ΒΥΡΩΝΑΣ: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Ειρήνης

Με πλήθος κόσμου και πολιτική συναίνεση, αφού όλο το πολιτικό προσωπικό του Δήμου Βύρωνα εκπροσωπήθηκε, έγιναν χτες τα αποκαλυπτήρια του Λόρδου που «έδωσε» το όνομά του στην πόλη. Ακόμη και όσοι πριν λίγο καιρό διατύπωναν το ερώτημα «μα χρειάζεται έναν ακόμα ανδριάντα του Λόρδου ο Δήμος;» ήταν εκεί.

Το μνημείο αποτελεί χορηγία της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Δημήτρη Χριστογιάννη. Τοποθετήθηκε εκεί δε, στην «πύλη» τρόπον τινά της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα, από τη μετονομασία του «Προσφυγικού Συνοικισμού Παγκρατίου», σε «Συνοικισμό Βύρωνος».

 

Η εκδήλωση

 

Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα, Βασίλης Πάγκαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής επιχείρησης, υπό την εποπτεία του Δήμου, σε συνεννόηση και συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας. Το μνημείο αυτό τοποθετείται στην πλατεία Ειρήνης, σε μία συνοικία ονομαστή για την πλούσια ιστορία αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων. Η ανέγερση του μνημείου εκφράζει  τον σεβασμό του Δήμου, αλλά και όλου του Ελληνισμού προς το πρόσωπο του Λόρδου Μπάιρον. Αποτίουμε την οφειλόμενη τιμή σε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του αγώνα, που ενίσχυσε το παλλαϊκό αίτημα για Ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χρέος, η οφειλή αυτή, γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική εξαιτίας της φίλο προσφυγικής δράσης του ποιητή».

 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος τόνισε: «H αγαπημένη μας πόλη, το 2024 κλείνει πλέον 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της το 1924, όντας ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός της Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 1924, ο μέχρι πρότινος “συνοικισμός Παγκρατίου” πήρε το νέο του όνομα προς τιμήν του μεγάλου Φιλέλληνα αγωνιστή Λόρδου Μπάιρον και έγινε γνωστός ως «Συνοικισμός Βύρωνος». Το όνομα και η κληρονομιά του μεγάλου ρομαντικού ποιητή επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει τη νέα ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και να αποτελέσει το φωτεινό σύμβολο της ελπίδας, της αναγέννησης, της προοπτικής… Είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησε πίσω του και για την συμβολική παρακαταθήκη του στην πόλη μας. Η αδελφοποίηση του Βύρωνα με το Νόττιγχαμ, την πόλη του Μπάιρον, που έλαβε χώρα επί των ημερών μας, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε να αποτίσουμε σε μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως επίσης και αυτός εδώ ο ανδριάντας που αποκαλύπτουμε σήμερα».

 

Στη συνέχεια ακολούθησε ο ομιλία του Πάνου Τριγάζη, Προέδρου του Συνδέσμου «Μπάιρον» και  δημοτικού συμβούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι δραματικές εξελίξεις, με προεξάρχουσα την τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού, εν μέρει και του Ισραηλινού, με υποχρεώνουν να  μιλήσω για τον πολέμιο του πολέμου Λόρδο Βύρωνα, που κατά τον Γάλλο ακαδημαϊκό Αντρέ Μωρουά, «προπαντός απεχθανόταν τον πόλεμο»  και  ήδη με τον πρώτο λόγο του στη Βουλή των Λόρδων καταφέρονταν κατά των πολέμων της  Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στο Μεσολόγγι ο Μπάιρον  έδρασε και ως ελευθερωτής αιχμαλώτων και προστάτης προσφύγων, με δικά του έξοδα, πτυχή της δράσης του που είναι άγνωστη  στον ελληνικό λαό, αν και η ιδρυτική πλάκα του Βύρωνα αναφέρεται στην «φιλοπροσφυγικήν δράσιν του ποιητού».

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε, ύστερα από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος από το Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Βασίλη Πάγκαλο, με την απαγγελία ποιήματος του Λόρδου Μπάιρον, από την ηθοποιό Μαρία Καμάνη, που παρουσίασε όλη την εκδήλωση.

