ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ…ένα τσιγάρο δρόμος

Του Ανδρέα Καραβίδα

Υποψηφίου Δημάρχου Ζωγράφου

 

 

Αφορμή για να κάτσω να γράψω αυτό το άρθρο, στάθηκε εν μέσω θέρους ένα μεταγραφικό ντεμαράζ που έγινε και στον Δήμο μας, με ορίζοντα βέβαια τις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη. Πραγματικά δεν θα με ένοιαζε, αν δεν είχε να κάνει με κάτι που εδώ και 12 χρόνια αποτελεί καθημερινή μου έγνοια  ως δημοτικός σύμβουλος και έχοντας μια επιπλέον ευθύνη τα τελευταία 10, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πάντα βρίσκεται ο τρόπος εκείνος που επιλέγουν κάποιοι να «διαφωνούν»… συμφωνώντας.

Φέτος, φαίνεται να μην χρησιμοποιείται το κόλπο της πολυδιάσπασης των ψηφοδελτίων. ΝΔ με 2 και καμιά φορά 3 ψηφοδέλτια, ΠΑΣΟΚ με 2, ΣΥΡΙΖΑ… ως έχει (τουλάχιστον μέχρι αυτές τις εκλογές), για να ντυθούν πιο αποτελεσματικά τον μανδύα του άχρωμου, του «ανεξάρτητου», να προπαγανδίσουν για άλλη μία φορά ότι τα «τοπικά» δεν συνδέονται με τα μεγάλα και τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που καθορίζουν τις ζωές μας. Αυτή η τακτική  χρησιμοποιούταν πάντα όταν κάποιο από τα αστικά κόμματα τα έβρισκε δύσκολα σε κεντρικό επίπεδο με σαφές αντίκτυπο και στους ψηφοφόρους του σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες αυτού του σκηνικού. Πχ το 2014 η ΝΔ, η οποία έχανε στις βουλευτικές εκλογές ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της πανελλαδικά, αλλά και στο δήμο μας, στήριξε Αγγελόπουλο για δήμαρχο και κατέβασε άλλα 2 ψηφοδέλτια (Μπότου και Μετικαρίδης). Έτσι η ΝΔ στο σύνολο ξεπερνάει τις ψήφους που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές.

Ο έχων το χρίσμα τότε, είχε στο ψηφοδέλτιο του τον σημερινό δήμαρχο …..σε μη εκλόγιμη θέση βέβαια.

Άρα για να συνοψίσουμε και να μην χαθούμε. Ο τωρινός δήμαρχος είχε θεωρητικά απέναντι του 2 από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της διοίκησής του, που το 2014 «το έπαιξαν αντάρτες», ψηφίζοντας σχεδόν τα πάντα και στηρίζοντας στην 5ετία τις περισσότερες αποφάσεις της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ (Καφατσάκη). Το 2019 ο εκλεκτός του 2014 γίνεται «κόκκινο πανί», ο δήμαρχος γίνεται εκλεκτός, και οι «αντάρτες» …εκλεκτοί!

Μπερδευτήκατε; Αυτοί καθόλου! Αν δεν συνέβη αυτό που είπα ότι  «διαφωνούν»… συμφωνώντας, τότε τί; Το ίδιο περίπου συνέβη και με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, όταν έχανε σημαντικό τμήμα της εκλογικής του επιρροής.

Για να μην αποτυπωθεί αυτό στην εκλογική του επιρροή στον Δήμο μας, γνωστή η τακτική. Το 2014 σπάει κι αυτό σε δυο κομμάτια, με το ίδιο κόλπο «επίσημος» – «αντάρτης» και παίρνει έτσι ποσοστό συνολικά που ούτε στα καλύτερα σενάρια δεν θα υπήρχε γραμμένο. Το 2019 χωρίς επίσημο χρίσμα, 2 ψηφοδέλτια και ποσοστό 12% έναντι 6,39% στις βουλευτικές. Την συνέχεια την ξέρουμε, σύμπραξη με την «επάρατο δεξιά», με αυτούς δηλαδή που αποκαλούσαν με ό,τι κοσμητικό επίθετο υπήρχε λίγα χρόνια πριν.

Για να φτάσουμε στο σήμερα στις εκλογές του 2023. Τα παλιά κόλπα δεν πιάνουν πλέον. Ώρα για νέα πιο «ευφάνταστα»!

Και στον Δήμο Ζωγράφου αυτοί που θεωρητικά πάντα ήταν ιδεολογικά «αντίπαλοι», σήμερα παραμερίζουν τις ανυπέρβλητες διαφορές τους και χωράνε στην ίδια ομάδα, κάτω από ένα δήθεν αυτοδιοικητικό μανδύα. Δεν πρωτοτυπούν, τα παραδείγματα πανελλαδικά είναι πολλά… Ο Δήμος της Πάτρας όπου αποκαλύφθηκε ο πραγματικός καημός και συνδετικό νήμα όλων τους, η «αποκαθήλωση» του κομμουνιστή δημάρχου, ο γειτονικός μας δήμος Καισαριανής, ο δήμος Περιστερίου.

 

Κοινή βάση

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η κοινή βάση που τους ενώνει… Οι δεσμεύσεις όλων τους στην πολιτική της ΕΕ, του κράτους και κατ’ επέκταση των κυβερνήσεών του, η πολιτική που εξειδικεύτηκε στους δήμους και τις Περιφέρειες με την προώθηση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική. Με τη δράση των δήμων ως μηχανισμών φορομπηχτικής πολιτικής, με τη συμβολή τους στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν την πολιτική εφάρμοσαν όλοι τους είτε από τη θέση της δημοτικής αρχής είτε από τη θέση της μειοψηφίας.       Αυτοί ήταν και εδώ οι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Όταν η πολιτική τους πέταγε έξω από την πρώτη της κατοικία την Ιωάννα στην Αβύδου, η δημοτική αρχή έψαχνε τρόπο εφαρμογής της και όχι προστασίας της. Οι υπόλοιποι στο πλαίσιο της ομολογίας ότι οι πλειστηριασμοί είναι «χαρακτηριστικό της κάθε ευνομούμενης πολιτείας» περιορίστηκαν στα παρακάλια να γίνει «πιο ειρηνικό» το ξεσπίτωμα…

Αλλά τι να περιμένεις από όλους αυτούς που πριν το καλοκαίρι και ενώ ο κόσμος βοά για την ανηφόρα που έχουν πάρει τα ενοίκια στο Δήμο μας, συναγωνίζονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια κυβέρνηση (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) εισήγαγε τις «χαμηλότερες» αντικειμενικές αξίες που σε κάθε περίπτωση καθιστούσαν τα ενοίκια απλησίαστα στην περιοχή…

Ενδεικτικές ακόμη είναι οι κοινές αποφάσεις για τα οικονομικά, για κατασχέσεις μικροοφειλετών στο δήμο, τα τεχνικά προγράμματα, τα δημοτικά τέλη, για προϋπολογισμούς κομμένους και ραμμένους στη λογική της ανταποδοτικότητας και της βαριάς φορολογίας, για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες (βλέπε κυλικείο νεκροταφείου και αναψυκτήριο «Ρυθμός»), για το μεγάλο θέμα της καθαριότητας, και πόσα άλλα…. Ενδεικτική και η ευθύνη τους για το ότι ο δήμος μας τόσα χρόνια δεν έχει σχέδιο για να φτιάξει παιδικούς σταθμούς και είναι «αναγκαίο κακό» τα κοντέινερ…

Για όλους αυτούς λοιπόν είναι πολύ εύκολο να μεταπηδάνε από εδώ και από εκεί, σαν να παίζανε μπάλα σε αλάνα και την μια μέρα ήταν με την μια ομάδα και την επόμενη επειδή δεν είχε να συμπληρώσει η αντίπαλη ομάδα να τις έδινες κάποιους. Έτσι παιχνίδι να γίνεται…

 

Με…μισή καρδιά

Μόνο που εδώ φίλοι μου, είναι πιο σοβαρά τα πράγματα. Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι ο σχεδιασμός για τις ζωές μας, ο οποίος δεν έχει δανεισμούς παικτών. Εδώ μιλάμε για στελέχη κομμάτων υποψήφια με συνδυασμούς των αντιθέτων.

«Αν η μισή τους καρδιά βρίσκεται γιατρέ μου στον Θώδα, η άλλη μισή στην Καφατσάκη βρίσκεται.» Κάτι παρόμοιο με την κεντρική πολιτική σκηνή, που το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε ότι πάει με όλους. (συγγνώμη  Χικμέτ, συγνώμη  Μικρούτσικε).

Με βάση αυτό εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το μπλοκ, υπάρχει η δύναμη της μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που έχει αποδείξει στην πράξη στον Δήμο μας ότι είναι ασπίδα προστασίας του λαού. Στην Αβύδου, στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη στους εργάτες του Δήμου, στους αγώνες για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Δεν είμαστε θαυματοποιοί, ούτε τάζουμε “τοπικούς παραδείσους”. Γνωρίζουμε ότι το κέρδος κάνει κουμάντο, όμως δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και αυτή είναι η ξεκάθαρη προτεραιότητά μας.

Στις εκλογές του Οκτώβρη, σας καλώ, να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ελπίδας και της πραγματικής αλλαγής σε όλα αυτά που για χρόνια σας αγανακτούν και σας κάνουν να ζείτε συνέχεια στο «μια από τα ίδια».

Σας καλώ να εμπιστευτείτε τις δυνάμεις εκείνες που ποτέ δεν διάλεξαν τα «πήγαινε-έλα» ανάλογα με τα κάθε λογής συμφέροντα. Γιατί δεν έχουμε τις ίδιες δεσμεύσεις με όλους αυτούς απέναντι σε αυτή την πολιτική. Να εμπιστευτείτε αυτούς που σταθήκαν πλάι σας στα μικρά και μεγάλα προβλήματα σας, ενάντια στις κατασχέσεις, στις εξώσεις στους πλειστηριασμούς.

Σας καλώ να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της εντιμότητας, της συνέπειας, του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς.

Αναλαμβάνουμε την μεγάλη ευθύνη, μπαίνουμε μπροστά και σας καλούμε να εμπιστευτείτε και να συμπορευτείτε με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ για να δείτε την πόλη μας πραγματικά αλλιώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *