Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου στην «Ε»

diktyoΜε τον τίτλο «Αλληλέγγυοι, όχι ελεήμονες» η εφημερίδα Ελευθεροτυπία φιλοξένησε στο φύλλο του Σαββάτου εκτενές ρεπορτάζ για το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, επισημαίνοντας ότι πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους εξασφαλίζουν τρόφιμα σε 50 οικογένειες, σχεδιάζουν διανομή τροφής και ρουχισμού για ακόμη περισσότερους, και κάνοντας «μότο» ότι το Δίκτυο πιστεύει στην πολιτική πράξη και όχι στην υποκριτική φιλανθρωπία.
Στη συνέχεια παράθετουμε το ρεπορτάζ που υπογράφει η συνάδελφος Ντίνα Καράτζιου.

Ενα ζωντανό κύτταρο αλληλεγγύης μεγαλώνει και αναπτύσσεται καθημερινά στην καρδιά ενός από τους πιο πολυπληθείς δήμους της Αθήνας.Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου γεννήθηκε το 2011, μέσα στη δίνη της κρίσης.
Παιδικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 300 τίτλους, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του, συμπληρώνουν τον κύκλο δραστηριοτήτων του δικτύου

 

 

Παιδικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 300 τίτλους, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του, συμπληρώνουν τον κύκλο δραστηριοτήτων του δικτύου
Εκτοτε, τα μέλη του προσπαθούν να κάνουν πράξη την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης μέσα στη σκληρή καθημερινότητα μιας κοινωνίας που διαλύεται.

Με έναν πολυσχιδή πυρήνα δράσεων, τα μέλη του πιστεύουν ότι η βοήθεια προς το συνάνθρωπο δεν έχει να κάνει με τη φιλανθρωπία ή την ελεημοσύνη που δημιουργεί σχέσεις υποταγής και εξάρτησης: «Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μία απάντηση στην κρίση. Είναι μία πολιτική πράξη και δείχνει έναν άλλο δρόμο στην κοινωνία. Είμαστε ένα δίκτυο αντίσταστης με διακηρυγμένη την αντίθεσή του στην κυρίαρχη πολιτική που μας οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Και φυσικά είμαστε απέναντι στη "φιλανθρωπία" του αποκλεισμού και της υποταγής, όπως πολλές φορές εκδηλώνεται στις μέρες μας, γι' αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στο Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου. Αλλωστε ένα κίνημα που θα στήριζε τη δεσπόζουσα πολιτική, θα ήταν ενάντια στο στόχο του».

Αποτελούμενο από πολίτες που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίοι συμμετέχουν σε κοινές δράσεις, το δίκτυο στου Ζωγράφου εξασφαλίζει τρόφιμα για σχεδόν 50 οικογένειες σε δεκαπενθήμερη βάση, ενώ 13 από αυτές προμηθεύονται φαγητό καθημερινά από φούρνους και εστιατόρια με τα οποία έχει έρθει σε συνεννόηση το δίκτυο γι' αυτό το σκοπό.


Τι σχεδιάζουν

Συναντήσαμε τα μέλη του τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να σχεδιάζουν τις δράσεις για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι ήμασταν ανενεργοί. Για εμάς η αλληλεγγύη είναι το στίγμα της καθημερινότητάς μας και πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια», λένε.

Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι η καθημερινή διανομή τροφίμων και ρουχισμού για ακόμη περισσότερους πολίτες, γιατί, όπως εξηγούν, «όσο κι αν ηχεί παράδοξο, η εικόνα ενός άδειου ψυγείου, στο σπίτι μιας οικογένειας που μέχρι χθες ανήκε στην ευημερούσα μεσαία τάξη, είναι συχνή και σκληρή. Εχουμε πάει σε σπίτια, όπου η επίπλωση, ο εξοπλισμός, τα ρούχα, που είχαν αγοραστεί προφανώς πριν από το χάος της κρίσης, δεν προδίδουν την τωρινή ένδεια. Κι όμως, τα ψυγεία έχουν μέσα μόνο νερό».

