοληθώ με το κομμάτι το προσωπικό της καταγγέλλουσας, με την οποία υπήρχε από την πρώτη στιγμή τελείως διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι της διοίκησης του Συνδέσμου. Δυστυχώς, λόγω των διαφωνιών αυτών, η ίδια έκρινε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός πίεσής μου, ο οποίος θα συνδυάζονταν με συγκεκριμένες έωλες καταγγελίες. Οι καταγγελίες αυτές ουδέποτε τέθηκαν υπόψη μας σε καμία εκτελεστική επιτροπή ούτε σε κάποιον δήμαρχο του Συνδέσμου. Πήγαν κατευθείαν στους επιθεωρητές, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες επικοινωνίας του θέματος. Αυτή τη στιγμή, επιφυλάσσομαι γιατί είναι σε εξέλιξη η έρευνα, μόλις όμως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου μπορούμε να αφιερώσουμε ένα δισέλιδο στην υπόθεση. Πιστέψτε με ότι μόνο θλίψη και οίκτο θα προκαλέσει σε πολλούς η πολιτική που ακολουθήθηκε από ορισμένους που όχι μόνο κατήγγειλαν έωλα θέματα του ΣΠΑΥ αλλά προσπάθησαν να τα χρησιμοποιήσουν για επικοινωνιακούς και μικροπαραταξιακούς λόγους. Το σίγουρο είναι ότι σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας δουλεύουμε σκληρά καθημερινά για να προστατεύσουμε τον Υμηττό. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει υποστεί ελάχιστες ζημιές σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα και δασικά σημεία της Αττικής. Ο Σύνδεσμος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και όσοι προσπάθησαν να τον κάνουν απλά λειτούργησαν ανασταλτικά στο έργο του. Ο Σύνδεσμος προχωρά, είναι πρωταγωνιστής. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι υπόλοιποι έντεκα συνάδελφοι και έχει ιδιαίτερη αξία ότι παρά την λάσπη που επιχειρήθηκε να πέσει, τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων μελών αξιολογώντας την βαρύτητα των καταγγελιών, ανανέωσαν πριν λίγους μήνες με συντριπτική πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

 

Πολιτικές προθέσεις

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες πολιτικές ζυμώσεις και εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχώρηση των κκ. Σωτηρόπουλου, Ζούκα και Τριανταφύλλου από την παράταξη του κ. Κόνσουλα. Ίδρυσαν μάλιστα και δική τους παράταξη υπό τον κ. Σωτηρόπουλο. Εσείς πώς κρίνετε τις διεργασίες αυτές;

 

Παρακολουθώ τις διεργασίες που γίνονται σε όλες τις παρατάξεις της πόλης μου αλλά και γενικότερα σε όλα τα αυτοδιοικητικά κινήματα. Θεωρώ πως ο καθένας αξιολογεί τις δυνατότητές του, την προσπάθειά του και θα κληθεί αργά ή γρήγορα να αναπτύξει το σχέδιό του σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα εμείς παραμένουμε σταθερά ανοιχτοί σε συνεργασίες. Είναι πολύ σημαντικό, όσες κινήσεις και αν γίνονται, να υπάρχει πίσω από αυτές το υπόβαθρο των συγκεκριμένων προτάσεων, του συγκεκριμένου σχεδίου, των εξειδικευμένων στελεχών. Νομίζω ότι αυτό που επιβάλει η κοινωνία είναι να υπάρξουν γενικότερες συνεργασίες στα ζητήματα που αφορούν στα προβλήματά της.

 

Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με τη νέα παράταξη που ενδεχομένως να κατέληγε και σε εκλογική συμπόρευση;

 

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι και πρώιμη και ανεδαφική με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στη στρατηγική αυτό που μετράει είναι να βλέπει κανείς ολόκληρη τη σκακιέρα και τα πούλια της για να μπορέσει να παίξει σκάκι. Για εμάς, καθημερινό άγχος και μέλημα είναι να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και να φέρνουμε αποτελέσματα στην πόλη. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί και σε συνεργασίες και σε συνεννοήσεις, διότι αυτό επιβάλει η κοινωνία, αυτό επιτάσσουν οι πολίτες και εν τέλει θεωρώ πως αν κάτι πρέπει να μας προβληματίζει είναι αυτή η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας και είναι πολύ σημαντικό όλοι να καταθέσουν τη δική τους πινελιά για να μπορέσει η πόλη να πάει μπροστά.

 

Η θητεία σας αυτή είναι η τρίτη κατά σειράν. Υπάρχει περίπτωση να είναι και η τελευταία; Τι σας κινητοποιεί να ξαναβάλετε υποψηφιότητα, και τι ενδεχομένως σας βάζει σε σκέψεις;

 

