Στις 28/9/2023 ανάμεσα στο Δήμαρχο Ζωγράφου κύριο Βασίλη Θώδα και τον Χρήστο Π. Μοσχανδρέου, υπεγράφη συμβόλαιο δωρεάς βιβλίων για την δημιουργία βιβλιοθήκης τέχνης.
Η δωρεά του κυρίου Χρήστου Π. Μοσχανδρέου περιλαμβάνει 38 σπάνια βιβλία μεγάλων Ελλήνων εικαστικών (Χάρος, Θεοφίλης, Γουρζής, Φασιανός και άλλων). Επίσης, δωρίζω και δυο μήτρες χαλκού, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 1996 για την έκδοση του Εθνικού Ύμνου, από την Πινακοθήκη Χρήστου Π. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι.
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί από τον Δήμο Ζωγράφου ειδική βιβλιοθήκη τέχνης, η πρώτη στην Ελλάδα, προκειμένου οι καλλιτέχνες και τα έργα τους να γίνουν γνωστά και οικεία στο ευρύ κοινό και σε όλες τις ηλικίες, καθώς η βιβλιοθήκη θα είναι επισκέψιμη από σχολεία από φορείς και απλούς πολίτες.
Επιπρόσθετα, στην βιβλιοθήκη με βάση αυτά τα έργα θα διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Δήμος Ζωγράφου ενδιαφερόμενος για την προβολή και την προώθηση του πολιτισμού αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την σημαντική αυτή δωρεά και εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον μεγάλο συλλέκτη Χρήστο Π. Μοσχανδρέου.
Δήλωση Χρήστου Π. Μοσχανδρέου
Με αφορμή τη δωρεά του πρώτου μέρους συλλεκτικών βιβλίων, με αυθεντικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μεταξοτυπίες) ο κύριος Μοσχανδρέου μας δήλωσε :
«Δύο πόλεις ήταν, είναι και θα είναι για πάντα στην καρδιά μου χαραγμένες. Η ιερά πόλη του Μεσολογγίου στην οποία γεννήθηκα και στην οποία προσέφερα μόνο με δικές μου δυνάμεις τεράστια προβολή και στήριξη στον χώρο του πολιτισμού, με την πινακοθήκη Χρ. Π. Μοσχανδρεου η οποία λειτούργησε εκεί από το 1997 έως το 2018. Η άλλη είναι η πόλη του Ζωγράφου όπου φοίτησα στο 9ο Δημοτικό σχολείο Άνω Ιλισίων, στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγίου Θεράποντα και το Γυμνάσιο αρρένων.
Στα δύσκολα χρόνια της 10ετιας 1963-1975 προσέφερα τεράστια υπηρεσία στον αθλητισμό της πόλης του Ζωγράφου με την έκδοση της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ την οποία κυκλοφόρησα σε ηλικία μόλις 15 ετών. Σε ηλικία 20 ετών εξέδωσα τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Στο φύλο της εφημερίδας 27/06/1970 , για πρώτη φορά έθεσα θέμα απόκτησης της βίλας Ζωγράφου, από τον Δήμο. Από το 1970-1974 ήμουν πρόεδρος στον ΑΟΖ Ζωγράφου.
Αισθάνομαι αιώνια ευγνωμοσύνη στις παλιές Ζωγραφιώτικες, Γουδιώτικες και Ιλισιώτικες οικογένειες που με αγκάλιασαν και με τα εφόδια της αγάπης και της ηθικής στήριξής τους, από το 1975 και για 45 χρόνια υπηρέτησα επιτυχώς την ελληνική διαφήμιση. Δίπλα μου στην προσπάθειά μου βρέθηκαν και οι δημοτικοί άρχοντες του Ζωγράφου.
Το 2019 δώρισα στον Δήμο Ζωγράφου όλο το αρχείο μου, που αφορούσε τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ του Ζωγράφου, πάνω από 1600 τεύχη.
Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, στη μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων Ζωγραφιωτών αποφάσισα να δωρίσω το πρώτο μέρος της συλλογής συλλεκτικών βιβλίων, περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, με έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών (Κογιεβίνας, Κεφαληνός, Γουρζής, Ψυχοπαίδης, Χουλιάρας, Γκίκας και άλλοι) ώστε να ιδρυθεί στου Ζωγράφου Δημοτική Βιβλιοθήκη Τέχνης. Με αυτή την κίνηση ο δήμος Ζωγράφου αποκτά την πρώτη βιβλιοθήκη τέχνης στην Ελλάδα αλλά και έρχεται η δικαίωση των Ελλήνων εικαστικών δημιουργών. Είμαι ευτυχής που παραδίδω την σπάνια αυτή συλλογή στα χέρια του σημερινού δημάρχου κυρίου Βασίλη Θώδα, με τον οποίο γνωρίζομαι από την εφηβική του ηλικία και ξέρω καλά την ευαισθησία του για την πρόοδο και την πολιτιστική ανάπτυξη της αγαπημένης μας πόλης».