Πλην των καθημερινών αναγκαίων, το δίκτυο φροντίζει να παρέχει ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά που πλήττονται αυτή την εποχή: την υγεία. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε γιατρούς και φάρμακα για όλους τους ανέργους, τους απόρους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας». Οι δομές υγείας που έχουν δημιουργήσει τα δραστήρια μέλη του λειτουργούν σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα, το οποίο στηρίζεται στην εθελοντική βοήθεια γιατρών, φαρμακείων και νοσηλευτών. Μάλιστα, απευθύνονται σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών όσον αφορά την προσφορά φαρμάκων. Περίπου 20 πολίτες έρχονται κάθε εβδομάδα και προσφέρουν ό,τι μπορούν σε φάρμακα, από τα οποία βοηθούνται εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που τα έχουν ανάγκη. Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχει δημιουργήσει δραματικές καταστάσεις σε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας έχασαν κάθε προστασία από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και δεν έχουν καμία κάλυψη σε γιατρούς και φάρμακα. Πρόκειται για μια κατάσταση που χτυπάει πριν από όλα τους ανέργους, τους απόρους και τους επαγγελματίες που έκλεισαν οι δουλειές τους, ενώ δραματική είναι η κατάσταση των παιδιών με ένα μόνο ασφαλισμένο γονέα», εξηγούν.

 

Πλούσια δράση

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν ακόμη και μετακομίσεις: «Είναι παρά πολλά τα νοικοκυριά στην περιοχή μας που αναζήτησαν στέγη με χαμηλότερο ενοίκιο και με κάποιο τρόπο έπρεπε να μεταφέρουν τα πράγματά τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν κάποια εταιρεία μεταφοράς γι' αυτό».

Ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια, διάθεση τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, παιδικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 300 τίτλους που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του δικτύου, συμπληρώνουν τον πυρήνα των δράσεων. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί 50 παζάρια, στα οποία Ελληνες και μετατανάστες δίνουν και παίρνουν είδη ένδυσης και υπόδησης. Για τη φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις πολιτισμού ανοίγουν στις 16 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το κέντρο πολιτισμού «Ελεύθερη Εκφραση», στο θερινό κινηματογράφο «Αλέκα». Οσοι ενδιαφέρονται, αντί εισιτηρίου, καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας.

 

 

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
Απάντηση Δήμου Βύρωνα για τις καταγγελίες περί εμβολιασμού  εκτός σειράς

Απάντηση Δήμου Βύρωνα για τις καταγγελίες περί εμβολιασμού εκτός σειράς

«Ουδεμία παρατυπία και εξωθεσμική παρέμβαση» στον εμβολιασμό του δημάρχου και δυ..

Readmore

Αλήθειες και ψέματα για το Καισάριο

Αλήθειες και ψέματα για το Καισάριο

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου,..

Readmore

Ο αετός κι ο δράκος: ο νέος ψυχρός πόλεμος

Ο αετός κι ο δράκος: ο νέος ψυχρός πόλεμος

Η πολιτική των ΗΠΑ για «ανάσχεση» της Κίνας είναι μάταιη     Του Finian Cunningham &..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 350 rapid test  από την Περιφέρεια, 2 τα κρούσματα

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 350 rapid test από την Περιφέρεια, 2 τα κρούσματα

  Ένα ακόμη rapid test έγινε σήμερα στην Καισαριανή, αυτή τη φορά στο Δημαρχείο της ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Στη νέα εποχή της ανακύκλωσης με 4 σύγχρονα απορριμματοφόρα

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Στη νέα εποχή της ανακύκλωσης με 4 σύγχρονα απορριμματοφόρα

Στη νέα εποχή συλλογής οργανικών αποβλήτων θα μπει ο Δήμος Ζωγράφου μετά το καλοκ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.