Αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο για τη Βίλα Ζωγράφου ο Καζάκος

kazakos1Δεύτερο χαστούκι για τον τέως δήμαρχο Γιάννη Καζάκο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτή τη φορά για την υπόθεση της σύμβασης αγοράς του Κτήματος και της Βίλας Ζωγράφου. Πρόκειται για συνέχεια του πορίσματος που πρώτη η ΖΩ2 είχε αποκαλύψει στο τεύχος του Μάη 2012, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου. Η υπόθεση πλέον σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες προχωράει στη φάση της κύριας Ανάκρισης με τον κ. Καζάκο να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση.

 

Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες εκδικάζονται με βάση το νόμο που αφορά κατάχρηση Δημόσιου χρήματος.

 

Τα βασικά σημεία του πορίσματος του περασμένου Μάη αφορούσαν μεταξύ άλλων:


-Τις από 27 – 7 – 2007 και 9 – 8 – 2007 δανειακές συμβάσεις που δεν υποβλήθηκαν, ως όφειλαν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, γεγονός που, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές, συνεπαγόταν την ακυρότητά τους, ενώ οι απορρέουσες εξ αυτών δαπάνες ήταν μη νόμιμες.


-Ο τότε δήμαρχος Ζωγράφου παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου ως προς τη νομιμότητα έκδοσης και πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων για την εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων, έδωσε εντολή να καταβληθεί η πρώτη δόση για το καθένα από αυτά τα δάνεια. Τελικά καταβλήθηκε μόνο η πρώτη δόση του δανείου των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ ύψους 154.756,24 κατόπιν της από 11 – 2 – 2008 εντολής του δημάρχου κ. Καζάκου.

 

-Στις 10 – 8 – 2007 ο κ. Καζάκος προέβη στην υπογραφή της σύμβασης αγοράς του επίμαχου ακινήτου, παρότι δεν είχε εκπληρωθεί ο όρος της 290/2006 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο όρος αυτός προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη αγορά θα πραγματοποιούνταν στην περίπτωση επαναφοράς των χρήσεων του ακινήτου στο καθεστώς του Πολεοδομικού Κέντρου μετά από τη γνωμάτευση του ΣτΕ (απόφαση 963/2007) με την οποία θα κρινόταν η αίτηση ακύρωσης επί της απόφασης του Νομάρχη που χαρακτήριζε το χώρο ως Κοινόχρηστο πράσινο. Η απόφαση έκρινε μεν άκυρη την απόφαση του Νομάρχη ως αναρμόδιου, ταυτόχρονα όμως απαγόρευσε την οποιαδήποτε δόμηση και έκδοση οικοδομικών αδειών στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι την τελική πολεοδομική του ρύθμιση από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Η σύμβαση αγοράς ωστόσο υπεγράφη πριν την τελική ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος. Επομένως οι χρήσεις κατά το χρόνο υπογραφής δεν είχαν επαναφερθεί στο προηγούμενο καθεστώς Πολεοδομικού Κέντρου για να είναι υλοποιήσιμη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
-Τέλος, σύμφωνα με το τότε πόρισμα των Επιθεωρητών, ένα ποσό της τάξεως των 800.000 € από το δάνειο των 5,6 εκατομμυρίων δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό για τον οποίο ελήφθη, δηλαδή την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων και εν συνεχεία κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων δεν επιστράφηκε στο δανειστή.

 

Κατόπιν τούτου η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, οπότε και ακολούθησαν έρευνες και καταθέσεις εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων και δημοτικών συμβούλων. Από τα στοιχεία που προέκυψαν σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση οδηγείται πλέον στη φάση της κύριας Ανάκρισης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε εκτός από τον τέως δήμαρχο και άλλους «κομπάρσους» της υπόθεσης που απασχόλησε την τοπική πολιτική σκηνή και τα τοπικά ΜΜΕ για χρόνια να κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

 

Ποια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί από τούδε και στο εξής, αν θα υπάρξουν προφυλακίσεις ή όχι μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης μένει να διευκρινιστεί. Όπως και να έχει μετά και το πόρισμα για τις παράνομες προσλήψεις της ΚΕΔΗΖ που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσίασε το zo2.gr (εδώ) η θέση του άλλοτε ισχυρού άντρα της πόλης Γιάννη Καζάκου γίνεται εξαιρετικά δύσκολη τόσο από πολιτική όσο και από δικαστική σκοπιά.

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

Μεθόδευση: Ουσιαστικό θηλυκό, η λέξη που ταιριάζει για κάποιον που κρύβει τις επιλ..

Readmore

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

  Ψηφιακό παρών δίνει εφέτος το Μουσείο Γουναρόπουλου, μιας που ο κορωνοϊός κρ..

Readmore

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αγορά του απαραίτητου εξοπ..

Readmore

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

Το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα..

Readmore

Νέες διαγραμμίσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από την Περιφέρεια

Νέες διαγραμμίσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από την Περιφέρεια

  Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.