Ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 στο Δήμο Καισαριανής

1aaa-parelasi-kessar

 

Μέσα σε κλίμα περηφάνιας πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Καισαριανής.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο για το νόημα της εθνικής επετείου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι: «Η επανάσταση του 1821 υπήρξε εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή, έσπασε τα δεσμά του ζυγού της οθωμανικής αυτοκρατορίας και δημιούργησε το νεότερο ελληνικό κράτος.

Ταυτόχρονα όμως πρόβαλλε αιτήματα φιλελεύθερα-δημοκρατικά, ενάντια στην απολυταρχία και τον δεσποτισμό, για την ισότητα και την ισονομία, αιτήματα εμπνευσμένα από τις αρχές και τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης, που είχε συνταράξει συθέμελα την παλιά τάξη πραγμάτων λίγα μόλις χρόνια πριν, ήταν δηλαδή ταυτόχρονα και αστική επανάσταση. Κυρία δύναμη όμως του ξεσηκωμού, ήταν οι πλατιές μάζες της αγροτιάς, καθώς και η μικρή ακόμα αριθμητικά εργατική τάξη. Ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός ακόμα και μεταξύ των αμάχων, η συλλογική δράση που έλαβε όλες τις μορφές πάλης –και κυρίως την ένοπλη- η αυτοθυσία, σφράγισαν τον πολυετή αγώνα, εξασφάλισαν την επιτυχία του.»
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και τότε ακόμα, όταν οι πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821, καλούσαν το λαό να ξεσηκωθεί, δεν ήταν λίγοι αυτοί που κρίνοντας με τα δικά τους συμφέροντα, προσπαθούσαν να τον «συνετίσουν», «αφόριζαν» πρωτεργάτες της επανάστασης όπως τον Κολοκοτρώνη και τον Υψηλάντη.

 

1aaa--dimarxos-25hΟ Δήμαρχος στάθηκε στη σημασία που έχει στο σήμερα η Επανάσταση του 1821: «Σήμερα τιμώντας τους αγώνες του λαού, έχουμε την υποχρέωση να ψάξουμε βαθιά, να ανιχνεύσουμε την ιστορία μας- να αντλήσουμε συμπεράσματα και για τα καθήκοντα της σημερινής εποχής. Γιατί η φωτιά του πολέμου στην Συρία προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν από τους ανταγωνισμούς. Γιατί η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι περίπλοκη και παίζουν ενεργό ρόλο όλες οι μεγάλες δυνάμεις για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί οξύνονται επικίνδυνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γιατί μεγαλώνει ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας για να υπηρετηθούν συμφέροντα ξένα προς το λαό. Γιατί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις προσπαθούν να φουντώσουν το μίσος, τον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία για να σύρουν το λαό να στηρίξει συμφέροντα αλλότρια από τα δικά του. Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας και έδωσε την απάντηση με τους αγώνες του. Βρέθηκε και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, όταν οι συνεργάτες των ναζί, πολιτικοί πρόγονοι της σημερινής Χρυσής Αυγής, καθώς και αστοί πολιτικοί, τον καλούσαν σε υποταγή και συνεργασία με τους κατακτητές, είτε οργάνωναν ή ευλογούσαν τα Τάγματα Ασφαλείας που ήταν συνεργάτες των ναζί στην κατοχή.
Βρίσκεται σήμερα όταν τον καλούν σε υποταγή σε μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας , στην υποταγή των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ ότι δήθεν θα μας προστατέψει από τις απειλές των γειτόνων.
Η επανάσταση του 21 μας διδάσκει ότι κάθε ανατροπή μπορεί να συμβεί όταν ο λαός, πιστέψει στο δίκιο του, και ας του έλεγαν, όπως και σήμερα, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
Η επανάσταση του 1821 και οι αγωνιστές του, μας δίδαξαν ότι ο αγώνας για να απαλλαγεί ο λαός από τα δεσμά του θέλει θυσίες. Πολλές φορές αυτές οι θυσίες είναι μεγάλες, όμως είναι απείρως μικρότερες από τις θυσίες της υποταγής.
Διδάσκει, πάνω από όλα, ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης, κινούν την Ιστορία προς τα εμπρός, όταν αυτή φαίνεται ότι έχει βαλτώσει.
Τιμάμε τους αγωνιστές του 21 με τα λόγια του Κολοκοτρώνη. «Εμείς πολεμήσαμε για να έχετε εσείς γράμματα και το ψωμί που δεν είχαμε και να μην χρειάζεστε θαματα για να ζήσετε μια ζωή ανθρωπινή. Αφήστε τον δικό μας αγώνα και κοιτάτε τον δικό σας.»
Ο εορτασμός συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων και με την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, αθλητικών σωματείων και φορέων της Καισαριανής.

 

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Εφημερίδα - Τεύχος 69

    

marketinn

1aaa-episxesh

 

Τελευταία Νέα
Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Με τον τίτλο «Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή-Απάντηση στα σενάρια» ο Α..

Readmore

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

Διαμαρτυρία των 6 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βύρωνα   -Αίτημα γ..

Readmore

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

Την πρόθεση τους για συμβολική, αλλά και ουσιαστική, συμπαράστασή στους φίλους Έλ..

Readmore

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Ενημέρωση από την Πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δ..

Readmore

Τον Οκτώβριο το επόμενο ραντεβού για αριστερό δημοτικό σχήμα στο Ζωγράφου

Τον Οκτώβριο το επόμενο ραντεβού για αριστερό δημοτικό σχήμα στο Ζωγράφου

Ιδρυτική συνέλευση προγραμματίζει για τον Οκτώβριο η πρωτοβουλία για ένα «ενωτικ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.