«Ατζέντα» έργων στη συνάντηση της δημοτικής αρχής Καισαριανής με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα

Συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνο Ζώμπο, είχε στο Δημαρχείο Καισαριανής  ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος. Συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού Κανέλλα Γεωργοπούλου, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Σίμος Πολυχρονάκης και Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Πολιτικής Προστασίας Μαρία Αραχωβίτη.

Σε μια γόνιμη συζήτηση τέθηκε η πορεία των έργων που βρίσκονται ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και αφορούν:

-Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

-Την ολοκλήρωση των έργων του δικτύου ακαθάρτων της πόλης.

– Το αντιπλημμυρικό έργο στη Θεολόγου.

-Την άρση των καθυστερήσεων για το έργο στο δημοτικό στάδιο «Μ. Κρητικόπουλος» (αλλαγή χλοοτάπητα βοηθητικού γηπέδου).

Σχετικά με τον συνοικισμό «Βλητικός» της Καισαριανής συζητήθηκε η ανάγκη ένταξης στο Τεχνικό Πρόγραμμα των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη σύνδεση του με την ΕΥΔΑΠ και το δίκτυο ομβρίων. Ομοίως, τέθηκε η ανάγκη για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων από την Περιφέρεια για ασφαλτοστρώσεις με βάση τον όγκο διέλευσης οχημάτων μέσα από την πόλη, αλλά και για αναπλάσεις πεζοδρομίων που έχουν να γίνουν χρόνια στην Καισαριανή όπως της Εθνικής Αντιστάσεως και της Φορμίωνος.

Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος επανέφερε το αίτημα να καλυφθεί από την Περιφέρεια το ποσό των 320.000€ που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, την οποία –παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής- καλείται να καλύψει με ίδια έσοδα ο Δήμος.

Ο Δήμαρχος επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση το ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Περιφέρεια για να υλοποιούνται κρίσιμα ζητήματα όπως:

  • Η ανάγκη ενός συνολικότερου σχεδιασμού που αφορά τη συντήρηση, ενεργειακή αναβάθμιση και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων με ευθύνη σε επίπεδο Περιφέρειας, δεδομένου ότι τα κονδύλια προς το Δήμο δεν επαρκούν και συχνά απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η επισκευή και ανάδειξη του Πρότυπου Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής «Ρόζα Ιμβριώτη», που έχει διαδημοτικό χαρακτήρα.
  • Η ενίσχυση επί της ουσίας της Πολιτικής Προστασίας, με συμβολή της Περιφέρειας και στην αγορά και διανομή κατάλληλου εξοπλισμού και οχημάτων στους Δήμους.
  • Τα νέα κοινωνικά θέματα που διαχειρίζονται οι δήμοι χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή και στελέχωση, μεταξύ αυτών η δημιουργία διαδημοτικών υποδομών – ενεργειών για την προστασία των ζώων (δημόσια κτηνιατρικά κέντρα, κέντρα περίθαλψης ζώων, πάρκα κλπ).

Ο Δήμαρχος καυτηρίασε την πρακτική, την πολιτική και τις προτεραιότητες του ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΔΣΝΑ) στον σχεδιασμό της περισυλλογής-απόθεσης, τις προκάτ μελέτες για τους βυθιζόμενους κάδους στη συλλογή των βιοαποβλήτων κ.λπ., που πέρα από τον ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεν ακολουθεί έναν επιστημονικό σχεδιασμό και τις ιδιαιτερότητες των χαρακτηριστικών που υπάρχουν στις γειτονιές μας (μικροί δρόμοι με δυσκολία διέλευσης  μεγάλων απορριμματοφόρων, βυθιζόμενοι κάδοι για τους οποίους δεν υπάρχουν τα κατάλληλα απορριμματοφόρα).

Τέλος, με αφορμή τα 90 χρόνια του Δήμου Καισαριανής, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι θα κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια για τη διάσωση του μοναδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της πόλης, με τις ιστορικές “πυροβολημένες” και τις πρώτες εργατικές κατοικίες, τα εσωτερικά οικοδομικά τετράγωνα και τις τετρακατοικίες. Το έργο –που χαρακτηρίζεται ως εμβληματικό-  δεν αφορά μόνο την Καισαριανή, αλλά έχει ιστορική σημασία για όλη την Αττική και απαιτείται η γενναία συμβολή της Περιφέρειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *