Γιώργος Γουναρόπουλος: Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το 1979 ως ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου χάρη στη δωρεά του Ηλία Γουναρόπουλου, ο οποίος πρόσφερε στον δήμο το σπίτι-εργαστήρι του πατέρα του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων ζωγραφικής και προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη. Το 2023, οι εγγονές του ζωγράφου προέβησαν σε μία συμπληρωματική δωρεά, η οποία περιλαμβάνει έξι σπάνιες ελαιογραφίες, περισσότερα από 100 προσχέδια έργων της συλλογής, την αλληλογραφία του ζωγράφου με τη σύζυγό του Μαρίκα και άλλο αρχειακό υλικό.

Η νέα δωρεά έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα που αφορά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου. Το Μουσείο έχει οργανώσει και παρουσιάζει μία σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές του ζωγράφου και του έργου του.

Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της μελέτης του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και Μεθοδολογιών Διάγνωσης του ΠΑΔΑ, που πραγματοποιείται από το 2018 σε συνεργασία με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Το πρόγραμμα θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στη μουσικό και συνθέτρια Μαρίκα Γουναροπούλου, που οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το

το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Το έργο της Μαρίκας Γουναροπούλου, άγνωστο μέχρι τώρα, συστήνεται στο κοινό με μία διάλεξη και με μία μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν έργα της για πιάνο και φωνή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

 

Οι διαλέξεις του κύκλου θα πραγματοποιούνται, όπως έχει καθιερωθεί, Σάββατο πρωί 11:00-12:00, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά εννέα διαλέξεις και θα διαρκέσει από 9 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου www.gounaropoulos.gr, στην ενότητα «Εκδηλώσεις».

 

Έναρξη: Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ.

με τη διάλεξη «Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου»

από τη Δώρα Μαρκάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επιμέλεια προγράμματος: Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *