Υπόμνημα του Συλλόγου «Ο Ιλισός» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

Υπόμνημα του Συλλόγου «Ο Ιλισός» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

Υπόμνημα του Συλλόγου «Ο Ιλισός» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

«Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 05/11/2022, μετά από αγώνα δυο ετών των κατοίκων της περιοχής, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στον δικό του χώρο του Άλσους Ιλισίων 24 στρεμμάτων, υποχρεώθηκε να φυτεύσει 200 δέντρα, εκ των οποίων κάποια υψηλά κωνοφόρα έφεραν με δικά τους έξοδα, οι περίοικοι.
Κατόπιν τούτου θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την υποχρέωση την οποίαν αναλάβατε στα μέσα του μηνός Ιουνίου του 2021,όταν ήρθατε στην συγκέντρωση των κατοίκων των Ιλισίων μαζί με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου στην είσοδο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, στην οδό Αλκμάνος και υποσχεθήκατε ότι θα προχωρούσατε σε εκτεταμένη αναδάσωση του Άλσους Ιλισίων.
Αντί των αναδασώσεων το φθινόπωρο του 2021, είχαμε περαιτέρω καταστροφή του άλσους από τις κακοκαιρίες του χειμώνα του 2022. Την άνοιξη του 2022 εκατοντάδες δέντρα κόπηκαν και απομακρύνθηκαν από το άλσος με φορτηγά και από στοιχεία και φωτογραφίες που έχουμε μεταξύ των δέντρων αυτών ήταν και πολλά τα οποία δεν έπρεπε να κοπούν διότι είχαν ζωντανή κόμη.


Το άλσος αυτό, το οποίο λόγω της εκτάσεώς του είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, δεν έχει υποστεί φυσική αναδάσωση εδώ και πολλές δεκαετίες, τα δέντρα του είναι γερασμένα, έχουν απομείνει σχεδόν οι κορμοί με ελάχιστη κόμη πράγμα το οποίο καθιστά το μέλλον του αμφίβολο μετά από μία ή δύο κακοκαιρίες ακόμα.
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ και οι κάτοικοι, αγωνιζόμαστε ώστε το Άλσος Ιλισίων, που είναι στολίδι στην περιοχή μας, να γίνει πραγματική όαση και τόπος αναψυχής. Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει παραστάσεις στο Δημοτ. Συμβούλιο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με πολύ κόσμο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήσαμε συμβολική δεντροφύτευση με 30 υψηλά κωνοφόρα δέντρα, τα οποία φροντίσαμε οι πολίτες.
Αναμένουμε, κύριε δήμαρχε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις τις οποίες έχετε αναλάβει προς τους δημότες σας της περιοχής των Ιλισίων.
Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε εντός του Δεκεμβρίου του 2022, να οργανώσετε εκτεταμένη αναδάσωση στην οποίαν θα λάβουν μέρος εθελοντικά και οι κάτοικοι. Αναμένουμε επίσης να λυθεί το πρόβλημα του ποτίσματος των νέων αυτών δέντρων και στο πλαίσιο αυτό και η υλοποίηση μιας γεώτρησης για να εξασφαλιστεί πιο οικονομικά η άρδευση των δέντρων, που είναι απόλυτα χρήσιμη.
Επειγόντως θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε με ουσιαστικό ενδιαφέρον τα προβλήματα του πάρκου αυτού μεταξύ των οποίων είναι ο καθαρισμός, η συντήρηση, η φύλαξη και η απομάκρυνση παλαιών συρματοπλεγμάτων εντός του πάρκου που δεν έχουν κανένα νόημα και τέλος ο έλεγχος εισόδου οχημάτων από αφύλακτες πύλες στις οποίες πρέπει να τεθούν μπάρες που θα ανοίγουν μόνο από οχήματα έκτακτης ανάγκης. Περιμένουμε εντός του Δεκεμβρίου να δράσετε, πριν ενσκήψει ο επόμενος χειμώνας.»


Για το ΔΣ του Συλλόγου

Η Πρόεδρος
Ελένη Ζωίδου

Η Γραμματέας
Σοφία Ζώη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *