Πώς “είδε” η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου το Δημοτικό Συμβούλιο της 11 Απριλίου

Σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, συνοψίζουμε τα σημαντικότερα παρακάτω:

 

Απευθύναμε τις παρακάτω 4 ερωτήσεις στη δημοτική αρχή, με αφορμή δικές μας διαπιστώσεις και καταγγελίες συνδημοτών μας:

 1. Με αφορμή την 5ηφωτιά που ξέσπασε στην έκταση των 17 στρεμμάτων στο νέο τέρμα του Ζωγράφου, που για πολλοστή φορά έχουμε αναφέρει ότι είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου χωρίς καμία πρόβλεψη για ανάπλαση του προς όφελος του λαού της περιοχής, επαναφέραμε τα εξής:
  • Ποια η τύχη της στρατηγικής μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί από το 2021 του ΕΜΠ και τα μεγαλεπίβολα σχέδια ανάπλασης κλπ;
  • Τι προτίθεται να κάνει αυτή η διοίκηση (γιατί η προηγούμενη ούτε που ασχολήθηκε) σχετικά με την 3332/47/86 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών και το ΦΕΚ 287/11.4.1986 για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τον χαρακτηρισμό του Ο.Τ. ως χώρου για την ανέγερση δημοτικού θεάτρου;

Οι απαντήσεις που λάβαμε από την διοίκηση δείχνουν παντελή έλλειψη σχεδίου και σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτουν, ούτε καν από τη σκοπιά της πολιτικής προστασίας, έναν μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

 1. Ξαναθέσαμε το αίτημα για ζωντανή αναμετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων στο διαδίκτυο, το οποίο έχουμε καταθέσει από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο στη νέα δημοτική αρχή. Τέσσερις (4) μήνες μετά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, ενώ και πάλι οι δικαιολογίες της διοίκησης πως καθυστερούν αναμένοντας την έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού από την επίτροπο, μιας και δεν υπήρχε τέτοιος κωδικός, ουσιαστικά αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός για υλοποίηση της πρότασής μας.
 2. Επαναφέραμε το ζήτημα αποκατάστασης των φθαρμένων πεζοδρομίων και το ερώτημα γιατί ο δήμος δεν αξιοποιεί διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψει το κόστος, αντί να το μεταθέτει στους δημότες. Αφορμή στάθηκε νέο αίτημα δημοτών για αποκατάσταση φθορών σε πεζοδρόμια όπου πραγματοποιείται λαϊκή αγορά, στο οποίο ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων – επικαλούμενος τη νομοθεσία – απάντησε καλώντας τους δημότες να τα φτιάξουν με δικά τους έξοδα.
 3. Ρωτήσαμε σχετικά με τους λόγους της κακής υγιεινής των αποδυτηρίων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του δήμου & τις σχτικές ενέργειες της διοίκησης. Λάβαμε καταγγελίες για αποδυτήρια βρώμικα, όπου δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, από γονείς μαθητών που χρησιμοποιούν τους χώρους τις πρωινές ώρες στα πλαίσια «Εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Η απάντηση της διοίκησης ήταν πως οι συμβάσεις των καθαριστών του κολυμβητηρίου έληξαν και η καθαριότητα αναπληρώνεται με μεταφορά προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, που μόνο κατ’ εξαίρεση έτυχε μία μέρα να μην φροντίσουν τον χώρο.
  Φυσικά τέτοιες απαντήσεις όχι μόνο δεν μας καλύπτουν, αλλά δείχνουν για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στον δήμο μας.

Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 1. Η Λαϊκή Συσπείρωση τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του ωραρίου των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, από μερικής απασχόλησης δηλαδή (3 ώρες/μέρα) να γίνουν πλήρους απασχόλησης (6 ώρες/μέρα). Ωστόσο τονίσαμε πως, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων για καθαριότητα και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, απαιτούνται επιπλέον προσλήψεις, και μάλιστα μόνιμου προσωπικού, μιας και κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης υπήρχε η δυνατότητα για πρόσληψη περισσοτέρων καθαριστριών προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
 2. Για την αποτίμηση ΜΑΠ (Μέσων Ατομικής Προστασίας) σε χρήμα τεσσάρων δικαιούχων εργαζομένων στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ισότητας των Φύλων για τα έτη 2020 και 2021 , η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε θετικά, καυτηριάζοντας ωστόσο την καθυστέρηση 3+ ετών για την απόδοσή τους στους εργαζόμενους!!!
 3. Καταψηφίσαμε το 5ο θέμα, σχετικά με την «Έγκριση σχεδίου   σύμβασης  για  την   ανακύκλωση   αποβλήτων   ηλεκτρικού   και  Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον  Δήμο Ζωγράφου». Το συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι μέρος του τοπικού σχεδίου διαχείρισης που έχουμε στο παρελθόν καταψηφίσει, δεν έρχεται να προσθέσει κάτι για να βοηθήσει την κατάσταση. Τουναντίον – και με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε συγκεκριμένη εταιρία του χώρου, χωρίς προηγούμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος- ενισχύει την άποψη όσων λένε ότι ο δήμος λειτουργεί ως dealer συγκεκριμένης εταιρίας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση προβάλαμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της υποστελέχωσης του προσωπικού καθαριότητας.

  Ρωτήσαμε γιατί μετά την αλλαγή των led, υπάρχουν στο χώρο του νεκροταφείου «στοιβαγμένοι» οι μεταλλική βραχίονες των παλιών στύλων της ΔΕΗ. Ακόμα από την περίοδο της αλλαγής τους (διοίκηση Θώδα) είχαμε ρωτήσει σχετικά με την παράδοση τους σε όσους ανακυκλώνουν μέταλλα έναντι χρημάτων. Απάντηση και τότε και τώρα – καμία.

 4. Καταψηφίσαμε την έγκριση συμμετοχής του δήμου Ζωγράφου στο «Δίκτυο Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία».  Πολύ συνοπτικά αναφέρουμε πως πρόκειται για Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα συμβαλλόμενα μέρη της οποίας εμφανίζονται ο ΣΠΑΥ, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΕΛΙΞΗ» και άλλοι 79 δήμοι. Από το σχέδιο καταστατικού και το σχέδιο διακήρυξης φανερώνεται ότι οι σκοποί δεν περιορίζονται στα θέματα πολιτικής προστασίας, αλλά ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια ζητημάτων στα οποία θα εμπλακεί το δίκτυο.
  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ορίζεται ως στόχος η ενδυνάμωση της ΤΑ στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές πόλεις, όσες δηλαδή θα έχουν την ικανότητα «να απορροφούν, να ανακάμπτουν, να προετοιμάζονται για μελλοντικούς οικονομικούς περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και θεσμικούς.»
  Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, έχει μετατραπεί σε μοχλό για την εμπορευματοποίηση του Υμηττού. Παράλληλα η πολιτική προστασία, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, μπαίνει μόνιμα στο ζύγι κόστους-οφέλους, πολύ μακρυά από τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, από την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπως έχει γίνει τραγικά φανερό τα τελευταία χρόνια με πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια κ.ο.κ.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα της συμμετοχής μας σε ένα τέτοιο, ξένο για τα συμφέροντα του λαού και των δημοτών «ΔΙΚΤΥΟ» υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, και η «Συμμαχία» και οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Αγαπώ Ζωγράφου», που αποδεικνύονται πρώτης τάξεως σύμμαχοι κι αυτοί της διοίκησης σε όλα αυτά τα αμιγώς πολιτικά θέματα… ως μια ανεξάρτητης φωνής, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 5. Καταψηφίσαμε το θέμα «Σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης της ΜΑΞΙΑΔΗΖ Α.Ε ΟΤΑ και ορισμός εκπροσώπου του Δήμου». Ο λόγος καταψήφισης δεν ήταν για να μη συγκληθεί η γενική συνέλευση, αλλά επειδή δεν εξουσιοδοτούμε τη Δήμαρχο να προβεί στην ψήφιση σε αυτήν όσων σχεδιάζει η ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Επαναφέραμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της εφ’ όλης της ύλης συζήτησης σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ΜΑΞΙΑΔΗΖ λόγω και των τελευταίων εξελίξεων σε αυτήν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *