Δημοτική Επιχείρηση Βύρωνα: Μία ντουλάπα γεμάτη σκελετούς

xardaldimotikiepΣε εκρηκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

 

Από την μία πλευρά ο δήμαρχος και νυν πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, μετά την παραίτηση του κ. Πάνου Τρυφιάτη για συνταξιοδοτικούς λόγους, Νίκος Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε των επιλογών του και από την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση τον εγκάλεσε για ζητήματα που αφορούσαν από κακοδιαχείριση και ρουσφετολογία μέχρι ύποπτες συναλλαγές.

 

Η Δημοτική Επιχείρηση Βύρωνα ιδρύθηκε το 1990, ενώ το 2010 μετατράπηκε σε ΑΕ με κύριο μέτοχο (99%) το Δήμο Βύρωνα και (1%) το Δήμο Καισαριανής.

 

Μιλώντας σε δραματικούς τόνους ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως μόλις ανέλαβε τη Διοίκηση το 2002 κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στο κλείσιμο ή τη διατήρηση της επιχείρησης. Προκειμένου, όπως είπε, να προστατέψει τα συμφέροντα του Δήμου και τις θέσεις εργασίας διακοσίων και πλέον ατόμων επέλεξε το δεύτερο. Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που είχε η επιχείρηση 100 πέρασαν στο Δήμο και 100 μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου σε όμορους δήμους.

 

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για την μονόπλευρη και επιλεκτική σκοπιά που επιλέχθηκε προκάλεσε η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Επιχείρησης από τον διευθυντή οικονομικών της κ. Σταμέλο.

 

Αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης αποτέλεσε μεταξύ άλλων το ποσό των 14.980.204 € που είχε ως ζημιά η επιχείρηση και το οποίο παρουσίασε ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να το «ξεφορτωθεί» από τα βιβλία της εν μία νυχτί. Αναλυτικά το ποσό αυτό προκύπτει από δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων προς την επιχείρηση προκειμένου αυτή να εξοφλήσει φορολογικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα (8.064.227€), εισφορές προς ΙΚΑ (3.595.319€) και τα υπόλοιπα (3.320.656€) από εκχωρημένες αρμοδιότητες. Τη δυσφορία τους για το χορό εκατομμυρίων σε δάνεια και πρόστιμα της Επιχείρησης εξέφρασαν τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Σάρολας. Και αυτό διότι είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πώς μία επιχείρηση με τόσα έσοδα (νεκροταφείο, ανθοπωλείο κλπ) βρέθηκε με τέτοια ζημιά.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του τόνισε ότι μεγάλο μέρος αυτών το κληρονόμησε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η διάσωση της Επιχείρησης κόστισε ακριβά στον λαό του Βύρωνα, κυρίως λόγω των προστίμων που επιβλήθηκαν από την Εφορία και των ρυθμίσεων οφειλομένων εισφορών στο ΙΚΑ. Τα οφέλη όμως που είχε και θα έχει η πόλη και οι δημότες είναι πολλαπλάσια, καθώς φέτος αναμένεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά καθαρά κέρδη έχοντας μηδενίσει τις ζημίες. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε συγκεκριμένα νούμερα και ποσοστά.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ηλίας Βαλμάς κάλεσε τη δημοτική αρχή να φέρει αυτεπάγγελτα το ΣΔΟΕ και κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή προκειμένου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χαρδαλιά όλα βαίνουν καλώς. Η πρότασή του ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση με το αιτιολογικό ότι ήδη υπάγεται σε κατασταλτικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

 

Οι τόνοι ανέβηκαν δραματικά όταν παρενέβη στη συζήτηση ο τέως δήμαρχος κ. Νίκος Ρογκάκος, Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην και το νυν δήμαρχο Βύρωνα αναφορικά με την κατάσταση της Επιχείρησης όταν την παρέδωσε ο πρώτος και την ανέλαβε ο δεύτερος. Άνοιξαν μάλιστα πληγές που αφορούσαν τους λεγόμενους ωρομίσθιους, τους οποίους ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλεσε εξτρατζήδες, υπονοώντας στη συνέχεια πως η απομάκρυνσή τους από τον ίδιο αποτέλεσε την αιτία της επίθεσης που δέχτηκε από το κ. Ρογκάκο. Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να λάμψει η αλήθεια σχετικά με τη Δημοτική Επιχείρηση και τα πεπραγμένα της.

 

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που άνοιξε απέχει πολύ από το να κλείσει και αν οι τόνοι γύρω από αυτό το ζήτημα διατηρηθούν τόσο ψηλά η συνέχεια αναμένεται να δοθεί σε αίθουσες δικαστηρίων και όχι δημοτικών συμβουλίων.

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
«Λέτε ψέματα…»

«Λέτε ψέματα…»

Επιστολή των μαθητών του 1ου ΓΕΛ προς τη Δημοτική Αρχή Καισαριανής     Σε έν..

Readmore

ΥΜΗΤΤΟΣ: άλλη μια μάχη με τη φωτιά που την κέρδισαν πυροσβέστες και εθελοντές

ΥΜΗΤΤΟΣ: άλλη μια μάχη με τη φωτιά που την κέρδισαν πυροσβέστες και εθελοντές

  Το χρονικό μιας μάχης με τη φωτιά που απείλησε το απόγευμα του περασμένου Σα..

Readmore

Στην Καρδίτσα ο Γ. Πατούλης με τα 22 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης

Στην Καρδίτσα ο Γ. Πατούλης με τα 22 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης

«Στήσαμε μία γέφυρα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας στη Θεσσα..

Readmore

«Μαζί με τα παιδιά μας…»

«Μαζί με τα παιδιά μας…»

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου για τις μαθητικές ..

Readmore

Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ρεπορτάζ του zo2.gr, που μεταφέρει μαρτυρίες γονέων για τη σίτιση των νηπίων σε παιδι..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.