Παρουσιάζεται στην ΑΛΕΚΑ το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας στο Ζωγράφου

1aaa-biosimi-kinitikotita

 

Σε παρουσίαση συζήτηση των αποτελεσμάτων του ερυνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Π. που αφορούν στον επανασχεδιασμό των μετακινήσεων, καλεί η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου στην ΑΛΕΚΑ.

 

Σε επιστολή της προς τους φορείς του Δήμου, η δήμαρχος αναφέρει:

 

1aaa-kafatsaki«Ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπόνησαν το ερευνητικό έργο «Διερεύνηση στρατηγικών σύνδεσης παραμέτρων κινητικότητας, σε συνδυασμό με συστήματα ευφυούς διαχείρισης του χώρου. Πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Ζωγράφου με ειδικότερη εξέταση των αλληλεπιδράσεων με Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιούπολη».
Στρατηγικός στόχος του έργου ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων του Ζωγράφου και της πανεπιστημιακής κοινότητας γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα αστικού περιβάλλοντος, κοινωνικότητας και οικονομίας, για τα οποία είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας, προτεραιοτήτων και επιλογών και η διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης σε αλλαγές που θα εγγράφονται στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για ήπιες μετακινήσεις και φιλικούς δημόσιους χώρους.
Ως Φορέας που χαρακτηρίζεστε βασικός στη λήψη αποφάσεων σχετικά με ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, εντός των ορίων του δήμου, καλείστε σε συνάντηση στις 13/12/2018, στις 18:30 στον πολυχώρο ΑΛΕΚΑ (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 13 ) του Δήμου Ζωγράφου.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αυτής αποτελεί η παρουσίαση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου, καθώς και η συζήτηση για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Ε.Μ.Π. για την βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας του Δήμου.
Στην αρχική συνάντηση των φορέων με τον Δήμο Ζωγράφου και το ΕΜΠ στις 16/10/2017 παρουσιάστηκε και παραδόθηκε σύμφωνο συμμετοχής, με το οποίο οι φορείς συμφώνησαν στην από κοινού δράση και διαβούλευση με τον Δήμο σε θέματα κινητικότητας.
Σας επισυνάπτουμε το αρχικό σύμφωνο συμμετοχής, για να το υπογράψετε ή να το προσκομίσετε υπογεγραμμένο στη συνάντηση.
Παρακαλούμε πολύ για την παρουσία σας προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η συμμετοχική διαδικασία για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.»

 


ΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

«Οι υπογράφοντες το παρόν Σύμφωνο εκπρόσωποι φορέων, θεσμικοί κάθε βαθμίδας και μη – θεσμικοί, που είναι σχετικοί με τις μετακινήσεις πολιτών και επισκεπτών και με τις μεταφορές προϊόντων στον Δήμο Ζωγράφου, συμφωνούμε στα παρακάτω:

 

Κείμενο Αρχικής Συμφωνίας Συμμετοχής

1. Συμφωνούμε να δράσουμε συντονισμένα, συλλογικά και συνεργατικά για 2 χρόνια και σε συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους του δήμου μας, ώστε οι μετακινήσεις και υπηρεσίες που σχεδιάζονται, να εξασφαλίζουν και ικανοποιούν παράλληλα και ισόρροπα τους παρακάτω δύο βασικούς άξονες – στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Βιώσιμης Κινητικότητας, να υπηρετούν τις Πολεοδομικές Πολιτικές και να σέβονται τις ευαισθησίες των Δημόσιων Χώρων του Ζωγράφου.:

• Εξασφάλιση της κοινωνικής βιωσιμότητας και συνοχής

• Εφαρμογή των περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστων λύσεων

2. Tον συντονισμό των δράσεών μας αναλαμβάνει ο Δήμος Ζωγράφου μέσω του Αντιδημάρχου Νικόλαου Κικάκη.

3. Κάθε ένας από τους φορείς ορίζει εκπρόσωπο και συμφωνεί να παρέχει απρόσκοπτα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Κινητικότητας - ΣΒΑΚ.

4. Ο Δήμος Ζωγράφου, μπορεί κατά την διάρκεια σχεδιασμού του ΣΒΑΚ, να ζητήσει συνεργασία από επιπλέον εξωτερικούς φορείς με τους οποίους να ενισχύσει το Δίκτυο Φορέων. Περαιτέρω, μπορεί να ζητήσει τη συμβολή και γνώμη των κατά νόμο αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός στον οποίο δεσμευόμαστε, αποβλέπει σε μετακινήσεις που θα:

• Είναι φιλικές στους χρήστες κάθε είδους, εξασφαλίζοντας ισότιμη και απρόσκοπτη προσπέλαση και προσβασιμότητα για όλους και για διαδοχικές γενεές.
• Συμβάλλουν με τον βέλτιστο τρόπο στην εύρυθμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Ζωγράφου, τονώνουν την ελκυστικότητά της και αναβαθμίζουν την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
• Μέσω της χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επιλογής φιλικών στο περιβάλλον μέσων μετακίνησης και μεταφορών οδηγούν στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και κάθε είδους ρύπων και αποβλήτων και ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις ως προς το θόρυβο και τη λειτουργία των διαφόρων δραστηριοτήτων.
• Ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αστική ασφάλεια, συμβάλλοντας στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών και των ατυχημάτων και στην προστασία της καλής υγείας των πολιτών.
• Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα εξασφαλίζοντας την βέλτιστη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
• Βελτιστοποιούν την σχέση κόστους – οφέλους των διαφόρων δικτύων.
• Προωθούν μορφές ήπιας κυκλοφορίας, λύσεις «βιώσιμης διαχείρισης της κινητικότητας» και συλλογικής χρήσης των μεταφορικών μέσων.
• Αξιοποιούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τους κοινόχρηστους χώρους προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Χωρίς θέρμανση ο Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός-Αναμένονται σόμπες…

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Χωρίς θέρμανση ο Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός-Αναμένονται σόμπες…

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων     Χωρίς θ..

Readmore

Μέτρα τώρα για ασφαλή σχολεία

Μέτρα τώρα για ασφαλή σχολεία

  Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή στις 15 Ιανουαρίου Σύλ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ξεκινάει ο 7ος λογοτεχνικός διαγωνισμός

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ξεκινάει ο 7ος λογοτεχνικός διαγωνισμός

Εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τα διακόσια χρόνια από την ένα..

Readmore

Η Συμπαράταξη.... «Αγαπά Ζωγράφου»

Η Συμπαράταξη.... «Αγαπά Ζωγράφου»

"Απάντηση στην παράταξη Αγαπώ Ζωγράφου" επιγράφεται το σχόλιο με το οποίο η Δημοτι..

Readmore

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα

  Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Το..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.