 

Στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Δήμου Βύρωνα παρέστησαν επίσης: η Ελένη Βασιλοπούλου Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, ο Γιώργος Πλακίδας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Αγγέλης Μιχάλης Καραγιάννης, Λεμονιά Κλωνάρη, Δημήτρης Κόκκαλης, Χρήστος Σπυρόπουλος, εκ μέρους της «Νέας Εποχής Βύρωνα» η Σωτηρούλα Υφαντή, εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Δύναμης Ελπίδας» ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος, εκ μέρους της «Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα» η Μαρία Μπικάκη. To παρών έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι: Σοφία Δασκαλάκη, Βασίλης Δεμπόνος, Θανάσης Κλειάσιος, Ιουλία Κιούπη, Γιώργος Ντόβολος, Θανάσης Οικονόμου, Κατερίνα Σφακιανάκη, Ελευθέριος Τριανταφύλλου. Επίσης εκ μέρους της Πανιωνίου Στέγης παρέστησαν: ο πρόεδρος Δημήτρης Σάρολας και ο αντιπρόεδρος Απόστολος Κοκκόλιας, ο Βασίλης Τζαφάς πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, η Δήμητρα Νούση, γραμματέας του συνδέσμου «Μπάιρον» και εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Βύρωνα.

 

Η ομιλία του Βασίλη Πάγκαλου, Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα

 

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι , Συνδημότισσες  και Συνδημότες ,φίλες και φίλοι  ,σας καλημερίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Είμαστε σήμερα εδώ για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Λόρδου Μπάιρον. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής επιχείρησης, υπό την εποπτεία του Δήμου, σε συνεννόηση και συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας. Το μνημείο αυτό τοποθετείται στην πλατεία Ειρήνης, σε μία συνοικία ονομαστή για την πλούσια ιστορία αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων. Η ανέγερση του μνημείου εκφράζει  τον σεβασμό του Δήμου, αλλά και όλου του Ελληνισμού προς το πρόσωπο του Λόρδου Μπάιρον. Αποτίουμε την οφειλόμενη τιμή σε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του αγώνα, που ενίσχυσε το παλλαϊκό αίτημα για Ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χρέος, η οφειλή αυτή, γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική εξαιτίας της φίλο προσφυγικής δράσης του ποιητή. Προκειμένου λοιπόν, να αποδοθεί η οφειλόμενη αναγνώριση στο έργο του Λόρδου Μπάιρον , αλλά και να αναδειχθεί η πόλη μας ως τόπος που τιμά τον φιλελληνισμό, προτείναμε την φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Λόρδου Μπάιρον και την διάθεση κάλυψης της σχετικής δαπάνης, από την Δημοτική επιχείρηση, ως προσφορά στην πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας. Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία εστιάζει στην ανάταση της τοπικής αυτοπεποίθησης και προβολή του κύρους της πόλης, εμπλέκοντας άμεσα τοπικότητα και ιστορία. Γιατί ο πολιτισμός είναι ο τρόπος που η πόλη αναπνέει ,συναντιέται και ανταλλάσσει ιδέες. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, ο Δήμος Βύρωνα μπορεί και πρέπει να κάνει προσπάθειες για να καθιερώσει τη φυσιογνωμία του, εντός και εκτός Ελλάδος, ως ο τόπος που συναντιούνται οι προσωπικότητες οι οποίες υποστηρίζουν τον Ελληνικό πολιτισμό ως παγκόσμια αξία. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης ας αξιοποιήσουμε και προβάλουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Βύρωνα συνδέεται με την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία:

Πρώτον, με τον Λόρδο Μπάιρον που έδωσε το όνομά του στην πόλη και είναι ο παλαιότερος αλλά και ο διασημότερος των Φιλελλήνων και δεύτερον, με την Ισιδώρα Ντάνκαν που έδωσε το όνομά της σε μία περιοχή της πόλης μας, την Νεράιδα και αποτελεί βασικό εκπρόσωπο και ΄΄μητέρα΄΄ του μοντέρνου και σύγχρονου χωρού. Πιστεύω, ότι όλα αυτά υπηρετούνται και αναδεικνύονται  με την φιλοτέχνηση στην πόλη του  ανδριάντα του Μπάιρον, ως σημείο αναφοράς μιας μοναδικής τοπικής ταυτότητας με παγκόσμια ακτινοβολία. Θα προσδώσει στην πόλη την εμβληματική της ταυτότητα και εύχομαι να αναδειχθεί ως σημείο επίσκεψης και στη συνέχεια με μία σειρά από επόμενες ενέργειες και προγράμματα ο Δήμος Βύρωνα μπορεί να αναδείξει τη μοναδικότητά του ως :

                              «Δήμος Βύρωνα η πόλη των Φιλελλήνων»

 

Τέλος, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής  Επιχείρησης, όσους βοήθησαν στην δημιουργία του μνημείου: Τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη, τον Αντιδήμαρχο κ. Αγγέλη, τον αντ|ρο της Δ.Ε κ. Χαντζή, τον δ|ντή παραγωγής κ. Καρακώστα, το μέλος του Δ.Σ της Δ.Ε κ. Πανόπουλο και τον γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο κ. Δημήτρη Χριστογιάννη.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *