Το δυσοίωνο τέλος του ΙΝΤΕΑΛ…

Το κλείσιμο της ιστορικής κινηματογραφικής αίθουσας ΙΝΤΕΑΛ, μετά από 102 χρόνια λειτουργίας, αφαιρεί από την πόλη ένα ιστορικό τοπόσημο πολιτισμού, άρρηκτα δεμένο με την κινηματογραφική και ευρύτερα καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του κινηματογράφου, παρά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε εισηγηθεί η Ανοιχτή Πόλη, παρά την εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για χαρακτηρισμό της χρήσης ως διατηρητέας, αλλά και παρά τη σχεδόν σύσσωμη κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προστάτεψε τις ιστορικές αίθουσες του κέντρου και ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην εκμίσθωση του χώρου σε όμιλο ξενοδοχειακών συμφερόντων.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει με έμφαση στο δημόσιο διάλογο το στοίχημα της διαφύλαξης της πολυλειτουργικότητας και της πολυμορφίας της πόλης, απέναντι στο μοντέλο της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης που αποδιαρθρώνει τη ζωή στις γειτονιές και απομακρύνει τους κατοίκους. Το τέλος του ΙΝΤΕΑΛ είναι δυσοίωνο. Η στεγαστική κρίση και η σχεδιαζόμενη μεταφορά του διοικητικού κέντρου στην ΠΥΡΚΑΛ απειλούν να ολοκληρώσουν μια πορεία κοινωνικής ερημοποίησης. Στη νέα δημοτική περίοδο, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς πρωτοβουλίες αναστροφής αυτής της κατεύθυνσης.

 

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *