«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

Το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη»

που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο

 

 

1aaa-koino-psifismaΤο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα που έγινε στις 23/11/2020, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» που αφορά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων μέσα στην πανδημία του κορονοϊού:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βύρωνα μαζί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να πάρει θέση και να διεκδικήσει μαζί μας την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και των οικογενειών τους, στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν μέσω πανδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στα σχολεία με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολυάριθμων τμημάτων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις χιλιάδες χαμένες και πάλι διδακτικές ώρες, την ανεπαρκή καθαριότητα, σε ένα σχολικό δίκτυο απαξιωμένο και κακοσυντηρημένο από Κράτος και Δημοτικές Αρχές.
Οκτώ μήνες τώρα, αντί η Κυβέρνηση να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αντί να εισακούσει τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας για μόρφωση και υγεία, η μόνη προσπάθεια εξαντλήθηκε στην χορήγηση μιας μάσκας και ενός παγουρίνο, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην επίκληση της ατομικής ευθύνης. Ψήφισε ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα εν μέσω πανδημίας και δε δίστασε να επιδείξει την «πυγμή» της εφαρμόζοντας μέτρα καταστολής απέναντι σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν το αυτονόητο. Η εγκληματική τους πολιτική, οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αποδεικνύοντας περίτρανα το δίκαιο και αναγκαίο των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θεωρούμε καθοριστική για τη νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή. Για τον λόγο αυτό εξαρχής υπογραμμίζαμε ότι το μείζον θέμα είναι, οι σχολικές μονάδες να είναι ανοιχτές, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των παιδιών και των οικογενειών τους, όσο και των εκπαιδευτικών και του προσωπικού.

 

Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχουμε ασφαλή ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ:

 

• Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 παιδιά ανά τάξη. Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με εκ περιτροπής διδασκαλία ή όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο.
• Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
• Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
• Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ τεστ για έλεγχο Covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς σε σχολεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα και επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
• Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με έναν γιατρό για την πρωτοβάθμια, έναν γιατρό για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νοσηλευτή, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στα σχολεία από τον covid 19.
• Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς covid-19 στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα και σύνδεση του με τις σχολικές μονάδες για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία. Στόχος είναι επίσης, να μην ακριβοπληρώνουν οι οικογένειες τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται.
• Να χορηγηθούν άμεσα θερμόμετρα και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός (μάσκες, αντισηπτικά…) σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
• Άμεσα μέτρα για τη σχολική στέγη. Κανένας Παιδικός Σταθμός ή Νηπιαγωγείο σε container με άθλιες ή ελλιπείς υποδομές.
• Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
• Εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα σχολεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
• Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
• Επίταξη τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους σε έναν κρατικό κεντρικό σχεδιασμό.

 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την Πολιτεία, τον Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς τους αναγκαίους όρους λειτουργίας ΑΣΦΑΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, για να μην έχουμε άλλη μία σχολική χρονιά χαμένη. Η υγιεινή και η ασφάλεια στα σχολεία είναι κρατική ευθύνη.

 

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, να συνεχίζουν να μορφώνονται, να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσονται σε περιβάλλον που να εμπνέει και να παρέχει ασφάλεια, παράλληλα με ορθές παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές.»

 

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Η δίχρονη προσχολική αγωγή στη συνάντηση Βασίλη Θώδα-Ζέττας Μακρή

Η δίχρονη προσχολική αγωγή στη συνάντηση Βασίλη Θώδα-Ζέττας Μακρή

Το σχέδιο του Δήμου Ζωγράφου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και την πορεία υλοπο..

Readmore

Λόφος Στρέφη: «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε χέρια ιδιωτών»

Λόφος Στρέφη: «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε χέρια ιδιωτών»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Ο Λόφος του Στρέφη εδώ και χρόνια είναι βυθ..

Readmore

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το Κέντρο Υγείας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το Κέντρο Υγείας

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί τ..

Readmore

Οι 3 ανατροπές του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ

Οι 3 ανατροπές του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ

  Ανατροπές στους παραταξιακούς συσχετισμούς και στις λειτουργίες των αιρετώ..

Readmore

Παρέμβαση του Δημάρχου Βύρωνα στην ΠΕΔΑ για τα απορρίμματα

Παρέμβαση του Δημάρχου Βύρωνα στην ΠΕΔΑ για τα απορρίμματα

Οι κρίσιμες όσο και αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση και ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.