Δέσποινα Παρασκευά: "Η αδιαφορία και η αδράνεια ζημιώνει εμάς τους ίδιους"

despoina paraskeuaΗ Δέσποινα Παρασκευά, ένα κορίτσι μόλις 24 ετών, αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι υπόθεση όλων μας. Όπως η ίδια μας είπε η πολιτική για αυτήν είναι "η ανιδιοτελής προσφορά στους συνανθρώπους μας".

 

Για αυτό και επεσήμανε ότι "δεν δικαιολογούμαστε σήμερα να είμαστε απλοί παρατηρητές, αν θέλουμε να αλλάξει κάθε τι «σάπιο» γύρω μας", αναφερόμενη στους νέους ανθρώπους που είτε επιλέγουν την άρνηση και την απαξίωση απέναντι στην πολιτική, είτε "παράτησαν" αυτήν την ενασχόληση, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν.

 

Πριν διαβάσουμε όμως τη συνέντευξη που μας έδωσε σχετικά με την ενασχόλησή της με τα κοινά, ας σημειώσουμε ότι η Δέσποινα Παρασκευά είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου του τμήματος κοινωνικής πολιτικής. Είναι εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της παράταξης "Καισαριανή Δημιουργία" στον δήμο Καισαριανής, ενώ είναι αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο κοινωνικής πολιτικής & προαγωγής υγείας "ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ", που εποπτεύει τα ΚΑΠΗ τους παιδικούς σταθμούς το κέντρο υγείας του παιδιού το κέντρο συμβουλευτικής και απασχόλησης ΑμεΑ και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

 


- Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τα κοινά της πόλης;


Μεγάλωσα και έχω την τύχη να ζω μαζί με την οικογένεια μου σε μία από τις όμορφες πόλεις της Αθήνας, την Καισαριανή. Από τα σχολικά μου χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με τα μαθητικά συμβούλια και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως το πρώτο έναυσμα. Μεγαλώνοντας και αρχίζοντας να κινούμαι όλο και περισσότερο σε αυτή την πόλη μου μπήκε το «μικρόβιο», να δω πως μπορούμε να την κάνουμε πιο όμορφη και πιο προσιτή στους κατοίκους της. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς άρχισα να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πως η «κοινωνική πολιτική» που μαθαίναμε μέσα από τα βιβλία, μπορεί να βρει εφαρμογή στην πράξη.

 

- Γιατί πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα δεν ασχολούνται τόσο με τα κοινά της πόλης τους, όσο και με τη πολιτική γενικότερα;


Θεωρώ λάθος που πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου επιλέγουν την απαξίωση και την άρνηση, αποδίδοντας την στο ότι κυριαρχεί η διαφθορά, το ρουσφέτι και το... μικροπολιτικό παιχνίδι. Πράγματι όλα αυτά υπάρχουν, όμως πως θα αλλάξουν εάν εμείς οι νέοι άνθρωποι δεν δραστηριοποιηθούμε και δεν πάρουμε στα χέρια μας το «παιχνίδι»; Πρέπει να αντιληφθούμε, πως η αδιαφορία κι η αδράνεια ζημιώνει εμάς τους ίδιους. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε πως δεν λίγα τα παραδείγματα νέων ανθρώπων που προσπάθησαν να ασχοληθούν με τα κοινά και είτε λοιδορήθηκαν, είτε «πολεμήθηκαν» από... μαθουσάλες, με αποτέλεσμα να απογοητευθούν και να φύγουν.

 

- Κατά τη γνώμη σου, οι νέοι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά και γιατί;


Όσο κι αν το πολιτικό σκηνικό δεν εμπνέει, η συμμετοχή στα κοινά -αρχικά της πόλης που ζούμε-, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για δραστηριότητες, θετική ενέργεια και πίστη στο όραμα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Ο Περικλής στον «Επιτάφιο Λόγο» είχε πει τα εξής: «Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη αναμειγνώμενο καθόλου στα κοινά δεν το θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο» και αυτή τη φράση δεν πρέπει να την λησμονούμε.

 

 

- Πιστεύεις ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη - δυνατότητα να αλλάξουν το πολιτικό κατεστημένο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί έως σήμερα;


Το χρωστάμε στους ίδιους μας τους εαυτούς. Δεν δικαιολογούμαστε σήμερα να είμαστε απλοί παρατηρητές, αν θέλουμε να αλλάξει κάθε τι «σάπιο» γύρω μας. Για να γίνει ωστόσο αυτό, θα πρέπει στο προσκήνιο να έλθουν φρέσκα πρόσωπα, που δεν θα έχουν αναδειχθεί και στηριχθεί από τις παραδοσιακές οικογένειες και τα κατεστημένα συμφέροντα. Η δικιά μου γενιά και αυτή που ακολουθεί, είναι παιδιά μορφωμένα -πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν-, με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ιδέες και γνώσεις αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν.

 

 

- Τι είναι για σένα η πολιτική;


Είμαι απλός ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Η ενασχόληση με τα κοινά πάντοτε με ενδιέφερε, έχω διάθεση να προσφέρω και το κάνω με αποφασιστικότητα και νεανικό ενθουσιασμό. Πολιτική για εμένα δεν είναι απλώς η κριτική των κακώς κειμένων, αλλά ένα συνεχής αγώνας με πείσμα, μεράκι και νέες ιδέες. Πολιτική για εμένα είναι η ανιδιοτελής προσφορά στους συνανθρώπους μας.

 

 

- Ποιοι οι δικοί σου στόχοι, μέσα από τη ενασχόληση με τα κοινά της πόλης σου;


Θέλω απλώς να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ στην πόλη μου και τους ανθρώπους της, γιατί κι εγώ είμαι μία από αυτούς. Πρωτίστως, θέλω να συμβάλλω, με τις όποιες γνώσεις κατέχω και την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει στο να γίνει η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, λίγο καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Ξέρω τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά συμβάλλοντας -στον βαθμό που μπορώ- στο να δοθούν λύσεις στα μικρά προβλήματα, σιγά - σιγά θα αντιμετωπίσουμε και τα μεγάλα. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι ο στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμη στους Καισαριανιώτες.

 

 

- Έχεις κάποιο «μότο» στη ζώή σου;


Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο μότο, υπάρχει όμως μία φράση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που με εκφράζει απόλυτα: «Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε».

 

 

 

Συνέντευξη: Σοφία Φιλιπποπούλου

 

1aaa-ga-ma

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι φορείς της εξουσίας και η εργοδοσία βάζουν το οικονομικό κόστος πάνω από τις..

Readmore

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττική..

Readmore

Η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» αποχαιρετά τον Τάκη Παπαδέλη

Η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» αποχαιρετά τον Τάκη Παπαδέλη

Τον ιδιαίτερα αγαπητό και με ανιδιοτελή προσφορά στην Καισαριανή, από θέσεις ευθύ..

Readmore

Πως γιορτάζεται η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Βύρωνα

Πως γιορτάζεται η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Βύρωνα

Λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα

Αναρτήθηκε σήμερα και δίνεται σε διαβούλευση με τους δημότες, τους φορείς και τις ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.