Καταρχήν η σχέση μου με την αυτοδιοίκηση είναι μια σχέση την οποία είχα αποκωδικοποιήσει πριν ακόμα ασχοληθώ με τα κοινά. Για εμένα η αυτοδιοίκηση, όπως έχω πει, δεν είναι σκαλοπάτι, είναι τρόπος ζωής, ένα καθημερινό στοίχημα που αφορά στα προβλήματα της πόλης. Για αυτό και καθορίζω τη σχέση μου με αυτή μέσα από το κεφαλαιώδες ερώτημα του πόσο χρήσιμος μπορώ να είμαι κάθε μέρα που περνά. Όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε σκληρά μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, για ένα συγκεκριμένο όραμα. Υλοποιήσαμε δεκάδες σημαντικά έργα στην πόλη και αλλάξαμε την φυσιογνωμία της, κάτι το οποίο αγκάλιασε ο κόσμος, δείχνοντας μας καθολικά και διαδοχικά την εμπιστοσύνη του. Για εμένα η μεγαλύτερη δικαίωση είναι το φιλικό χτύπημα στην πλάτη και το χαμόγελο του κάθε πολίτη, που αποδεικνύουν αν έκανα κάτι καλό ή όχι. Δεν έχω ξεκαθαρίσει τις προθέσεις μου, δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Η βούλησή μου ήταν να μην είμαι υποψήφιος, το είχα ανακοινώσει κιόλας. Υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν και έχουν να κάνουν με το πόσο και σε τι βαθμό έχει ολοκληρωθεί το έργο μας, αλλά και το αν στη φουρτούνα οι καπετάνιοι φεύγουν ή πρέπει πρώτα να οδηγήσουν το πλοίο σε απάγκιο λιμάνι. Αυτά τα ζητήματα θα συζητήσουμε στην παράταξη. Όπως και να έχει παραμένω ενεργός, με πολύ διάθεση και μεράκι να συνεχίσω να προσφέρω ανεξάρτητα από οφίτσια και τίτλους. Από ποιο μετερίζι θα προσφέρω θα το συναποφασίσουμε με τους συνεργάτες μου, όπως, όμως, και να έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είναι σίγουρο ότι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα δηλώσω παρών.

 

Υπήρξαν κατά καιρούς δημοσιεύματα (και εμείς έχουμε αναφερθεί απ’ τη εφημερίδα μια φορά τουλάχιστον) για προτάσεις που είχατε δεχτεί προκειμένου να αναλάβετε δημόσια αξιώματα (γραμ στην περιφέρεια, γραμ στο υπουργ. Ανάπτυξης). Ήταν αληθινές αυτές οι πληροφορίες;

 

Κατά καιρούς με τίμησαν με τις προτάσεις τους και εκπρόσωποι της πολιτείας και των κρατικών μηχανισμών. Όμως στη ζωή μου έχω μάθει ό,τι κάνω να το κάνω με συνέπεια και συνέχεια. Δεν έχω μάθει να κάνω μισές δουλειές και να αλλάζω την πορεία μου κατά το δοκούν. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πρόσωπό μου και σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και σε επίπεδο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, είναι κάτι που μου δίνει δύναμη και κουράγιο. Προσπαθώ να κεφαλαιοποιήσω την εμπειρία που υπάρχει για να μπορώ να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Για εμένα, ο Βύρωνας είναι ένα στοίχημα καθημερινό που δεν επιδέχεται παράλληλες κινήσεις και διεργασίες και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να δικαιώνω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και μου δείχνουν οι Βυρωνιώτες.

 

Δεν μπήκατε στον πειρασμό να αποδεχτείτε κάποια απ’ τις προτάσεις; Γιατί;

 

Κάθε πρόταση που γίνεται, κάθε νέο δεδομένο που παρουσιάζεται, δημιουργεί ένα πεδίο συζητήσεων και προβληματισμών. Αυτό που μετράει είναι ό,τι κάνουμε να έχει αρχές που δεν μεταβάλλονται ανάλογα με τα δεδομένα, αλλά βασίζονται στον τρόπο που εκλαμβάνει ο καθένας μας την έννοια της προσφοράς. Ξαναλέω, όσο τιμητικές προτάσεις και αν υπήρξαν κατά καιρούς, το κύριο μέλημά μου ήταν και είναι να ολοκληρώσω την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει στην πόλη και να μπορώ να είμαι χρήσιμος στους συνδημότες μου.

 

Εάν τελικά σταματήσετε να ηγείστε της παράταξης, έχετε κατά νου με ποιο τρόπο θα κινήσετε τις διαδικασίες διαδοχής;

 

Όλο αυτό αποτελεί ένα θέμα το οποίο έχω κατά καιρούς την πολυτέλεια, και είμαι ευγνώμων γι αυτό, να το συζητάω και με τους είκοσι πέντε εξαιρετικούς συνεργάτες δημοτικούς μου συμβούλους. Είμαστε μία οικογένεια – παρέα – ομάδα – παράταξη στην οποία συζητάμε τα πάντα, ζυμωνόμαστε για τα πάντα και είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τις απόψεις που κατατίθενται, διαμορφώνουμε και την πολιτική μας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Ό, τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Θα συζητήσουμε. Για εμένα τα ζητήματα της διαδοχής, όπως και άλλα ζητήματα, αφορούν τόσο την παράταξη καθαυτή όσο και την ίδια την κοινωνία. Σε κάθε σχήμα, είτε είναι αυτοδιοικητικό είτε πολιτικό, η έννοια της διαδοχής πρέπει να έχει έρεισμα όχι στην παράταξη, αλλά στην ίδια την κοινωνία. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί προέρχομαι από μία παράταξη που υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν ο καθένας ξεχωριστά να προσφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το πολύ σημαντικό όμως είναι ότι παραμένουμε όλοι προσγειωμένοι, γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας θα μπορέσουμε να βγούμε πιο δυνατοί. Είναι σίγουρο ότι όταν θα έρθει η ώρα, όλοι μαζί θα δουλέψουμε προς την ορθή κατεύθυνση ώστε η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, να συνεχιστεί χωρίς τριγμούς για την πόλη και με ξεκάθαρες διαδικασίες τις οποίες θα οριοθετήσουμε από κοινού.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.